Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

PROJEKT

No description
by

Antonio Leka

on 20 April 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of PROJEKT

PROJEKT !
LENDA: FIZIKE

TEMA:Zbatime te elektromagnetizmit ne jeten e perditshme
Ç'eshte elektromagnetizmi?
Elektromagnetizmi është dega e fizikës që studion valët elektromagnetike, dukuritë e fushave elektrike magnetike, si dhe forcat midis trupave të ngarkuar me elektricitet.
Si krijohet fusha magnetike?
Fusha magnetike krijohet nga drejtimet e domeneve magnetike në një magnet. Një fushë magnetike e ndryshueshme krijon rrymë elektrike. Po ashtu, një fushë elektrike qe ndryshon ne kohe krijon një fushë magnetike. Për shkak të kësaj ndërvarjeje të fushës magnetike dhe elektrike, është e kuptueshme njohja e tyre si një fenomen i njëjtë që quhet fusha elektromagnetike.

Fusha magnetike ushtron forcën e saj në të gjitha sendet që kanë një ngarkesë elektrike, dhe ndikon të gjithë hapësirën.
Zbatime te elektromagnetizmit:
Elektromagnetizmi eshte thelbesor per shume funksione te jetes sone se perditshme dhe te shume industrive te ndryshme.
Elektromagnetizmi ka krijuar nje revolucion jo vetem ne fushen e inxhinierise, por edhe ne fusha te tjera te ndryshme si ne mjeksesi,hapesire, ndertim etj. Shumica e paisjeve qe ne perdorim sot nga ato me te thjeshtat si orat deri ne furrat me mikrovale, te gjitha kane te perfshire ne funksionim e tyre parimin e elektromagnetizmit.
Perdorimi i elektromagnetizmit ne paisjet shtepiake!

Shume nga aparatet tona ne shtepi perdorin elektromagnetizmin si nje parim themelor te punes. Marrim si shembull ventilatorin elektrik.Motorri i tij punon me parimin e induksionit elektromagnetik, i cili ben te mundurrrotullimin e teheve te ventilatori e cila con ne fryrjen e ajrit.
Nje shembull tjeter mund te permendim zilen elektrike te deres. Kur shtypim butonin e ziles, spiralja ne brendesi te saj merr energji dhe per shkak te forcave elektromagentike ne momentin e leshimit, degjohen tinguj.
Perdorime te tjera te elektromagnetizmit:
Autoparlanti
Dyer Magnetike
Perdorime te elektromagnetizmit ne paisjet kompjuterike hardware:
Libra, aq rende sa qindra kilogram mund te ruhen ne disa miligram karte memorie.
Te dhenat ruhen ne format elektromagnetik ne formen e bitit dhe bajtit ( bits & bytes )

Nuk mund te leme pa permendur kasetat e vjetra te cilat ishin te pajisura me shirita magnetike qe qe mundesonin ruajtjen e te dhenave. Regjistrimi dhe ruajtja realizoheshin vetem me ane te elektromagnetizmit ne shiritat magnetike.
Gjithashtu kompjuteret dhe televizoret perdorin elektromagnete me rryme te larte per te prodhuar nje rreze elektronesh nga katoda me qellim transmetimi!
Qarqet e energjise elektrike dhe paisjet e komunikimit:
Telefonat dhe celularet qe ne perdorim sot per te komunikuar nuk do te ekzistonin ne qofte se nuk do te kishte elektromagnetizem.
Nderveprimi i sinjaleve dhe pulseve elektromagnetike bejne qe keto pajisje te jene shume te dobishem per ne, pa te cilet nuk do te mund te kryenim dot asnje telefonate.
Ne qarqet e energjise ne perdorim nje magnet te quajtur rele, e cila ka pontecialin per te zvogeluar nje rryme te madhe te ngarkeses, duke aplikuar sasi te vogla rryme.

Nuk duhet harruar perdorimi i elektromagnetzimit ne fushen e mjekesise.Çdo njeri prej nesh ka degjuar per skanime MRI (magnetic resonance image)
MRI eshte akronim per imazhe me rezonance magnetike. Keto pajisje te sofistikuara mund te skanojne cdo detaj ne trupin e njeriut me parimin e elektromagnetizmit.

Zbatime te elektromagnetizmit ne mjekesi:
Nje aplikim shume i dobishem per elektromagnetizmin eshte "CAT scan machine" .
Kjo makine eshte perdorur zakonisht ne spitale per te diagnostikuar semundje te ndryshme.
Sic e dime , rryma eshte e pranishme ne trupin tone dhe sa me e forte te jete aq me e forte eshte fusha magnetike.
Kjo teknologji skanimi eshte ne gjendje te marre fushat magnetike, dhe te mund te identifikoje lehte kur ka nje sasi te madhe te aktivitetit elektrik brenda trupit.

Nje shembull tjeter i perdorimit te elektromagnetizmit jane pajisjet radar te perdorura per ndjekjen e anijeve, makinave apo dhe nendeteseve. Ideja e te degjuarit nje sinjal te perbere nga nje vale me frekuence dhe gjatesi vale te caktuar, ne nje kohe te caktuar mund te perdoret per te gjetur objekte apo per te ndare territorin ujor.

Perdorimi i teknikave te ngjashme n policet te dallojne me ane te ketyre valeve shpejtesine e makinave.
Trenat me fushe magnetike:
Shumices se trenave u zvogelohet shpejtesia nga ferkimi qe shkaktohet midis trenit dhe shinave. Nje lloj treni i quajtur maglev (magnetic levitation) -ngritje magnetike- perdor elektromagnete per ta shmangur kete problem. Treant maglev kane elektromagnete ne pjesen e poshtme te tyre dhe ecin neper shina qe kane elektromagnete mbi siperfaqe. Elektromagnetet shtyjne njeri-tjetrin, keshtu qe treni ngrihet pak ne ajer mbi shine .
Punoi
: Kris Murati
Antonio Leka
Elis Muco
Sindi Doma
Ledia Meci
Full transcript