Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Jaarverslag Stichting Welzijn Lingewaard

No description
by

melissa davina

on 26 April 2017

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Jaarverslag Stichting Welzijn Lingewaard

Dagboek straatwerk
Straatwerk
Tijdens een barbecue voor jongeren in het kader van een zomerprogramma georganiseerd door de straatcoach
Participatie zoals het bedoeld is.
Kanscreatie
‘Met elkaar participeren is ook van elkaar leren’
Even met mijn man naar Intratuin deze ochtend. Bij de ingang ontmoet ik iemand uit Gendt die me aanklampt met de vraag of er in dat nieuwe winkeltje ook kerstspullen en beddengoed gebracht kunnen worden. Dat kan. Dat nieuwe winkeltje is de ruilwinkel Goed Spul in Gendt, waar mensen speelgoed en kleine huishoudelijke dingen kunnen ruilen. Als je iets brengt krijg je een kaart met stempels, met die stempels kun je iets anders mee naar huis nemen.
In de winkel werken zeven vrouwelijke statushouders als vrijwilliger. Zij vinden het belangrijk iets terug te doen voor de gastvrijheid die ze hier ondervinden. Dat is gebruikelijk in hun cultuur. Bovendien kunnen ze op deze manier goed Nederlands leren en mensen ontmoeten. De mannen zijn altijd bereid om te helpen sjouwen.
Er wordt wat afgelachen deze woensdagmiddag. Vooral de taal geeft reden tot lachen. Wat denk je van deze voor ons gewone vraag of iemand niet komt of al onderweg is. Grote hilariteit; ‘onder weg’, je bent toch niet onder de weg. Of zoiets als ‘lekker koud’. Waarom zeggen we dat eigenlijk? Lekker is voor eten of snoepen, niet voor kou.
Er worden deze dag veel huishoudelijke spullen gebracht, naast het speelgoed. Alles wordt uitgepakt, nagekeken, gestickerd en soms al verdeeld onder de aanwezige vluchtelingen. We leren over en weer van elkaar, terwijl er tegelijkertijd een levendige ruilhandel plaats vindt.
Om 17.00 uur sluit ik de deur en kijk voldaan terug op een productieve, humorvolle en zinvolle dag! Dit is participatie, zoals het volgens mij bedoeld is.

Henny Campschroer, vrijwilliger ParticipatiePunt Gendt

Maarten Marsen
Opleiding: HBO
Cultureel Maatschappelijke Vorming
Ambulant
jongerenwerk
Inzicht in
jeugdgroepen
Doorverwijzingen
5x Buurt onderzoek
Ontwikkelen
domein-,groeps- en
persoonsgerichte
aanpak
Een avond op straat:

In de auto app ik een paar jongeren die vaak op straat te vinden zijn met de vraag waar ze staan. Nadat ik erheen gereden ben leg ik uit dat de locatie waar ze staan wat onhandig is. Er zijn wat klagende mensen die overlast ervaren. De jongeren zelf doen geen vlieg kwaad, dus wijs ik ze erop dat ze hun afval wel in de bak moeten gooien die er speciaal is neergezet door de gemeente en dat ze beleefd moeten blijven tegen voorbijgangers. Grappig bedoelde opmerkingen worden door buurtbewoners nog wel eens verkeerd ontvangen. Na een aantal gesprekken over school, nieuw werk en scooters vertrek ik weer, de groep is rustig en beleefd.
" Wacht maar, over twee maanden heeft ie werk"
Sinds september is Jos van de Werken vrijwillige Kanscoach bij het project Kanscreatie Jeugd en begeleidt hij de 22-jarige Ronald Hofs.
Gezinsondersteuning
Gezinnen ondersteund
Susan Weerd
Functie
:
Projectleider gezinsondersteuning
Opleiding: WO
Culturele antropologie/ pedagogiek
Starttraining
Intervisiemomenten
Trainingsdagen
Teambuildingsactiviteit
Individuele gesprekken
met vrijwilligers
Rots & Water trainingen
R&W deelnemers
18
6
3
23
Mijn professionaliteit begint met het werven van geschikte vrijwilligers. Het is belangrijk de kwaliteiten en competenties van de vrijwilligers te ontdekken om een goede match te maken met de gezinnen. Bijzonder is het om te zien dat door de tijd en aandacht die de vrijwilliger in het gezin steekt, hij of zij zelf ook een groei doormaakt. Eigen kracht bij zowel de gezinnen als de vrijwilligers. Wat heb ik toch een fantastische baan!
" De klik is het belangrijkst
Iedere week ga ik een ochtend bij Caroline langs om te kijken of ze het een beetje redt. Als moeder van drie jonge kinderen, een baan met onregelmatige werktijden en met een man met een drukke baan kan ze die ondersteuning wel gebruiken. Ze heeft haar handen vol aan de tweeling en loopt op haar tenen. Sinds drie maanden breng ik wat verlichting. Zelf heb ik ook een tweeling die nu ouder is, er is dus veel herkenning; je komt handen te kort.
Jolanda van Bremen, vrijwillige gezinsondersteuner
"Iets doen waardoor het leven een stukje aangenamer wordt"
Mijn werkloosheid motiveerde mij om vrijwilligerswerk te gaan doen. Ik las een stukje van Stichting Welzijn Lingewaard waarin er vrijwilligers werden gevraagd voor het project ‘de Minkhof’ in Bemmel. Het ging om het begeleiden van mensen met geheugenproblemen. Ik wilde graag iets doen, waardoor het leven van andere mensen een stukje aangenamer werd. Het doel is de mantelzorgers te ontlasten en hun dierbaren een gezellige middag te bezorgen.

Er wordt veel gelachen. Ik vind het leuk met de deelnemers grapjes te maken en ze zover te krijgen dat we ook iets actiefs gaan doen. Bijvoorbeeld een half uur een beweegactiviteit. Het gaat hier om gezellig samen iets doen. We proberen daarbij positief te benoemen wat de mensen nog wel kunnen. Het geeft mij veel voldoening als ik de mensen zie genieten, waardoor ze even hun problemen vergeten. Als ik naar huis fiets voel ik me voldaan omdat ik deze middag heel zinvol heb besteed.
Jongerencoaches
Hannah Oene
Valentijn janssen
Wat ik elke keer weer de uitdaging vind is om jongeren vooruit te helpen. Dit doe ik door met ze mee te denken en ze te ondersteunen in hun persoonlijke zoektocht. Als het lukt om het vertrouwen van een jongere te winnen en hij/zij zich daardoor iets kwetsbaarder durft op te stellen is dat enorme winst. Elke stap vooruit, al is het maar een kleintje, is er één. Uiteindelijk gaat het erom dat iedereen hetzelfde wil; lekker in zijn vel zitten en gelukkig zijn.
Functie: Jongerencoach
Opleiding: WO Orthopedagogisch
Wetenschappen
x10
-1
jongeren gecoacht in 2016
Deelname jeugdteam
Lingewaard
Scholen overleg (ZAT)
Dag in de week
aanwezig op scholen
eigen kracht
deelname in samenleving
talentontwikkeling
Door een verkeersongeval kwam Roland thuis te zitten, terwijl al zijn vrienden doorgingen met school of werk. Natuurlijk heeft hij gesolliciteerd, maar zonder succes. Daardoor kwam hij in een neerwaartse spiraal. Hij was onzeker en wist niet goed wat hij wilde met zijn leven. Tijdens het koppelgesprek was de klik er meteen, het voelde voor ons allebei goed. Het is mooi om te zien dat Ronald zelfverzekerder is geworden. Hij weet nu wat hij wil en gaat ervoor. En dat is werken, want thuis zitten vind ie maar niks. Kijk dat is de grote winst tot nu toe; dat hij weet wat hij wil én wat hij kan.
Ik heb er alle vertrouwen in. Ronald is breed inzetbaar, goed met computers, met programma’s als Word en Excel. Ook kan hij goed met zijn handen werken en is hij servicegericht. Hij houdt ervan anderen te ondersteunen. Een baan met meerdere activiteiten past bij Ronald. Het is gewoon een dijk van een vent. Wacht maar af, over twee maanden is ie aan het werk.
Jos van werken,
vrijwillige kanscoach
vrijwilligers opgeleid
intervisie
Opleiding:
HBO maatschappelijk werk en dienstverlening
Functie; Jongerencoach
Projectleider kanscreatie
Deelnemers
Met het project kanscreatie zetten we ons in voor jongeren die geen werk, geen inkomen en in sommige gevallen ook geen startkwalificatie hebben. Getrainde en enthousiaste vrijwilligers bieden een steuntje in de rug en persoonlijke aandacht. Met als doel dat jongeren weer meedoen aan sport, opleiding of werk. Inmiddels zijn zes inwoners uit Lingewaard als Kanscoach aan de slag. Door hun praktische ondersteuning, luisterend oor en aanpak groeit het zelfvertrouwen van jongeren. Hiermee hebben we de basis gelegd voor een brede inzet van Kanscoaches voor kwetsbare jongeren in Lingewaard!
Bart van Viegen
Een middag bij de Minkhof. Vrijwilligers en deelnemers gezellig samen.
Mantelzorg consult
Monique Ritzen


Ik heb als projectleider partijen verbonden:
KBO Bemmel Doornenburg, de Minkhof, deelnemers en vrijwilligers. Anderhalf jaar later kunnen we met elkaar concluderen dat het project geslaagd is. Waar dat precies mee te maken heeft? De juiste vrijwilligers op de juiste plek, waar zij kunnen doen waar ze goed in zijn en plezier in hebben. De vrijwilligers Bart en Jolanda voelen de mensen goed aan, hebben oog voor een ieder en zorgen voor een fijne en rustige sfeer. Mensen voelen zich daardoor gezien, volwaardig en kunnen naar eigen vermogen meedoen. Dat het geheugen de deelnemers in de steek laat, daar hebben ze allemaal last van, maar kunnen ze hier met elkaar delen. De stap om buitenshuis dingen te doen is vaak groot. Door de geheugen problemen worden mensen onzeker en zijn steeds meer teruggetrokken uit het dagelijks leven.
De benadering van Bart en Jolanda, de kleine groepssamenstelling en natuurlijk de prachtige plek bij de Minkhof, zijn allemaal ingrediënten die er toe bijdragen dat de drempel lager wordt. Eén van de deelnemers zegt met regelmaat: ‘Ik kijk hier de hele week naar uit.’

Functie: Mantelzorg consulente & projectleider
Opleiding: HBO Sociaal Cultureel werk, Mantelzorgconsulent

Advies mantelzorgers
Bemiddeling zorgvrijwilligers
Mantelzorg cafe
100 x
Ontmoetingscafe's i.s.m. huisarts, zorgcentra, verpleeghuis
Alzheimer cafe
Mantelzorg waarderingsdagen
Gastlessen
Jonge mantelzorgers
project: Mensen met geheugenproblemen
vrijwilligers
deelnemers
Gecertificeerde gezinsondersteuners.
Aantal ParticipatiePunten
Rita Spikker
Functie
:
projectbeheer, ouderenadviseur en officemanager
Opleiding: HBO Sociaal Kultureel werk
Vrijwilligers actief
ParticipatiePunten
Projectbeheer, een saai woord maar een belangrijk en fascinerend deel van mijn werk. Ik ben de vrouw achter de schermen. Degene die zorgt dat collega’s maar ook vrijwilligers hun werk kunnen doen zonder (erg) lastig gevallen te worden met dingen zoals huur, budgetten en afstemming met andere projecten. Soms een heel gepuzzel maar de uitdaging is om elke keer weer een mooi , goed en werkend palet aan verschillende kleuren en smaken te krijgen. Hier draag ik graag en vol passie mijn steentje aan bij. Mij past de rol van spin in het web en regel tante wel.
100+
Langdure trajecten
Kortdurende trajecten
Ouderenadvies:
63
11
PP is niet alleen loket, vooral netwerk
180 interventies binnen PP's
Henny Campschoer (2e van links) en vrijwilligers van " Goed Spul"
PP's ontwikkelen vraaggerichte activiteiten als:
Ilse de Krijger
Functie: PR & Communicatie
Projectleider participatie

Opleiding: HBO
Cultureel Maatschappelijke Vorming
Versterken
Brei & Haak cafe
Vrijwilligers
Waar mijn professionele ondersteuning in zit? Ik faciliteer de vrijwilligers zodat ze hun werk goed kunnen doen. Deelnemers van het brei- en haakcafe betalen per keer
€ 2,- voor de koffie en daar worden ook de materialen van gekocht. Ik geef de vrijwilligsters de ruimte dit zelf allemaal te regelen en bij vragen kunnen ze altijd bij me terecht. Elke dinsdag en vrijdag ben ik op de achtergrond aanwezig en eens in de zes weken bespreken we samen met Driestroom de stand van zaken en sturen we bij. Het is vooral goed luisteren, mensen in hun kracht zetten, kansen zien, verbindingen maken en elkaar de ruimte geven.
Deelnemers
Deelname buurtbewoners
20
Participatie & welzijn voor zorg
10
1
Kinder editie
Eigen kracht
Samen kracht
Zelfredzaamheid
- interculturele ontmoeting
- creatieve ochtend
- wandelgroepen

Toen ik anderhalf jaar geleden SWL opbelde met de vraag: ‘Ik wil wat doen met breien, haken en mensen uit hun isolement halen ’, verwachtte ik niet dat het zo’n succes zou worden!

Het SWL Meldpunt bracht mij in contact met Ilse en zij legde de connectie met de kersverse winkel Makers & Merken in Bemmel. De eerste twee keer zat ik met drie cliënten van de Driestroom aan de grote tafel in de winkel. Toen reed Tanja binnen en vroeg of zij ook mee mocht doen. Ik was blij dat ze aanhaakte, ze werd naast een collega ook een goede vriendin.

Samen draaien wij het Brei & Haakcafé waaraan inmiddels 10 cliënten en 20 deelnemers uit de omgeving meedoen. Twee keer per week op twee verschillende locaties, in de winkel Makers & Merken en in de activiteitenruimte bij SWL, komen we samen. En sinds kort is er ook één keer per maand een speciale Brei & Haak kids editie.
En wat het zo mooi maakt?

De interactie tussen cliënten en de anderen. De interesse voor elkaar en wat iemand aan het maken is. De gezellige praatjes, recepten die uitgewisseld worden, tips over en weer en de hulp onderling; ‘Zal ik even de steken voor je opzetten.’ De trotse glimlach van de cliënten als iets gelukt is en de aai over de bol bij iemand waar het wat minder mee gaat. Kortom, het omzien naar elkaar.

Wie had kunnen denken dat zoiets kleins zo groot zou worden.

Gerrie en Tanja.
‘Wij genieten elke brei & haak dag’
Gerrie en Tanja, vrijwilligers van het Brei & Haakcafe
Dagboek Open Eetcafé
Wil van der Hurk
Opleiding:
HBO Cultureel Maatschappelijke Vorming
eet gasten per locatie
De Open Eetcafés in Lingewaard voorzien in een geweldige behoefte. Deelnemers moeten zich op tijd aanmelden want het zit snel vol. De eetcafés draaien allemaal op vrijwilligers. Dat vraagt wel om professionele coördinatie. Tijdens het structurele werkoverleg worden de werkzaamheden afgestemd. Mijn aandeel zit hem in het zorgen voor een goede kook- eetlocatie, het werven en ondersteunen van de vrijwilligers, signalen die vanuit de groep vrijwilligers en de eters komen op een goede manier doorverwijzen. Het is een diverse, kleurrijke en betrokken club vrijwilligers. Daarom geniet ik zo van mijn werk!
Functie:
Projectleider participatie
24
vrijwilligers
24
locaties Open Eetcafe
Open Eetcafe
Dagboek Cultuur
Manon Huinink
Opleiding: HBO
Sport & Bewegen
Ondersteuning cultureel platform
Het Rondje Cultuur wordt jaarlijks voor de groepen 7 en derdejaars leerlingen van OBC Bemmel georganiseerd. SWL doet dit in samenwerking met het Cultureel Platform en de cultuur coördinatoren op school. Mijn rol is om alle workshops en locaties te regelen voor de Rondjes Cultuur. Op deze manier maken kinderen op een speelse manier kennis met Kunst en Cultuur. Een andere manier waarop ze kennis kunnen maken met cultuur maar ook met sport is Sjors Sportief & Creatief. Ook een project waar ik met hart en ziel aan gewerkt heb de afgelopen jaren en wat, gezien de resultaten, zeker zijn vruchten heeft afgeworpen!
Functie:
Sport- en Cultuur Coach
Cursussen
Deelnemende scholen
Cultureel rondje
Deelnemende leerlingen
Cultureel rondje
inschrijvingen Sjors Sportief & Creatief
1101
383
Verenigingen
765
7
"Leuk om iets creatiefs buiten school te doen"
Het Rondje Cultuur vonden we super leuk om te doen. We hebben de workshops ‘karikatuur tekenen’, ‘trommelen’ en ‘een kort filmpje maken’ gedaan. Het lijkt heel makkelijk maar als je eenmaal bezig bent is het toch nog wel lastiger dan je denkt. De workshophouders zijn heel aardig maar soms gebruiken ze wel moeilijke woorden. Bij één van de workshops moesten we met klei poppetjes allemaal opstellingen maken en die fotograferen en dat werd dan uiteindelijk een filmpje.
Tussen de workshops door fietsen we naar de volgende workshop. Soms was het fietsen wel wat chaotisch, maar ook erg leuk omdat je een keer niet op school bent. En ik was nog nooit in het Dominicanenklooster geweest dus dat was nieuw. Als we zelf zouden mogen kiezen wat er in het Rondje Cultuur komt, kiezen we voor iets creatiefs; schilderen of tekenen.


Noor en Maike (IKC De Abacus), deelnemers Rondje Cultuur
Sport & gezondheid
Melissa Davina
Wandeldeelnemers
Bemmel & Huissen
GALM
37
Vitaal en Fysiek actief i.s.m. GVA Doornenburg
Opleiding:
Sport, Gezondheid en Management
Functie:
Sport- en Cultuur Coach
Thea en Riky zijn super enthousiaste wandelaars en belangrijke vrijwilligers van het wandeluurtje. Altijd bereid te helpen en trouwe gezichten van de groep. Als professional zoek ik de juiste begeleiding en ik ondersteun hen zodat zij zelf aan de slag. Noem me aanjager en verbinder.
Sport & vereniging
Ik help sportverenigingen met allerlei vraagstukken. Dat kan zowel vraag- als aanbodgericht zijn. Zo had v.v. Jonge Kracht uit Huissen te maken jeugdoverlast. Samen met de straatcoach hebben we een plan bedacht om de overlast terug te dringen. Maar het kan ook aanbodgericht zijn, landelijk is er bijvoorbeeld veel te doen over seksuele intimidatie in de sport. Samen met het NOC*NSF en de VGGM hebben we een voorlichtingsprogramma ontwikkeld voor Lingewaard.

Nick van der Ham
Functie
:
Sport- en Cultuur Coach
Opleiding
Sport, Gezondheid en management
Deelnemers aan 2 fitheidstesten
190
Sportgroepen voor 50-65 jarigen
Sportgroepen voor 65-80 jarigen
Valpreventie deelnemers
12
Deelnemers
102
20
Sportdag groep 8
127
Nijntje Beweegdiploma's
53
Ouder en Kindgym
30
"Het is gezellig, gezond en je komt nog eens ergens"
Thea van Maanen en Riky Vermeulen, deelnemers wandelgroep en zussen
Al een tijdje zocht ik naar een leuke activiteit. Via een medewerker van SWL kwam ik bij Melissa terecht. Zij vertelde me dat er binnenkort een wandelgroep in Huissen zou starten. Het ‘Wandeluurtje’ is er voor mensen die maximaal een uur met elkaar in groepsverband willen wandelen. Mijn zussen houden ook van wandelen, dus die heb ik ook meegenomen. Vanaf mei 2016 wandelen we iedere dinsdagochtend. De groep varieert van 6 tot 12 mensen. Door het wandelen kom ik op plekken in Huissen waar ik nog nooit eerder ben geweest, ondanks dat ik hier al heel lang woon. Het wandelen is gezellig, gezond en wordt goed begeleid. Eerst door Loes, stagiair Sport en Bewegingseducatie (HAN) en nu door twee CIOS studenten.

Voor sommige mensen is het misschien een extra stimulans om georganiseerd en in een groep een activiteit te doen. Wij komen ook met nieuwe dingen in aanraking. Zo werden we gevraagd om als vrijwilliger te helpen bij de GALM-fittesten. Dit waren hele leuke dagen. Mijn zus (Riky) is daardoor ook gaan sporten op donderdagavond bij GALM. Dat is ook ontzettend leuk en sportief.

GALM is een samenwerking van vele organisaties en vrijwilligers
Thea van Maanen en Riky Vermeulen, deelnemers wandelgroep en zussen
" SWL ervaar ik als een waardevolle organisatie waar de gemeente trots op mag zijn"
Henk Andringa
SWL Panel vrijwilliger
" SWL laat zien wat voor energie er vrij kan komen als je mensen met elkaar in contact brengt."
Sjoerd Wannet
Vrijwilliger SWL Panel
Bijeenkomsten voor sportverenigingen:
Sportnota
Algemeen
Netwerkcafe Zorg en Welzijn
Training vrijwillige beweegbegeleider
Opgeleide vrijwilligers
Grensoverschrijdend gedrag
Seksuele intimidatie in de sport
Themabijeenkomsten:
Meer vrijwilligers in korte tijd
"Verenigingen in Lingewaard willen er graag voor hun omgeving zijn"
Zo zie je bij voetbalvereniging GVA in Doornenburg een mooie samenwerking tussen welzijn, sport en zorg. Voor ouderen worden er wekelijks beweeg- en balans lessen gegeven in de kantine. De mensen worden verwezen via fysiotherapeut of komen via de cursus "In Balans" .
"Persoonlijk vind ik het plezierig om ons te buigen over zaken uit het sociale domein."
Els Tijssen- Joosten, vrijwilliger SWL panel
Dagboek Meldpunt
Mark Steentjes
Na een periode als vrijwilliger bij SWL, kreeg ik in 2016 een contract. In deze functie houd ik me voornamelijk bezig met beheer en dienstverlening. Daaronder valt het reserveren van onze vergader- en ontmoetingsruimtes in Bemmel en Huissen, de uitleen van apparatuur en sleutelbeheer. Ook voer ik receptie taken uit; het aannemen van de telefoon en de ontvangst van bezoekers. Als het druk is bij het Meldpunt spring ik bij. Dit vraagt soms wat extra aandacht, maar het is mooi als je mensen met hun hulpvragen kunt helpen.
Genoeg afwisseling dus, op een levendige werkplek waar je allerlei soorten mensen tegenkomt.

Dagboek Stichting Welzijn Lingewaard 2016
88
foto: dansgroep van SWOH
Organisaties
vacature aangemeld
50
Personen ingeschreven voor vrijwilligerswerk
50
Waarderingsdag voor alle vrijwilligers
130
aanwezigen
Advies over vrijwilligerswerk

Matchen van vrijwilligers

Informatie voorziening over vrijwilligerswerk
Algemeen meldpunt
" Een middag op het meldpunt"
Al een tijdje werk ik als vrijwilliger bij het SWL Meldpunt en met veel plezier. Sinds we in het pand aan de Cuperstraat in Bemmel zitten, is er veel veranderd. De cliënten van Driestroom werken hier ook en dat zorgt voor veel gezelligheid tijdens de koffiepauze. Er is sowieso veel meer aanloop. Mensen komen voor Over & Weer kledingruil, kijken of er nog leuke vrijwilligersvacatures zijn of neuzen in de ruilboeken- en weggeefkast.
Op het Meldpunt varieert het werk heel erg; van een eenvoudig (hulp)vraag beantwoorden, het inschakelen van een budgetcoach of administratieve vrijwilliger tot het maken van aanmeldlijsten voor de vele SWL activiteiten.
De (hulp)vragen zijn divers. We proberen deze vragen samen met de hulpvrager op te lossen door een vrijwilliger in te zetten of door te verwijzen naar een professional. De hulpvragers hebben vaak weinig sociale contacten en onvoldoende budget. Gelukkig beschikken we over een hele groep vrijwilligers die we in kunnen schakelen voor bijvoorbeeld vervoer naar het ziekenhuis, een klusje in de tuin of het huis, maar ook hulp bij het invullen van papieren. Verder maken we een vrijwilligersvacature als er nog geen match kan worden gemaakt.
Lucienne Janssen, vrijwilligster Meldpunt
Kortom, ik verveel me nooit en ga altijd met veel plezier naar het Meldpunt. Het geeft me een geweldig goed gevoel dat ik anderen kan helpen.
Als ik ’s morgens door de hal loop, op weg naar mijn kantoor, breekt de zon al door. Aan de grote tafel zijn de deelnemers aan het wekelijkse koffie-uurtje druk met elkaar in gesprek en de sfeer is goed. Inwoners, vrijwilligers, Lingewaarders die beschermd wonen en een RIBW begeleider zitten genoeglijk bij elkaar. In de aangrenzende ruimte zijn de vrijwilligers van het Breicafé actief aan de gang. Er zitten zo’n 10 á 12 deelnemers. Uit het lokaal roept iemand mij toe: ‘Wanneer kom jij nu eens breien? Je hebt gezegd dat je eens een les kwam volgen’.

Verderop gebeurt er iets wat mijn oog trekt. Een gezin met drie kinderen gaat met grote tassen richting de kledingruil. De jongste blijft even dralen en trekt aan de hand van zijn moeder. In de ‘Weggeefkast’ ziet hij iets van zijn gading: een prachtige zwarte Jeep, waarvan de deurtjes draaibaar zijn. De moeder twijfelt; mag dat wel? Gelukkig komt Marjolijn van het SWL Meldpunt hun vertellen dat de weggeefkast er is om overbodige zaken in te zetten en dat wie iets nodig heeft daaruit mag kiezen.
Het gebouw aan de Cuperstraat wordt gebruikt door tal van organisaties, zoals SWL, Maatschappelijk werk, Gemeente, Driestroom, RIBW, Bewonersraad, HAN, ParticipatiePunt, Kledingruil, Eetcafé, Breicafé, vrijwilligersopleidingen, kans-coaches, vluchtelingenwerk etc. Dat geeft vele momenten dat mensen elkaar ontmoeten en zo gegevens kunnen uitwisselen.
Als het gezin richting kledingruil loopt, komen ze Jan tegen. Jan werkt bij de meubelwerkplaats van Driestroom en is nu bezig om de afwas te doen voor alle gebruikers van het pand. Hij doet dat samen met Joost en (behalve afwassen) zijn die twee razend goed in het beschilderen van vogelhuisjes, bloempotten en kleine meubeltjes.
" De inclusieve samenleving maken we met elkaar!"

Koos van Silfhout
Bestuurder SWL
Meldpunt coördinatie
Vaste vrijwilligers getraind
Algemene trainingen en intervisies voor oa. ParticipatiePunt medewerkers, opvoedingsondersteuning, budgetcoaches
Trainingen via meldpunt
Onder de coördinatie van het Meldpunt vallen ook de vrijwillige budgetcoaches. Het is een groep vrijwilligers met allemaal een fascinatie voor cijfers en tegelijkertijd compassie voor de medemens. Via schuldhulpverlening Rijnstad of Westerbeek krijg ik de hulpvragen binnen voor het inzetten van een budgetcoach. Dat varieert van een alleenstaande moeder met verschillende schulden waar ze niet meer uitkomt, een depressieve meneer die zijn post niet meer durft open te maken tot een gezin dat door ontslag en ziekte in de financiële problemen is geraakt. Uiteraard draagt SWL er ook voor zorg dat de budgetcoaches regelmatig training krijgen en intervisie. Omdat iedere budgetcoach verschillende competenties en voorkeuren heeft, zoek ik naar de beste match. Ik bel dan; ‘Heb je nog tijd en zin in een nieuwe hulpvraag?’. Bijna altijd krijg ik als antwoord: ‘Ja hoor, kom maar op!’
Naam: Marjolijn Wehlburg
Functie: Coördinator SWL Meldpunt
Opleiding: Opleiding HICO/Academie voor de Journalistiek

160
Coachtrajecten door budgetcoaches
50
16
Vrijwillige budgetcoaches

Als budgetcoach ondersteun ik Familie Z. Bij een kop thee gaan we aan de slag; welke actiepunten hebben ze wel en niet kunnen doen? En hoe kwam het dat deze eventueel niet opgepakt zijn? Zullen we samen bellen of nog even afwachten totdat die bepaalde brief binnen is. We zijn goed op weg, we maken meteen een vervolgafspraak.
"Vertrouwen geven dat ze het zelf kunnen"
Voor de laatste keer breng ik een bezoek aan familie Z. Het gaat zichtbaar goed met hen. Er zijn geen actiepunten meer over. De schulden zijn teruggelopen tot een paar kleine betalingsregelingen. De auto staat te koop. De boodschappen blijven iedere week binnen het budget. Schuldhulp is niet meer nodig en ze zitten met een ontspannen houding aan tafel.
Tijdens de derde afspraak laat meneer met trots zijn map met administratie zien. Hij vertelt dat hij niet alleen de afgesproken actiepunten heeft gedaan, maar ook vooruit gewerkt heeft. Ik vertel hem dat ik blij ben dit te horen.
Tijdens de tweede afspraak staan er actiepunten op het lijstje die echt niet lang meer kunnen wachten. We pakken de draad op en wanneer ik weg ga, gaan zij samen nog even door. Top!
Mariette de Wit, Budgetcoach
Het is een heel proces maar ze kijken naar de toekomst met zelfvertrouwen en een hersteld vertrouwen in elkaar. Wat een leuke samenwerking was dit!
Vrijwilligers actief
Belangrijk is de klik tussen mij en het gezin, als die goed is heb ik er echt lol in!
Doordat ik wekelijks kom, doen we dingen samen en kan Caroline even iets met één kind apart doen of iets voor zichzelf. Vroeger had je de buurvrouw die nog wel eens een handje kwam helpen, dat is een beetje verdwenen. Gelukkig biedt SWL met het project vrijwillige gezinsondersteuning laagdrempelige hulp voor gezinnen waar de druk tijdelijk te hoog is. Maximaal een jaar kan ik een gezin ondersteunen, maar meestal pakken ze het eerder zelf al weer op.
We slaan de bladzijde om naar 2017 voor meer prachtige verbindingen.
'De inclusieve samenleving maken we met elkaar!'
18
Functie: Straatcoach SWL
Over & Weer
Bezoekers per week
Gezinnen op verwijzing
90
Ingeschreven klanten
710
Repair Cafés
Functie: Facilitair medewerker
Opleiding: MBO Beveiliging
Full transcript