Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Trainsters nieuwsbrief van oktober

De Rosolo trainsters nieuwsbrief met info en opdrachten voor oktober.
by

Jelle Bastiaensen

on 27 May 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Trainsters nieuwsbrief van oktober

Wat onthouden we van vorige maand?
Even snel de punten herhalen die we van vorige nieuwsbrief zeker moeten onthouden en waar we zeker aan moeten blijven werken.
Basis verdedigen
De afgelopen wedstrijden is me enorm opgevallen
dat vele speelsters de basis onderdelen van verdedigen
niet beheersen. Daarom gaan we deze maand ons
hier extra op focussen.
Speelstersdatabase
Vanaf dit seizoen hebben we op onze website ook een speelstersdatabase. In deze database gaan we onze speelsters jaarlijks opvolgen en door deze informatie nog beter trachten te maken.

Maar doordat we met geen informatie starten vragen we jullie medewerking om alles te controleren en eventueel aan te vullen.
Basis communicatie in onze verdediging
Een verdediging staat of breekt door goede
communicatie. Het is dus van super groot belang dat we met z'n allen eenzelfde communicatie gebruiken die iedereen ook snapt. Daarom gaan
we deze volledig op papier zetten voor jullie en zouden we graag zien dat iedereen vanaf nu deze termen gebruikt en uitlegt. Hierdoor zou een D'tje bij de B kunnen meespelen en snappen wat ze roepen...


Basis trainingopbouw
Bij deze gaan we uitleggen hoe je een basis training opbouwt en hoe je ze voorziet van onderdelen.
De oefenstof in de trainingen kan je natuurlijk ook op onze website vinden.
Heb je zelf ook goede tips? Dan hoor ik ze graag. (jeugdcoordinator@rosolo.nl)
Tip van de maand
Ook last van speelsters die liggen te spelen op de reseverbank? Of speelsters die plots weg zijn?
Geef ze dan een opdracht. Laat ze turven, vb hoeveel keer
we een kans nemen of hoeveel passen we de bal onderscheppen, of hoeveel keer we de bal afvangen na een kans enz enz
(de data staat ook mooi in een verslag achteraf)
Daardoor moeten ze ook op de bank alert zijn en kijken ze ook naar het korfbalspel. Plus is het rustig op de bank en zijn uw speelsters altijd aanwezig wanneer je ze nodig hebt.
KRACHTTRAINING DEEL 2
Vorige maand hebben we 3 oefeningen gedaan, de lunges, de crunches en de plank.
Deze maand gaan we hiermee verder en breiden de reeks verder uit.

Het basis crunchen gaat uit de reeks uit, maar tracht in uw trainingen meermaals de verliezers van een oefening te laten chrunchen of pompen. Zo doen ze aan kracht zonder dat ze aan het krachttrainen zijn.
De bal met 1 hand passen deel 2
Schottechniek deel 2
Vorige maand bekeken we de handenpositie en basis
stap en schot beweging
deze maand gaan we
hierop verder
Gezien onze oproep van vorige maand, zien we nog steeds te weinig verslagen op de site opduiken. Blijf je team daarom vragen om verslagen te schrijven. Of schrijf wekelijks zelf een verslag.

Probeer ook rekening te houden dat je in je titel van je verslag de wedstrijd en de uitslag opgeeft.
Dit is leuker in het overzicht.

De info op onze website over hoe je dit doet is nu volledig up to date. Log in op onze website door op "Mijn Rosolo" te klikken en klik in het menu op "Trainsters". In dit menu vind je het stukje "Hoe web items schrijven" en daar vind je alle info van hoe je als trainster dingen kan schrijven op onze site
Water is onze sportdrank
Nog eens herhalen, laat onze kids tijdens trainingen en wedstrijden enkel water drinken. Dit is naast een gezonde voeding het enige wat ze nodig hebben om te sporten.
Krachtoefeningen
Hopelijk heb je vorige maand de gevraagde oefeningen meermaals goed uitgevoerd. Want deze zullen nu maandelijks zwaarder worden en enkel door ze goed op te bouwen kunnen onze kids ze op een goede manier blijven uitvoeren.
Coach / supporters opstelling
Vorige nieuwsbrief hebben wij jullie dit uitgelegd. Stel jezelf tijdens de wedstrijd als coach steeds op recht tegenover de supporters. Vertel dan ook steeds je speelsters dat de instructies maar van 1 kant komen en dat de supporters er zijn om te supporteren en niet om te coachen.
Wij hebben dit de ouders op de ouderavond ook mede gedeeld en hebben dit met ons infobord tijdens de thuiswedstrijden ook nog eens extra in de verf gezet. Hierdoor is normaal gezien iedereen nu op de hoogte en praten de mensen er ook over ;-)
Maar dit mogen we niet laten verwateren, blijf als coach er steeds op toezien dat iedereen zich aan deze regel houdt en enkel zo kunnen wij onze kids positief blijven coachen.
Tijdsindeling en opbouw
Elke training die je geeft duurt best 1 uur en 30 minuten. Hierdoor heb je ruimte genoeg voor opwarming(1), een kracht en conditie blok(2), 2 aanleer stukken (3)(4), spelvormen(S), partijvorm(5) en cooling down(6).
Heb je maar 1 uur? Tracht er dan toch een kwartier voor of na extra bij te doen. Kort dan de opwarming wat in en maak de spellen wat korter...
In de zaal kan je bijvoorbeeld de blokken opwarming, kracht en cooling down perfect in een gang of naast een ander veld doen, waardoor je het uur perfect kunt benutten voor je aanleerstukken en partijvormen.

0 15m 30m 45m 60m 75m 90m
1
2
3
4
5
6
S
S
NIEUWSBRIEF VAN OKTOBER
Beste Trainsters, Trainers & Coaches,

Deze maand hebben we weer een nieuwsbrief voor jullie klaar. Het is weer een hele bundel vol info en tips. Heb je nu niet veel tijd om alles te lezen? Dan kan je later altijd snel verder gaan waar je was, want je hebt natuurlijk de hele maand de tijd. Maar lees en bekijk zeker alles zodat jouw team op het eind van de maand zeker mee is met alle info en afspraken...
S
S
S
Elke inspanning begint altijd met een opwarming. Deze opwarming duurt steeds minstens 10 minuten en in die 10m probeer je elke speler zijn volledige spiergroep en alle gewrichten geactiveerd te hebben. Dus 1 maal rond een veld lopen is niet voldoende. Laat uw spelers daarom enkele minuten joggen, zo stijgt hun lichaams-temperatuur en activeren ze al een heleboel spieren en gewrichten.
Plus kunnen ze nog enkele minuten voluit met elkaar praten.
Rek daarna indien nodig de spieren die elke speler wil rekken en doe vervolgens een leuk spel waar ze in vele richtingen moeten bewegen.
Op die manier heb je 10m opgewarmd en zijn uw speelsters klaar voor het volgend blok. Kracht/conditie
Blok 1: Opwarming (10 minuten)
Blok 2: Kracht en conditie (10 minuten)
Enkel na een goede opwarming en ik herhaal ENKEL NA een goede opwarming, zijn uw speelsters klaar om een kracht en conditie blok te beginnen. Deze trainingsblokken kunnen aan alle leeftijden gegeven worden, maar vanaf de E ga je er pas echt baat bij hebben. Aan de jeugd onder de E kan je kracht en conditie geven als initiatie om zo hun lichaam te ontdekken.

Wat trachten wij te bereiken met kracht? Dit is enkel om ons lichaam te verstevigen en zo aan blessure preventie te doen. Dus dit doen we nooit algemeen om spierballen te kweken.

Wat trachten wij te bereiken met conditie? Dit is enkel uitvoeringsconditie. Dus de uithouding om in een interval vorm snel en krachtig bewegingen en acties mee uit te voeren. Dit is dus niet de om ons een conditie te geven om marathons te lopen.
Blok 3: Technische aanleerstuk (12 minuten)
Tracht je kinderen op een training niet te overladen met te veel inhoud. Beperk daarom je aanleer momenten door ze samen te vatten in 2 basis onderdelen welke je die dag, week, maand wil trainen in 2 aparte blokken.
Het 1ste aanleerblok gebruiken we steeds om een technisch stuk aan te leren.Benoem bij elk blok eerst duidelijk je basis onderdeel en leg het uit met eventuele aandachtspunten.
Vervolgens doe je de oefening of de techniek visueel JUIST voor door het zelf voor te doen, juist te laten voordoen of het met foto of video materiaal te tonen. Tijdens het voordoen doe je ook een korte vraagstelling en laat je de spelers zelf de aandachtspunten herhalen. Hierdoor is er interactie en denken ze zelf ook mee.
En daarna laat je de speelster de oefening of techniek uitvoeren

Dus praatje, plaatje/vraagje en dan daadje...


Blok 4: Technisch/tactisch aanleerblok 2 (12 minuten)
Na een drankpauze en of kort spel zijn de hoofdjes weer klaar voor een nieuwe aanleerfase. Terwijl wij in de 1ste fase steeds werken aan techniek, kan je in de 2de fase kiezen voor een technische of een tactische opdracht.


(Gebruik dit seizoen dit blok vooral om veel te werken aan onze schottechniek!!)

Blok 5: Partijvorm (30 minuten)
Er is maar 1 manier om je korfbalspel te verbeteren en dat is door het vaak te spelen.

Geef daarom naast je 30 minuten aanleren, je kinderen ook altijd de tijd om 30 minuten te korfballen.

Geef tijdens het spelen de kinderen tal van opdrachten. Laat ze alle tactische vormen spelen. Verdedig voor, verdedig achter, verdedig achtervang en geef veel vrijballen/strafworpen. Laat ze aanvallend eerst altijd zelf zoeken naar oplossingen op de verdediging en stuur bij door ze vragen te stellen waar ze zelf het antwoord op moeten zoeken.

Dus zeg nooit te snel wat je verwacht en laat ze telkens eerst spelen. Stuur bij waar het fout gaat, want van fouten te maken leren ze sneller...
Blok 6: Cooling down (5 tot 10 minuten)
Tracht na een training van een uur steeds te eindigen met een cooling down. Dit wil zeggen dat de trainingspiek niet het laatste stuk is, maar dat we na onze piek nog iets rustig doen om te onstpannen.

vb doe na je training nog een schot spel.
Piepelen: de spelers die afvallen beginnen al de rest op te ruimen.
Scoor 1000 punten: vind je terug in de oefenstof, zij die eerst klaar zijn moeten niet opruimen
enz enz


Heb je echt op een heel hoog niveau getraind? Loop dan enkele minuten uit en wandel vervolgens nog een minuut. Rek vervolgens de belaste spieren nog eens goed uit om uw speelsters naar huis te sturen zonder stijf te worden


PRAAT TIJDENS DE COOLING DOWN!! Herhaal de belangrijke aspecten (aandachtspunten) van je training en geef je speelsters de info voor komend weekend. Het is nu dat ze zulke dingen onthouden en dit doen ze nooit in het begin van een training.
Je moet wel bij beide aanleerblokken altijd rekening houden dat kinderen maar maximaal 2 minuten volledig aandachtig kunnen zijn. Dus geef je uitleg kort en duidelijk of verdeel je uitleg over meerdere stukken.
Blok S: spellen (x aantal minuten)
Natuurlijk mogen we het belangrijkste niet vergeten, PLEZIER!
Gooi daarom in je training tal van spelvormen tussen je oefeningen. Voorbeeld na een stukje aandachtig te zijn, laat je ze een simpel tikspel doen. Hierdoor verzetten ze even hun zinnen en vervolgens kan je terug 100% aandacht krijgen en kan je er weer tegenaan.
Doe vaak om ter eerste x aantal keer scoren tijdens een saaie oefening, zo doen de kinderen die oefening ook graag.
Geef na een praatje of drankpauze je kinderen de opdracht: scoor om ter snelst in elke mand 1 of 2 keer. De persoon die na een schot de bal vangt mag het volgende schot nemen. Dus een oefening waar je korte kansen oefent, scoren onder druk oefent en vooral ook actief rebound mee oefent .

Dus geef veel korfbal spelletjes en tracht altijd alles steeds leuk te brengen.
Want als je een saaie maar zeer nuttige oefening leuk maakt, zal je zoals ze in het filmpje tonen, zien dat ze de oefening toch met een glimlach zullen uitvoeren...
Op onze website kan je in het "trainsters" stuk bij "nuttige documenten" een hulp document vinden om een basis training mee op te stellen zoals we net besproken hebben.

Gewoon openen en bewerken, of gewoon afdrukken en invullen.

En als je oefeningen zoekt kan je altijd in onze oefenstof module op zoek gaan naar passende oefeningen bij jou onderwerp.

Ken je nog leuke oefeningen? Kan kan je ze ook altijd toevoegen aan de oefenstof module (later in 1 van de volgende nieuwsbrieven hier nog meer over)
Nuttige documenten
Filmpje basis houding aanleren
PAAL IS LEEG
SITUATIE:
Wanneer men met de bal start en er nog geen speelsters de paal bezetten. Dus dat is wanneer er nog geen vang of aangeef is en wij zitten allemaal tussen dame en paal dan roepen we PAAL IS LEEG.

Wat geven we weg?
Op dit moment geef je nog niets weg, maar je bent al wel bezig met de opdracht ga je voor of achter?

Waarom roepen we dat?
Dan kunnen we druk zetten op de pashanden en kunnen we eventueel in de paslijnen verdedigen om zo de bal trachten te onderscheppen. Want de paal is leeg dus er is geen steun die ze kunnen gebruiken.
VOOR
Situatie:
We gaan voorverdedigen. Dus dat wil zeggen dat we trachten de tegenpartij geen aangeef/steun te laten zetten. Dus wanneer er iemand naar de aangeef wil lopen, blijven wij als verdedigster ervoor. Dan roepen we VOOR

Wat geef je wel weg?
Hierdoor geef je de vang weg

Waarom roepen we dat?
Hierdoor weten de spits verdedigsters dat ze nog altijd super kort kunnen gaan en dat ze eventueel de trage pas bovenin er kunnen uithalen omdat er in hun rug geen steun is.ACHTER
Situatie:
We gaan achterverdedigen of we gaan achter op de vang verdedigen. Dus dat wil zeggen dat we trachten de tegenpartij geen rechtstreekse vang/rebound te laten zetten. Dus wanneer er iemand naar de vang wil lopen, blijven wij als verdedigster erachter. Dan roepen we ACHTER

Wat geef je wel weg?
Hierdoor geef je de steun weg

Waarom roepen we dat?
Hierdoor weet de spits verdedigsters dat ze klaar moeten zitten om een doorbraak op te vangen. Want er staat een dame klaar die kan aangeven en er is geen paaldame achter de steun om over te nemen. Dus vooral de verdedigsters op de dame met bal geven wat ruimte en gaan al wat achteruit.STEUN
Situatie:
Doordat we achterverdedigen of we achter gaan op de vang, gaven we de aangeef weg en riepen we achter. Nu wanneer ze deze aanspelen en er echt steun staat, roepen we STEUN

Wat geef je wel weg?
Hierdoor geef je nog steeds de steun weg, maar doordat we nu 3:1 staan is doorlopen heel simpel

Waarom roepen we dat?
Hierdoor weten alle spits verdedigsters dat ze klaar moeten zitten om een doorbraak op te vangen. Want er staat een dame met bal in de aangeef/steun en doordat er geen vang is gaan de meeste teams niet schieten omdat ze de bal dan meestal kwijt zijn aan de achterverdedigsters en daarom gaan ze maar doorlopen.
InWORDT LAAG
Situatie:
Doordat we achterverdedigen of we achter gaan op de vang, gaven we de aangeef weg en hebben ze deze aangespeeld. We riepen "steun". Nu wanneer ze deze aangeef gebruiken om over te snijden en zo een rebound te krijgen, roepen wij "WORDT LAAG"

Wat geef je wel weg?
Je geeft nu vang en aangeef weg

Waarom roepen we dat?
In een achter op de vang verdediging geef je hier het kantelmoment mee aan. Want vanaf dit punt gaan we overschakelen naar een korte voorverdediging. Dus we weten dat ze nu hoogst waarschijnlijk de spitsen gaan aanspelen en zo weten we onze verdedigsters op de spits dat ze de paslijn al moet gaan blokkeren.LAAG
Situatie:
Als je voor of achter verdedigt en het moment daar is dat er steun/aangeef staat met de bal en er een reboundster/vang is, dan roep je LAAG

Wat geef je wel weg?
Je hebt dus de vang en aangeef weggegeven

Waarom roepen we dat?
Hierdoor weten de 2 spits verdedigsters dat er in hun rug steun staat waardoor hun dame kan doorlopen en weten ze dat er ook vang staat en hun dame kan schieten. Dus als verdedigster zit je laag en gebruik je 1 hand naar voor om te verdedigen en uw 2de hand opzij op de paslijn naar de spits mee te blokkeren.

IN DEZE SITUATIE TRACHT JE DE NAAM TE ROEPEN VAN DE VERDIGSTER WELKE ZE HAAR DAME TRACHTEN AAN TE SPELEN. ZO KAN ZIJ EXTRA ALERT ZIJN EN KAN DE 2DE EVENTUEEL OPEN STAAN EN MEEKIJKEN.
VOOR NA EEN STEUN
ACHTER NA EEN KANS
Wanneer de steun /aangeef de bal speelt en we voor stappen. Roepen we onmiddellijk terug VOOR. Want als we de rebounster niet laten uitstappen, gaat de spits steeds de bal traag verleggen naar de openstaande spits. Het is deze bal die je door het roepen van VOOR dan perfect kan gaan stelen.
Als we achter gaan of achter op de vang, moeten we na een kans die we niet afgevangen hebben, onmiddellijk terug achter zijn en dit ook roepen "ACHTER" hierdoor weten de spitsverdedigsters onmiddellijk dat ze wat moeten inzakken om een snelle doorbraak eruit te houden.
DEZE UITLEGJES KAN JE BINNENKORT OOK OP ONZE TRAINSTERS SITE VINDEN BIJ DE NUTTIGE DOWNLOADS. DEZE KAN JE DAN EVENTUEEL GEBRUIKEN OM HET UIT TE LEGGEN TIJDENS EEN TRAINING
Oefening 1: De plank
Doordat deze oefening de belangrijkste korfbalspieren trainen om een stabieler schot te krijgen, blijven we deze herhalen. Alleen gaan we dit nu langer doen. Als je merkt dat ze het niet halen, verkort dan de tijd, maar tracht tegen het eind van de maand uw groep het te laten halen.
E & D jeugd: 2 x 20 seconden
C jeugd: 2 x 25 seconden
B & A jeugd: 2 x 40 seconden
Als ze het nu al kunnen kan je de oefening verzwaren door het te laten uitvoeren op 1 been. LET HIER OP. De bekken en schouder gordel blijven recht, het lichaam blijft een plank, alleen komt er 1 been omhoog. (kijk in het filmpje naar het voorbeeld)
Oefening 2: De lunge
De lunge oefening gaan we ook opnieuw herhalen, maar zwaarder nu. Dit doen we als voorbereidings oefening om later sprongkracht en dergelijke te kunnen trainen. Plus maken we met deze oefening onze enkels en knieën ook stabieler. MAAR BLIJF HERHALEN! KNIE RECHT VOORUIT, MAAR NOOIT VOORBIJ UW TENEN!!
E & D jeugd: 10 L en 10 R starten met openstaande pas
C jeugd: 10 L en 10 R vanuit een uitstappende start
B & A jeugd: 20 L x 20 R vanuit een uitstappende start
(Mag voor allen ook perfect gedeeld worden in 2 reeksen)
Als het gemakkelijk is, doe dan het extra stapje in de oefening zoals in het filmpje. (terug komen op 1 been) Zo train je de enkel stabilisatie nog beter! En hoe beter de enkel stabilistaie, hoe minder enkel problemen in de zaal!!
Oefening 3: De gestrekte beenhef
Met de gestrekte beenhef trainen we 2 onderdelen. 1 onze buikspieren en 2 onze rompstabiliteit. IDEAAL dus...
Het filmpje legt de oefening volledig uit, maar kijk goed naar de rug, net zoals bij de crunch blijft deze tegen de grond.
E & D jeugd: 2 x 10 seconden vast houden
C jeugd: 2 x 20 seconden vast houden
B & A jeugd: 3 x 20 seconden vast houden
Als het gemakkelijk is, doe dan de extra stapjes in de oefening zoals in het filmpje.
Hoe werkt de datase
Log in op onze site door op "mijn rosolo" te klikken.
Klik vervolgens in het menu op "Trainsters"
en in het deelmenu op "Hoe web items schrijven"
Hier vind je dan alle info over hoe je stukken schrijft en hoe je geschreven stukken aanpast.
Lees daarom alle info over de speelstersdatabank en je kan aan de slag...
Wat vragen we vandaag aan jullie:
Het JTC heeft al veel info ingevuld, bekijk daarom alle speelsters van het team dat je nu training geeft.
Kijk na of de info die er al bij staat klopt en pas foutieve data eventueel aan met de juiste data.
Vul eventueel aan met extra contact adressen en nummers en schrijf bij een telefoon nummer ook bij van wie deze is voorbeeld: 064781289 (Lenne - moeder)
Vul vervolgens de historie in van elke speelster. Indien je dit niet weet, vraag dit dan aan de speelsters om op papier te laten zetten. Zo moet jij het maar overtypen.
En als je dan technische aandachtspunten kent van een speelster mag je deze al invullen.
HOU VANAF NU WEL TIJDENS SEIZOEN ALLE BLESSURES BIJ VAN ELKE SPEELSTER IN HET STUKJE MEDISCHE INFORMATIE!! Zo kunnen we op lange termijn eventueel speelsters extra oefeningen geven om terugkerende blessures te voorkomen.
Dat is het voor deze maand
Ja inderdaad, het was weer een hele lange en uitgebreide nieuwsbrief. Maar opnieuw, je moet hem niet onmiddellijk volledig tussen de lijnen uitlezen. Je hebt een maand om hem volledig toe te passen bij jouw team. Dus je kan altijd eens terug gaan kijken naar het specifieke onderdeel, wanneer jij er met je team klaar voor zijn.

Maar bij het einde van de maand moet je wel trachten overal met mee te zijn en dat uw speelsters de inhoud kennen en kunnen.

Succes!! En denk eraan, je kunt mij altijd inschakelen wanneer je hulp nodig hebt, of als je speelsters hebt die niet goed kunnen volgen. Contacteer mij op jeugdcoordinator@rosolo.nl
herhalen herhalen herhalen
Herhaling van vorige maand.
Dit zouden ze nu al moeten kennen en kunnen
Herhaling van vorige maand.
Deze techniek moeten we herhalen herhalen herhalen!
Te veel speelsters passen nog foutief zonder uit te stappen. Hierdoor kunnen ze met een verdedigster voor hun geen goede passen geven.

Steek daarom simpele pas en stap oefenen in je training en corrigeer steeds hun fouten.
Steek ook de pas en stap oefening in bijvoorbeeld een simpele doorloop oefening. Laat ze klaar staan, bal krijgen uitstappen, passen en doorlopen.
Hoe meer we dit oefenen hoe sneller deze
techniek beheerst wordt.
Extra video met uitleg en fouten
Dus kan je nu verder met dit...
VANG
En natuurlijk is er ook "VANG" Dit roepen we wanneer er iemand naar de mand gooit.
Waarom roepen we dat? Hierdoor kunnen we met z'n allen meekijken om extra rebound te voorzien of wegkaatsende ballen weg te pakken.
Meer kan je natuurlijk ook vinden op onze website

http://www.rosolo.nl/index.php/trainsters/techniekbeschrijving/schottechniek

Deze pagina passen we binnenkort ook nog met al deze extra info aan, maar bevat nu ook al veel info...
Full transcript