Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Projekt

No description
by

Marsio Leda

on 25 February 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Projekt

Fizika
Fizika është dega e shkencës e cila merret me zbulimin dhe analizimin e fenomeneve fizike, që përfshin studimin e lëndës dhe lëvizjen e saj në fabrikën e hapësirë-kohës, si dhe konceptet e forcës dhe energjisë. Në mënyrë më të përgjithshme ajo cilësohet si shkenca nëpërmjet së cilës njerëzit përpiqen të shpjegojnë dukuritë natyrore. Fizika njihet si "shkencë themelore" sepse fusha të tjera si kimia dhe biologjia hulumtojnë sisteme, veçoritë e të cilave varen nga ligjet e fizikës.
Projekt
Parashikimi i motit
Parashikimi i motit është aplikimi i shkencës dhe teknologjisë për të parashikuar gjendjen e atmosferës për një vend të caktuar. Qeniet njerëzore janë përpjekur të parashikojnë motin jozyrtarisht për mijëvjeçarë, dhe zyrtarisht që nga shekulli i nëntëmbëdhjetë. Parashikimet e motit janë bërë duke mbledhur të dhëna sasiore në lidhje me gjendjen aktuale të atmosferës në një vend të caktuar dhe duke përdorur të kuptuarit shkencor të proceseve atmosferike për të projektuar se si atmosfera do të ndryshojë.

Pasi një përpjekje të gjithë-njerëzor të bazuar kryesisht mbi ndryshimet në presionin barometric, kushtet aktuale të motit, dhe gjendjen e qiellit, parashikimi i motit tani mbështetet në modelet kompjuterike të bazuara në të cilat marrin shumë faktorë atmosferike në konsideratë. Input njeriut është ende e nevojshme për të marr modelin më të mirë të mundshme e parashikuar për bazë parashikimin mbi, e cila përfshin aftësitë e njohjes model, teleconnections, njohuri të performancës së modelit, dhe njohuritë e paragjykimeve model.Natyra kaotike e atmosferës, fuqia masiv kompjuterike të nevojshme për të zgjidhur ekuacionet që përshkruajnë atmosferën, gabim i përfshirë në matjen e kushteve fillestare, dhe një kuptim jo të plotë të proceseve atmosferike të thotë se parashikimet të bëhet më pak i saktë si dallimi në kohën e tanishme dhe koha për të cilën parashikimi është duke u bërë (varg i parashikimit) rrit.
Temperatura e ajrit
Temperatura e ajrit është një masë se sa i nxehtë apo i ftohtë ajri është. Ajo është parametri më i zakonshëm per te matur moti. Më konkretisht, temperatura e ajrit përshkruan energjinë kinetike, ose energjine e levizjes, se gazeve që përbëjnë ajrin. Nese molekulat e gazit të lëvizin më shpejt, rritet temperatura e ajrit.
Temperatura e ajrit
Temperatura e ajrit ndikon në rritjen dhe riprodhimin e bimëve dhe të kafshëve, me temperatura të ngrohta që promovojnë rritjen biologjike. Temperatura e ajrit ndikon edhe gati ne të gjitha parametrat e tjerë të motit. Për shembull, nga temperatura e ajrit ndikohet:

shkalla e avullimit
lagështia relative
shpejtësia e erës dhe drejtim
modelet e reshjeve dhe lloje, të tilla si nëse ajo do të bjerë shi, borë, ose borë me shi.
Shtypja
Ajri dhe te gjitha gazet behen me te ngrohte kur jane nen ndikim e shtypjes. Pra sa me e madhe te jete shtypja aq me i ngrohte eshte ajri. Kur nuk ka shtypje ajri ftohet.Nje shembull konkret jane bombulat spraj, te cilat ftohen kur lirohet boja.
Parashikimi i motit
Projekt ne Fizke
Parashikimi i motit ne saje te shtypjes atmosferike ,temperatures dhe lageshtires
Punoi Marsioleda Kemberi
Pranoi Shpetim Lila
Presioni atmosferik
Presioni atmosferik matet në stacionet e motit sinoptikë. Historikisht presioni është matur me anë të një barometëri merkurik, me presioni të ajrit të dhënë me lartësinë e mërkurit mbështetur nga atmosfera në një tub te evakuuar dhe te plotësuar nga një barograph aneroid cila dhënë një grafik vazhdueshëm të presionit të ajrit. Gjithnjë në vitet e fundit, për shkak saktësise, barometrat aneroid kanë zëvendësuar barometrat merkurit. Këto veprojnë me anë të një qelize te evakuuar,
. Në stacionet automatike të motit, barometëri aneroid është në format dixhitale.
Si ndikon shtypja atmosferike
Ndryshimi I shtypjes atmosferike eshte nje nga menyrat me te zakonshme per te parashikuar motin. Kur shtypja atmosferike rritet ngadale ne me shume se nje jave, tregon se moti do te ndryshoje per nje kohe te gjate. Nje renie e papritur e shtypjes atmosferike ne disa ore tregon se moti do te perkeqesohet. Ai do te jete me shi dhe erera te forta te cilat nuk do te zgjasin per shume kohe.  Ulja presionin te barometrit tregon : stuhi , shi dhe mot me erë .  Rritja e presionit te barometrit tregon: mot të mirë , të thatë dhe të ngrohte.
Barometri
Ajri është materje e cila ka peshën e vet. Thërmijat e ajrit nën ndikimin e forcës së gravitetit, shkaktojnë trysni në të gjitha objektet në sipërfaqen e Tokës dhe quhet trysni ose presion atmosferik. * Një barometër është një instrument i përdorur gjerësisht per te matur presionin atmosferik. Barometri klasik prej merkuri është një tub qelqi rreth 1 meter të lartë me një fund të hapur dhe me maje te mbyllur. Tubi është e mbushur me zhivë . Ky tub qelqi ulet me kokë poshtë në një enë, të quajtur rezervuar, i cili gjithashtu përmban merkur. Niveli i zhivës në tub bie , duke krijuar një vakum në krye . Në zonat e presionit të ulët , ajri largohet nga sipërfaqja e tokës më shpejt se sa mund të zëvendësohet nga ajri qe ndodhet perreth. Kjo zvogëlon peshën e ajrit mbi rezervuarin kështu niveli I zhives bie në një nivel më të ulët.  Në zonat e presionit të lartë, ajri shkon në drejtim të sipërfaqes së tokës më shpejt se sa te ngrihet lart. Pesha e ajrit është më e lartë dhe merkuri ngrihet në një nivel më të lartë..
Lageshtira
Lagështira është sasia e avullit të ujit në ajër. Avulli i ujit është gjendja gaztë e ujit dhe është e padukshme. Lagështia tregon gjasat e reshjeve, vesa, apo mjegull. Lagështia e lartë zvogëlon efektivitetin e djersitjes në ftohjen e trupit duke ulur normën e avullimit të lagështisë nga lëkura. Ky efekt është llogaritur në një tryezë të indeksit të nxehtësisë ose humidex, e përdorur gjatë motit të verës.

Matjet
Ka tre matjet kryesore të lagështisë: absolute, relative dhe specifike. Lagështia absolute është përmbajtja e ujit e ajrit. Ndërsa lagështia në vetvete është një variabël i klimës, ajo gjithashtu ndërvepron fort me variablat e tjera klimatike.Lagështia është e prekur nga erërat dhe nga shirat. Në të njëjtën kohë, lagështia ndikon në buxhetin e energjisë dhe në këtë mënyrë ndikon ne temperature në dy mënyra kryesore. Së pari, avujt e ujit në atmosferë përmban energji te fshehur .. Së dyti, avujt e ujit është më e rëndësishme të të gjitha gazeve serë. Avujt e ujit, si një lente të gjelbër që lejon dritën e gjelbër për të kaluar nëpërmjet saj por absorbon dritën e kuqe, është një "absorbimit selektiv".
RReshjet
Ekzistojne 2 lloje reshjesh. Ne grupin e pare bejne pjese: vesa, bryma dhe ngrica. Kurse ne grupin e dyte bejne pjese: Shiu, bora, bresheri i imet dhe bresheri.Ere quhet levizja pothujase horizontale e masave ajrore. Vegla per matjen e shpejtesise se eres quhet anemomemter. Ererat ndahen ne: erera te perhershme, periodike dhe lokale.-Shembull per ererat periodike mund te marrim lirisht mounsunet te cilat gjysmen e vitit fryejne nga oqeani ne toke dhe gjysmen
tjeer e kunderta.

Kushtet e motit dhe te gjendjes se atmospheres :
Ne kushtet e nje moti te kthjellet e pa re dhe te mungeses se ndotjes ne atmosphere , sasia e rrezatimitqe mberrin ne siperfaqen e tokes esht me e madhe . Kur moti esht me re dhe ka lageshti , si dhe kur atmosfera esht e ndotur , nje pjese e rrezatimit qe duhet te mberrinte ne sipefaqen e tokes , perthithet nga avujt e ujit , gazet e ndryshme ose aerozolet.

Lidhja ndermjet trysnise atmosferike, temperatures dhe dendesise
Ne atmosferen tone ka nje lidhje direkte dhe te ndersjellte ndermjet temperatures, trysnise atmosferike dhe dendesise se ajrit. Lidhja ndermjet temperatures e trysnise atmosferike ( ne planin horizontal) dhe ndermjet temperatures e dendesise se ajrit eshte ne perpjestim te zhdrejte,ndersa lidhja ndermjet dendesise se ajrit dhe trysnise atmosferike eshte ne perpjestim te drejte. Keshtu, nese ne nje mase ajri me nje dendesi te caktuar temperature do te rritet,dendesia e tije do te zvogelohet (sepse ajri zgjerohet),pra do te ulet edhe trysnia atmosferike.Megjithese prane siperfaqes se Tokes, pra ne planeti horizontal ndermjet temperatures dhe trysnise atmosferike, lidhja eshte ne perpjestim te zhdrejte, ne planin vertical, ky rregull nuk gjen zbatim. Me rritjen ne lartesi, si temperature dhe trysnia atmosferike ulen.Me cfare lidhet kjo ?Kjo ndodh, sepse ne lartesi temperature ulet prej zvogelimit te ndikimit te rrezatimit tokesor,ndersa trysnia ulet, sepse zvogelohet dendesia e ajrit.Dendesia e ajrit eshte me e madhe prane siperfaqes se Tokes per shkak te forces me te madhe te gravitetit.Pothuajse gjysma e sasise se molekulave te ajrit gjendet ne 5,6 kilometrat e par ate atmosferes.

Moti

Moti paraqet gjendjen fizike të atmosferës në një territor të caktuar, nëkohën e dhënë e karakterizuar nga një kombinacion i caktuar i elementevemeteorologjike.
 
 Elementet e motit janë: temperature e ajrit, shtypja atmosferike, era-shpejtësia dhe deretimi i saj, vranësirat, reshjet atmosferike etj.Parashikimi i motit mundesohet per te gjithe rajonin, ai mund tekonsultohet me ane te shteteve te paraqitura dhe me pas per qytetetperkatese qe kane keto shtete.
- Prashikimi i motit renditet me ore, me nje diference kohore prej 3 oresh.
- Koha eshte paraqitur grafikisht me nje ikone dhe me text, ku shpjegohetme fjale parashikimi.
- Vlerat e temperatures jane ne Grade Celcius (°C).
- Era llogaritet me km/h sipas drejtimeve te koordinatave gjeografike:- Rreshjet e shiut jane paraqitur ne milimetra (mm).
- Shikueshmeria paraqitet me distance (km) dhe mesazh.
- Lageshtira paraqitet ne perqindje (%

Fund
Faleminderit!
Full transcript