Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Untitled Prezi

No description
by

siti aishah

on 22 April 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Untitled Prezi

AHLI KUMPULAN NoorFarah Asmira Binti Abdul Malek D20111048066
Siti Aishah Binti Anas D20111048059
Siti Zakiah Binti Abdul Rahim D20111048065
Nur Fidayu Binti Abd Latif D20111048056
Khairunnisah Binti Zulkifli D20111048061
Norain Binti Nor Afandi D20111048063 KEPENTINGAN LITERASI DAN BAHASA KEPADA KANAK-KANAK PERANAN GURU STRATEGI MENGGALAKKAN PERKEMBANGAN MEMBACA KANAK-KANAK DI PUSAT JAGAAN KAB 3013 : MEMBACA DAN BERCERITA BAHASA MELAYU KEPENTINGAN LITERASI DAN BAHASA DALAM PENDIDIKAN AWAL KANAK-KANAK DEFINISI LITERASI Menurut Kamus Dewan Edisi ke-4:
Literasi ialah kebolehan menulis dan membaca atau celik huruf BAHASA Merupakan sistem lambang bunyi suara yang digunakan sebagai alat perhubungan dalam kalangan manusia LITERASI BAHASA Kebolehan seseorang menguasai kemahiran menulis dan membaca sebagai medium perhubungan dalam kelompok manusia yang menggunakan bahasa yang sama. PENDIDIKAN Menurut Kamus Dewan Pelajar Edisi Kedua :
- Pendidikan ialah perihal atau perbuatan mendidik dan mengajar
- Dadan Wahidin (2009) > Pendidikan merupakan salah satu strategi budaya tertua bagi manusia untuk mempertahankan keberlangsungan eksitensinya. KANAK-KANAK Manusia atau individu yang berumur di bawah 18 tahun (Akta 611 & PBB) PENDIDIKAN AWAL KANAK-KANAK Merupakan program pendidikan yang memberikan layanan asuhan dan bimbingan kepada kanak-kanak yang berumur di antara 4 hingga 6 tahun.
Ia juga dinamakan sebagai pendidikan prasekolah ianya juga merupakan pendidikan awal yang diberi kepada kanak-kanak sebelum mereka memasuki alam persekolahan yang lebih formal. Kanak-kanak yang menguasai kemahiran literasi bahasa mempunyai tingkat penguasaan bahasa yang lebih tinggi
Mencapai peringkat tertinggi dalam penguasaan bahasa iaitu penulisan wacana 1. Menguasai kemahiran literasi bahasa dan memastikan murid-murid juga menguasai kemahiran tersebut. 4. Mengenal pasti perlakuan kanak-kanak yang mula berminat pada literasi Menurut Ann Browne (1998)
- Usia 3-4 tahun kanak-kanak sudah mula memahami apakah itu membaca.
- Faham bagaimana mahu memegang buku, walaupun tiada pendidikan formal yang diajar kepada mereka.
- Membelek buku serta menyelak setiap muka surat
- Mula tahu membaca itu menyeronokkan
- Bergantung kepada literasi yang digunakan dalam keluarga selari dengan jumlah buku yang dibaca.
- Dinamakan literasi awalan 3. Guru-guru harus menaik taraf cara pengajaran dengan menggunakan teknologi yang terkini. 2. Mengetengahkan pelbagai kaedah agar semua murid benar-benar dapat menguasai kemahiran tersebut. Staiager dan O.Anderson (1968) :
‘Reading is a key to communication and contributes to the solution of world
problems of poverty and animosity . Reading is the key to continuing
education, employment and enjoyment’. Guru, rakan sebaya dan ekologi sesebuah bilik darjah mempengaruhi kebolehan membaca dan kefahaman murid. Kegiatan dan perlakuan guru seperti menyediakan murid untuk pembelajaran bacaan , pemilihan bahan bacaan dan alatan yang digunakan untuk mengajar, suasana pengajaran dan pembelajaran yang diwujudkan serta jenis dorongan dan pengukuhan yang digunakan dapat mempengaruhi tahap kefahaman murid. [Pearson & Johnson (1978)] MEWUJUDKAN KAWASAN BACAAN MEWUJUDKAN KAWASAN MENDENGAR PEMILIHAN BUKU YANG BERSESUAIAN BERKONGSI BUKU DENGAN KANAK-KANAK BERCERITA Berada di tempat yang sunyi
Menjadikan kawasan bacaan lebih menarik
Sediakan kemudahan yang cukup seperti kerusi
Tempat ini juga boleh dilawati oleh orang dewasa
Pamerkan buku di tempat yang mudah dilihat, diambil Mempunyai perakam pita
Alat pendengar suara
Kemudahan bercerita
Papan cerita Penting bagi menarik minat kanak-kanak membaca.
Hendaklah berlainan jenis dan pelbagai.
Buku yang mengandungi sajak, syair dan berirama harus dicampurkan agar kanak-kanak ini dapat belajar sesuatu yang berbeza.
Buku yang dapat menunjukkan percampuran budaya di malaysia misalnya dapat memberi pengetahuan kepada kanak-kanak tentang uniknya negara yang sedang mereka diami sekarang Orang dewasa sepatutnya memberi peluang untuk kanak-kanak berkongsi buku dengan orang dewasa.
Kadang-kadang semasa bercerita, orang dewasa bolehlah menundingkan jari pada teks yang tertulis supaya kanak-kanak dapat memahami susunan perkataan dari kiri ke kanan. Peranan yang penting terhadap kanak-kanak sama ada untuk menghiburkan dan juga untuk mendidik.
Membantu mereka mengetahui maksud berdasarkan teks yang telah didedahkan kepada mereka sebelum ini.
Membantu mereka apabila mereka mula ingin menulis cerita rekaan mereka sendiri. PENUTUP Literasi membantu kanak-kanak dalam perkembangan sosial, emosi, intelek dan bahasa. Untuk menarik minat kanak-kanak membaca dan menguasai bahasa, banyakkan berbual dengan anak-anak serta luangkan lebih banyak masa dengan mereka terutamanya ketika waktu tidur. Secara tidak langsung meningkatkan tatabahasa serta perkembangan literasi kanak-kanak, malah hubungan yang erat boleh dijalinkan dengan lebih mesra.
Full transcript