Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

FALSET, ELS ATACS AERIS AL PRIORAT

Editada 29 de juliol de 2013
by

Montserrat Muntané Barceló

on 14 February 2019

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of FALSET, ELS ATACS AERIS AL PRIORAT

FALSET
La Montserrat Barceló i el Jaume Capdevila Ortí, el seu nebot
Agustí Centelles
En un mas aïllat però proper a Falset els veïns recorden que s’hi instal•là un hospital , tot i que actualment no se n’ha recuperat cap mena de documentació. Els soldats que hi morien eren portats al cementiri i enterrats en una rasa. En aquesta mateixa fossa sembla ser que també s’hi enterraren els soldats i presoners morts a causa d’un bombardeig.
En el cas de Bellmunt els veïns recordaven que a la Casa de la Mina s’hi havia instal•lat un hospital militar.
No se n’ha localitzat documentació, però els mateixos veïns del poble van comentar que els morts que hi va haver foren enterrats al cementiri de Bellmunt.
A El Molar s’hi va instal•lar un Hospital Militar del Xè Cos d’Exèrcit. Segons els testimonis recollits al poble estava ubicat a la Mina de la Lousa o en una fàbrica. Al Priorat les tropes rebels hi arribaren des de la zona del Segre, per on havien trencat el front al poble de Seròs. Però tot i que el poble de La Torre de l’Espanyol fou ocupat el 2 de gener, entre aquest i el Priorat hi ha la serra de Lo Tormo i tota la zona és muntanyosa. El Lloar i Garcia, que flanquegen El Molar, no foren ocupats fins el 10 de gener. És a dir, al voltant del Molar durant 8 dies hi va haver combats i les tropes republicanes van oferir forta resistència per tal de frenar el màxim possible l’avenç franquista. Els morts que es produïren a l’hospital del Molar foren segurament els soldats ferits d’aquells combats. Els que moriren van ser enterrats al cementiri.
L'Hospital Militar es trobava en una cova. Estava dirigit per les brigades internacionals. Els soldats que hi moriren foren enterrats en una fossa comuna al cementiri, al costat d'un mur que separa, encara avui, el recinte dels camps. Malgrat els 70 noms que s'hi recullen, és possible que els inhumats fossin més.

A Cornudella de Monsant s'hi va instal·lar l'Hospital de Campanya núm.2. La inhumació dels soldats es feia al cementiri, on actualment hi ha una placa en què es recorden els soldats que perderen la vida.
Entre Pradell de la Teixera i la Torre de Fontaubella hi ha una estació de ferrocarril al costat d'un túnel. En aquest túnel es va establir el tren hospital núm.12. Va atendre ferits de la batalla de l'Ebre. Després de quatre dies, el 28 de juliol de 1938 marxà a Guiamets, sent substituït pel Tren Hospital núm.20. Els soldats que morien en aquells trens eren enterrats al cementiri de la Torre. Però aviat es va quedar petit, de manera que els militars van demanar d'obrir una rasa en un camp d'avellaners proper al túnel. Quan aquesta rasa quedà plena, s'obrí una nova a la vora d'un mas proper a l'estació, el Mas d'en Rafel.
Actualement a la fossa al costat del mas d'en Rafel (terme municipal de Pradell de Teixera) hi una placa que recorda els soldats que foren enterrats en aquella rasa.
Als Guiamets el tren hospital núm. 12 provinent de La Torre de Fontaubella hi arribà el 29 de juliol de 1938. La situació era més propera al front, de manera que els ferits es podien atendre uns quilòmetres abans que no pas quan el tren era a La Torre. Com han estudiat Llauradó i Sabaté el tren hi estigué en funcionament fins el dia 5 d’agost, quan es va ordenar la seva marxa i es va substituir per un hospital habilitat en un edifici a uns cent metres de l’estació. Aquest hospital habilitat va estar en funcionament fins al final de la batalla de l’Ebre (16 de novembre de 1938) i principalment complia la funció d’evacuació de soldats ferits i de lloc de convalescència per aquells que necessitaven uns dies per recuperar-se o bé per, definitivament, anar a un hospital de reraguarda. Justament per aquest motiu les defuncions que es registraren en aquest punt d’evacuació només foren nou, tal i com indica el Registre Civil dels Guiamets. Però els dies en que l’hospital estigué al túnel dels Guiamets es registraren 87 defuncions, sent el 31 de juliol (25 morts), l’1 d’agost (14 morts) i el 15 d’agost (21 morts).
Inicialment els soldats que havien perdut la vida eren inhumats en una rasa al cementiri dels Guiaments, però aviat es va quedar petit i l’alcalde va demanar que altres poblacions del voltant (El Masroig, Capçanes) també enterressin soldats al seu cementiri.
http://hdl.handle.net/2445/5381


Fosses
Observatori
Sant Pau de la Figuera

Els primers mesos de 1938 el General Vicente Rojo, Cap del Estat Major del Exèrcit Republicà, es va establir a La Figuera per planificar la ofensiva més atrevida.
Punts d'observació de la DECA
(Defensa Especial Contra Aeronaves)
Mas d'en Gil (Marçà)
Mines Bellmunt del Priorat
Poboleda
TUPOLEV SB-2 -KATIUSKA-
El primer bombardeig del qual per ara tenim notícia al Priorat fou el 8 de juliol a Falset. Cap a les tres i deu de la tarda.
19 de juliol de 1938
19 de juliol de 1938
22 de juliol de 1938
Romeo Ro-37 de l’aviació italiana a dos quarts de dues de la tarda va recórrer la Ribera d’Ebre, el Baix Camp i el Priorat.
ROMEO RO-37
A les deu i cinc del matí s’observà un bimotor i un caça fent un vol de reconeixement sobre Falset.
Una hora més tard, l’aviació enemiga tornava a sobrevolar el territori: aquest cop es van veure tres caces volant simultàniament sobre Falset, a una alçada d’uns dos mil metres.
Fiat Cr-32
21 de juliol de 1938
A quarts de dues un aparell de reconeixement va volar sobre el Camp de Tarragona i el Priorat
Va sobrevolar Falset, Poboleda, Bellumunt i Móra
9 de juliol de 1938
A les set de la tarda van passar onze "paves" sobre Falset
HEINKEL HE-51 "PAVA"
8 de juliol de1938
Els atacs aeris al Priorat
A un quart de dues de la tarda un avió va sobrevolar Bellmunt i tres minuts més tard va atacar Marçà
INICI DE LA BATALLA DE L'EBRE
Hi ha un nou atac a Masroig
A les set de la tarde van passar onze "paves" per Falset
JUNKERS
23 de juliol de 1938
25 de juliol de 1938
26 de juliol de 1938
27 de juliol de 1938
28 de juliol de 1938
29 de juliol de 1938
29 de juliol de 1938
HI HA UN BOMBARDEIG A POBOLEDA I A MASROIG
L'aviació sobrevola la comarca al llarg del dia, no hi ha cap atac.
29 de juliol de 1938
JUNKERS
http://miles.community.net/?t=20586759"SPARVIERI"
SAVOIA-MARCHETTI
Full transcript