Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Egypten landet langs Nilen

No description
by

laura golles

on 15 January 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Egypten landet langs Nilen


Nilen i Egypten
Nilbønderne
Keops - den store pyramidebygger
Skrivere
Farao
vigtige Guder
Nilen er den længste flod i Afrika og flyder hele vejen igennem Egypten. Floden gav vand til markerne, og var den hurtigste og vigtigste trandsportvej. Riget er 1000 kilometer langt, men Nilen fortsætter ud i Victoriasøen og Uganda 6800 km. Langt. hvert år i juli begynder Nilen at stige. i år 4000 F. Kr. begyndte egypterene at tæmme Nilen, så de kunne bruge vandet til landbrug. De lavede et net, af kanaler, så vandet kunne ledes ud til markerne. Forskellen på den normale vandstand og den højeste kunne være 9 m.
Menneskerne der boede i Nildalen levede som bønder. De boede tæt ved Nilen. Husene var lavet af lersten. Bønderne måtte betale en stor del af deres høst til Farao. Bønderne dyrkede byg, hvede, grønsager og hør. I deres øvrige tid passede de deres husdyr eller byggede bygningsværker.
Hele Nildalen blev samlet i et rige omkring en konge i år 3000 f.kr. senere blev kongerne navngivet Farao. Farao bestemte alt i hele riget. Han ledte tilbedelserne af guderne. Han blev selv betragtet som en gud. Når der kommer en ny Farao på, begynder byggeriget af hans eller hendes gravkammer. Egypterne troede på et liv efter døden! så derfor blev der malet billeder af bøndernes arbejde, så de rige kunne få hjælp i deres næste liv.
Den største og mest berømte pyramide er keopspyramiden. kong keops reagerede fra ca. 2625 til 2550 f.kr. og selv om der blev bygget på hans pyramide i så mange år var den ikke færdig da han døde. den er 149 m høj og hver side var ved jorden 230 m. der blev brugt over 2 milioner stenblokke som hver vejede 2 eller 5 tons. blokkende blev slæbt op ad jordvolde. egypterne kendte ikke til hjulet eller løftestangen endnu, så hver blok skulle trækkes og skubbes på en slæde af hunrede vis af mennesker. Da den var færdig, blev den dækket af hvide kalkplader udvendigt, så den kunne stråle i solen.
Egypten landet langs Nilen 4000f.kr-2000f.kr.

I de gamle dage blev skriverne en meget anset gruppe, det var dem der holdt sammen
på det hele. De skrev skattelister, breve, aftaler
og befalinger fra Farao til de mange embedsmænd.
Hverken Farao eller embedsmændene
kunne klare sig uden dem.


Balsameren
Balsameren skulle sørge for at den døde krops sjæl ikke forsvandt. Først trækker de hjernen ud gennem næsen ved hjælp af en krum jernkniv, på den måde får de kun en smule af hjernen ud, resten får de væk ved at hælde en ætsende væske derind. Derefter skære de med en skarp sten kniv i siden og tager alle indvoldene ud. Efter de har renset maven og vasket den med palmevin, skyller de den på ny med røgelse efter de har gjordt det ligger de liget 70 dage i natron. Når de 70 dage var gået vasker de liget og omvikler hele kroppen med afskårne strimler af fint glat linned og stryger det over med gummi.
Præsterne
En egyptisk stormester
Farao var en gud og en konge på samme tid. Hans højeste embedsmænd skulle sørge for, at skatterne blev samlet ind. Vesirerne var Faraos stedfortrædere, Når de døde, blev de begravet i rigt udsmykkede grave. Alle tider af døgnet var der tjenere ved ham. Om morgenen var der mindst ti tjenere der klædte ham på, gav ham paryk på og hængte smykker om halsen på ham. Imens stod andre parat med hans kæledyr, og endnu flere ventede på hans befalinger. Og imens blev han underholdt af fløjte og harpespillere. Når vesiren kontrollerede bøndernes arbejde og indsamlingen af skatter, blev han båret rundt i en fornem bærestol fulgt af skrivere, præster, soldater samt dem, der skulle bære kornet hen til forrådskamrene.
Håndværkerne lavede smykker, møbler, statuer, tøj, gravmalerier osv.
Til Farao, stormændene og præsterne.
Håndværkere
Rige og fattige - betød religionen meget. Guderne var hele tiden i deres liv og det var vigtigt at holde sig gode venner med dem. Til de vigtigste guder blev der bygget templer, hvor præster sørgede for ofringen til guderne på den rigtige måde og på det rigtige tidspunkt. Til gengæld gav guderne egypterne rigdom, sundhed, krigslykke, mange børn og et lykkeligt familieliv. De fornemste præster blev lige så rige og mægtige som stormændene. Egypterne troede på, at de døde kom til et dødsrige. Hvis de havde levet et godt og retfærdigt liv på jorden, ville de få det godt i dødsriget. For at de døde kunne overbevise guderne om dette, lavede præsterne en døde bog, som de fik med i graven.
Riget går under
Vigtige guder
De egyptiske guder blev ofte malet som en blanding af dyr og mennesker. Sådan troede egypterne ganske vist ikke, at guderne så ud. Men de malede dem på den måde for at vise, hvilke egenskaber guderne havde. Den mest populære gud i Egypten var Osiris.
Oprindelig var han en god og retfærdig konge, men hans bror Seth dræbte ham for selv at blive konge. Han skar Osiris' krop i mange stykker og spredte dem over hele Egypten. Osiris kone Isis, der også var hans søster, sørgede over ham og rejste rundt i landet og samlede liget sammen igen. Da Osiris nu var død, blev han gjort til konge i dødsriget. Det var ham, der skulle afgøre, om de døde havde været gode mennesker på jorden.


Det gamle Rige varede til ca. 2100 f.Kr. Derefter blev landet ødelagt af borgerkrig. Farao kunne slet ikke styre landet. Og senere trængte fremmede folk ind i Nildalen og tog magten. De fremmede overtog den egyptiske levevis, lærte sig sproget og dyrkede de samme guder. Men Det gamle Riges velordnede samfund var forbi. Tilbage stod kun de imponerende pyramider, de rige grave og de enorme statuer som evige minder om et vældigt oldtidsrige.
Lavet af:
Anna & Laura A
Osiris
Isis er Osiris kone og søster
Full transcript