Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Hoe schrijf je een peuterboekje?

Lesidee
by

Cindy Jongbloed

on 9 January 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Hoe schrijf je een peuterboekje?

Plaatjes De opdracht: Schrijf een lopend verhaal Herinneringen van vroeger Schrijf een peuter boek Als het boekje aan peuters wordt voorgelezen, zullen zij vooral geïnteresseerd zijn in de plaatjes en tekeningen. Het is daarom belangrijk om kleurrijke, bijpassende plaatjes in het boekje te verwerken. En nu ...? Beginnen bij het begin... Schrijf een peuter boek voor kinderen
tussen de 3-4 jaar oud Wat gaan we de komende lessen doen?
Herinneringen van vroeger
Uitleg: hoe schrijf je een peuter boekje en waar let je op?
Aan het werk! Welke boeken las jij graag?

Wat maakte dat boekje zo bijzonder?

Wie las de verhaaltjes aan je voor? Kies een thema Waarover gaat jouw verhaal?
Wat wil je de kleine lezer leren?
Wil je ook amuseren?
Het kan natuurlijk heel goed samen. Creëer een hoofdpersoon De hoofdpersoon speelt de hoofdrol in jouw verhaal: het hele verhaal draait om hem of haar. * Welke eigenschappen heeft de hoofdpersoon?
(mindmap) * Is jouw hoofdpersoon een mens of een ander wezen? * Hoe oud is hij of zij? * Is de hoofdpersoon een jongen of een meisje? * Heeft jouw hoofdpersoon een naam? Nu je een thema en een hoofdpersoon hebt uitgewerkt, kun je beginnen met het schrijven van je verhaaltje.
Hoe begint het verhaal? Hoe eindigt het?
Misschien komen er naast de hoofdpersoon nog wel meer wezens in voor, zogenaamde "bijpersonen''.

Let op!!! Je schrijft je verhaal voor peuters. Houd dus rekening met het taalgebruik: simpel en duidelijk. Gebruik korte zinnen. Schrijf je verhaal eerst in het klad. Als het verhaal af is, ga je in tijdschriften en op het internet op zoek naar plaatjes die goed bij het verhaal passen. Zelf iets tekenen mag ook. Hiermee "illustreer'' je het boek (je versiert het boek met plaatjes). Het verhaal moet nu netjes worden uitgetypt op de computer. Het lettertype moet duidelijk leesbaar zijn.

Als het verhaal is uitgetypt en afgedrukt is, neem je het mee naar de eerstvolgende les Nederlands. Vergeet ook de plaatjes die je hebt uitgezocht niet! In deze les gaan we het boekje namelijk in elkaar zetten.

Je mag trots zijn op jezelf: je hebt je eigen peuter boek geschreven en in elkaar gezet!!! Schrijf een peuter boek voor kinderen tussen 3-4 jaar oud. Verzin een thema, creeër een hoofdpersoon en schrijf een lopend verhaal. Typ je verhaal uit op de computer, print het uit en zet je boek in elkaar. Illustreer het met plaatjes. Regels: * Je verhaal moet MINSTENS uit 20 zinnen bestaan. * Per bladzijde NIET MEER dan 2-3 zinnen. * Let op SIMPEL en DUIDELIJK taalgebruik. * Gebruik KORTE zinnen. * BIJPASSENDE plaatjes
Full transcript