Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

BoP Folyamatika: Bab&Lencse

A prezentáció internetes források alapján készült.
by

Attila Nemes

on 1 March 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of BoP Folyamatika: Bab&Lencse

Vetés A veteménybabot főnövényként a májusi fagyok után, a lencsét április közepéig vetik.

A bokorbab és a lencse termesztése gépesíthető, a vetési sortávolságok ehhez igazodnak. Az ideális vetésmélység a bab esetében 4-6 cm, a lencsénél 3-6 cm, a babból folyóméterenként 10-12 darabot, a lencséből pedig 30-40 magot szórnak el a jó vízelvezetésű, laza szerkezetű talajba. Növekedés A növények növekedéséhez tápanyagban gazdag talaj és nagy mennyiségű víz szükséges - a babnak akár 100 ml/növény naponta. A fejlődéshez elengedhetetlen káliumot és foszfort az őszi mélyszántással, a nitrogént pedig a tavaszi talajelőkészítéssel juttatják a földbe, a vizet pedig a bab számára öntözéssel pótolják. A megfelelő feltételek mellett a növények növekedni kezdenek. Gyomirtás A gondos talajelőkészítés mellett a kezdeti növekedési szakaszokban mechanikus, gyakrabban vegyszeres megoldásokat is alkalmaznak a gyomok visszaszorítására.

A bab esetében a gyomirtás többszöri kezeléssel, hosszú hatástartamú szerekkel történik, később a növény gyomelnyomóvá válik.
A lencse vegyszeres gyomirtását a vetés után közvetlenül, de legkésőbb a kelés előtt 4-5 nappal végzik. Betegségek, kártevők A bab leggyakoribb betegségei a babmozaik, a paszulyvész, a babfenésedés és a babrozsda, amelyek ellen réztartalmú szerekkel, illetve növénykondícionálokkal védekezhetnek. Kártevői közé tartozik a közönséges takácsatka, a gyapottok bagolylepke, illetve egy raktári kártevő, a babzsizsik. Ezekkel szemben szintén vegyszeres permetezéseket alkalmaznak (megelőző jelleggel is).

A lencse betegségei közül a feketegyökér-rothadás jó talajválasztással megelőzhető, a peronoszpóra, lisztharmat és szürkepenész ellen, valamint a kártevők - gabonaszipoly, lencsebimbó-gubacsszúnyog, levéltetvek, barkók és lencsezsizsik - ellen vegyszeres kezelést és vetésforgót használnak. Érés A veteménybab július végén, augusztus elején érik. Az érettség jelei, hogy a levelek elszáradnak, lehullanak, a magok pedig foggal még átharaphatóak, de már kemények. A lencse érettségét az alsó és középső részen lévő hüvelyek sárgásbarna színe és bennük lévő kemény magok jelzi július első felében. Csapadékos időben a lencse egyenletlenül érik, ezt állomány-szárítással, valamint érésgyorsító szerekkel kompenzálják, amelyet a gyomirtókkal együtt alkalmaznak, ez a deszikkálás folyamata. Deszikkálás Betakarítás A betakarítást két lépésben végzik:
az első lépésben rendre vágják a sorokat, majd pár nap "renden érés" után következik a cséplés. A deszikkált lencse egy lépésben betakarítható.

A termés 3-4-szeresének megfelelő babszalmát, illetve az 1-1,5-szeres lencseszalmát takarmányként hasznosítják, ha az nem tartalmaz növényvédőszer-maradványt. Feldolgozás A veteménybab nagyüzemi feldogozásának első lépése a babzsizsik ellen végzett kötelező gázosítás. A műveletet gázmester végzi a betakartást követő 2 héten belül. Az eljáráshoz alkalmazott magnézium-foszfid tartalmú szerekből a levegő nedvességtartalmának hatására mérgező foszfor-hidrogén (PH3) gáz fejlődik, amely megöli a kártevőket. A behatási idő lejártával a terményben nem marad gázosítószer. A termések 14% nedvességtartalom alatt raktározhatóak. Alacsony nedvességtartalmú magoknak elegendő az átlapátolásos szárítás, magasabb arány - főleg bab - esetén külön szárítási eljárás szükséges. Ez legelteredtebben a konvekciós szárítókban történik, ezekben a babszemeket forró levegőben lebegtetik, áramoltatják. A lencseszemeket szárítás után méretük szerint három osztályba válogatják:
a kismagvú (4-5 mm-nél kisebb átmérőjű), a közepes nagyságú (4-6 mm átmérőjű) és a nagymagvú (tányér) lencsék csoportjába, amelybe a 6 mm-nél nagyobb átmérőjű lencsemagok kerülnek. Késztermékek Az étkezési szárazbabot és lencsét leggyakrabban szárított formában csomagolják, vagy a konzerviparban kerülnek további feldolgozásra. BoP Folyamatika
Bab&Lencse
Full transcript