Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Untitled Prezi

No description
by

nor fatihin

on 25 April 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Untitled Prezi

IMPERIALISME ZAMAN MODEN MEMPENGARUHI BUDAYA MASYARAKAT MALAYSIA IMPLIKASI. . CARA MENGATASI. . KESIMPULAN. . CARA & BENTUK IMPERIALISME. . KUMPULAN: ARISTOCRAT FAKTOR. . USW 10103

Keruntuhan akhlak akan memberikan kesan yang sangat besar dalam masyarakat.
Budaya kuning dan pengaruh budaya Barat mudah meresap masuk dan menjadi ikutan para remaja hari ini.
Sebagai contoh, pengaruh Black Metal. Mesej yang dibawa dalam setiap lagu dalam pengaruh ini ialah menolak kewujudan Tuhan, menggalakkan seks rambang dan keganasan.
Kesan jangka panjang dan jangka pendek pasti akan berlaku seandainya masyarakat pada hari ini tidak tahu bagaimana untuk membentuk dan memuliakan akhlak mereka. Kita sebagai rakyat Malaysia perlulah mengimbas kembali detik penjajahan yang pernah berlaku sebelum ini.Semestinya kita tidak mahu perkara yang sama berulang lagi. Pemikiran kita mestilah lebih jauh daripada pemikiran orang yang ingin menjajah negara kita. Jadi,semua pihak perlulah bekerjasama bagi memastikan negara tidak dijajah oleh kuasa imperialisme dan negara kita bebas daripada perkara yang mampu menyebabkan generasi zaman sekarang mudah terpesong dari landasan yang betul.Bagi memastikan negara kita dapat menghadapi ancaman kuasa imperialisme,corak pemerintahan pemimpin haruslah berpaksikan cara pemerintahan yang betul dan jangan mudah terpedaya dengan bantuan kuasa Barat.Kuasa Barat yang sememangnya ingin kita dijajah pasti tertawakan kita kerana mudah terpengaruh dengan bantuan yang mereka hulurkan yang mempunyai muslihat yang tersendiri. KENEGARAAN DAN PEMBANGUNAN MUTAKHIR MALAYSIA PENGENALAN. . AHLI KUMPULAN:
NOR FALAHIAH BINTI AB HAKIM
NOR FATIHIN BINTI NORLISAM
NUR AAINATUL BALQIS BINTI YUSOP
NUR ZULAIKA BINTI NORAIHAN
NURAIN BINTI SENANG
NURAINI BINTI SARIB
NURAINI BINTI SENANG kecanggihan, kehebatan teknologi maklumat
peranan media massa dalam menyebarkan fahaman
Pengaruh rakan / persekitaran
Institusi kekeluargaan yang semakin longgar (kurang perhatian dan kawalan ibu bapa)
Gaya hidup hari ini mementingkan keseronokan tanpa batasan
Kurang didikan agama POLITIK Malaysia telah mengamalkan Demokrasi Berparlimen yang diperkenalkan oleh Barat sejak mendapat kemerdekaan daripada British. Demokrasi Berparlimen ini diamalkan dibawah pentadbiran Raja Berpelembagaan. EKONOMI Pengggunaan sistem mata wang kertas yang diperkenalkan oleh Barat telah menyebabkaan matawang melayu yang berasaskan emas dan perak mula dihapuskan
Sistem ekonomi secara siosialis. Sistem ini menekankan pemilikan harta adalah hak segera. Semua faktor produksi dan sumber pendapatan menjadi milik Negara dan individu tidak ada hak pemilikan dan kebebasan untuk mengambil manfaat hasil produk mereka. System dasar pecah dan perintah menyebabkan jurang ekonomi bagi tiga kaum terbesar di Malaysia pada suatu masa ketika dahulu Barat telah memperkenalkan system ekonomi secara kapitalis berasaskan riba

 Banyak kejadian seperti pembuangan bayi, zina, perjudian, budaya homoseksual, penagihan dadah dan sebagainya dilakukan oleh masyarakat kini yang kebanyakan mereka berpaksikan dan bertunjangkan nafsu dan amalan yang dipengaruhi oleh budaya-budaya Barat dan asasnya mungkin berpunca daripada kurangnya pegangan agama pada diri mereka.

 Antara pengaruh budaya yang menjadi ikutan masyrakat kini adalah budaya pemakaian yang tidak mencerminkan masyarakat ketimuran.

 Ini banyak dilihat pada busana atau corak pakaian yang menjolok mata bagi wanita.

 Kebanyakan gaya fesyen kini lebih menonjolkan bentuk badan pemakai dan faktor ketidaksopanan yang terselah. 2. Budaya pemakaian 1. Keruntuhan akhlak 1) kita sebagai masyarakat hendaklah berpegang teguh dengan ajaran agama, tahu menbezakan yang baik dan buruk tentang sesuatu perkara

2) pihak media perlu menjalankan tugasnya untuk menayangkan program di televisyen yang berfaedah kepada penonton. Menapis filem dari barat yang mempunyai unsur unsur negative seperti adegan ganas, perang , lucah dan tidak bersopan agar budaya ketimuran dapat di kekalkan di Malaysia.

3) Pertumbuhan majalah-majalah hiburan yang memaparkan perisian yang mendorong gaya, cara, nilai, pegangan dan budaya hidup ala Barat, bebas dan hedonistik perlu di ambil berat .

4) Rakyat haruslah mempunyai semangat patriotik yang tinggi. Menghargai pejuang pejuang tanah air. Menghayati sejarah kemerdekaan.

5) Berusaha untuk menjadi rakyat yang boleh membangunkan negara sendiri tanpa bantuan orang barat.

6) Faktor pembentukan peribadi dan sahsiah perlu diberi penekanan yang lebih didalam kokurikulum sekolah. Imperialisme zaman kini telah banyak mempengaruhi budaya masyarakat moden dari pelbagai aspek. Kebanyakan masyarakat zaman kini tidak menyedari akan imperialisme yang sedang menular dalam budaya masyarakat Malaysia. Terdapat beberapa cara dan bentuk imperialisme sedang berlaku pada zaman sekarang yang banyak mengubah budaya kita. Oleh sebab itu, masyarakat Malaysia perlulah mengambil peduli tentang bagaimana imperialisme baru ini menular dari masa ke semasa. Pelbagai impak positif dan negatif yang boleh kita lihat pada masa sekarang yang terjadi akibat imperialisme. Selain itu, kita juga mestilah mengambil langkah berjaga-jaga supaya imperialisme yang menular ini dapat dibendung. SOSIAL & BUDAYA budaya pemakaian
Konsert dan hiburan
konsep single parent
Gay dan lesbian
•Cara hidup punk dan black metal Keruntuhan akhlak 3. Gaya Pemikiran konsep pemikiran "single parent" iaitu individu yang memilih untuk tidak berkahwin namun sudah mempunyai anak. Di Malaysia, segelintir masyarakat melayu mungkin ada yang telah menjalinkan hubungan sex sebelum berkahwin dan telah membesarkan anak dari hasil hubungan tersebut sebelum/tanpa berkahwin.
Full transcript