Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

zebiekstes

No description
by

Laura Rutka

on 19 April 2010

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of zebiekstes

Zebiekstes
Laura Rutka 8b
Paldies par uzmanību...
Latvijā biežāk sastopama Ziemeļu zebiekste;
Apdzīvo sauszemes biotopus;
Pieder caunu dzimtai;
Pasaulē mazākais plēsējs;
Apraksts
Zebiekste ir slaida, gara un veikla. Tai ir īsas kājas, garš kakls un saplacināta galvas forma. Ausis nelielas, platas un noapaļotas, acis salīdzinoši lielas un apaļas, purniņš strups un aste īsa. Tēviņš lielāks par mātīti.
Zebiekste pārvietojas kūkumojot, lunkaniem lēcieniem, kas parasti ir 25 – 35 cm gari. Virszemē zebiekste uzturas salīdzinoši maz, tā galvenokārt pārvietojas pa savu upuru, grauzēju un arī kurmju alām. Ziemā zebiekste nirst sniegā, pārvietojoties zem sniega 0,5 - 1 metru, tad atkal iznirst.
Galvenā barība ir mazie grauzēji. Katru dienu tā apēd tik daudz barības, ko var salīdzināt ar pusi no zebiekstes svara. To var pielīdzināt divām pelēm vai vienaistrupastei. Ja nav pieejami grauzēji, tā medī arī kukaiņus un ķirzakas, izēd no ligzdām olas un mazos putnēnus. Ziemeļu reģionos sliktos medību laikos zebiekste ēd arī maitu.
Vairošanās
Jaunie zebiekstu tēviņi dzimumbriedumu sasniedz 8 mēnešu vecumā, toties mātītes nobriest jau 4 mēnešu vecumā. Tēviņi ir seksuāli aktīvi visu gadu, tomēr visbiežāk pārošanās notiek pavasarī un vasaras beigās.
Parasti piedzimst 1 - 6 mazuļi, tie ir rozā, nevarīgi, akli, kurli un bez matojuma
Pēc 11 dienām
Mazuļiem ir smalks un balts kažociņš.
Pēc 18 dienām
Muguras apmatojums ir kļuvis brūns;
Sāk ēst gaļu.
Pēc 40 dienām
Zebiekste pati spēj doties medībās.
Ziemeļamerikas indiāņiem zebiekstes noķeršana un turēšana mājas apstākļos nozīmēja iegūt amuletu laimei.

Viduslaikos Eiropā uzskatīja, ka vienīgais dzīvnieks, kas spēj nomedīt pūķi, ir zebiekste.

Latvijā zebieksti uzskatīja par lietuvēnu, kas nakts laikā nodzen saimnieka zirgus.
Zebiekste un cilvēks
Full transcript