Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Pelaksanaan Baitulmal Pada Zaman Abbasiyah

No description
by

Idayu Othman

on 3 March 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Pelaksanaan Baitulmal Pada Zaman Abbasiyah

Pelaksanaan Baitulmal Pada Zaman Abbasiyah
SEKIAN TERIMA KASIH
Nur Idayu Binti Othman
designed by Péter Puklus for Prezi
Baitulmal
Baitulmal adalah institusi kewangan tertinggi dalam kerajaan Bani Abbasiyah dan mempunyai peranan yang besar dalam pembangunan negara.
Baitulmal berperanan mengurus sumber-sumber pendapatan negara pada masa itu melalui Jabatan Hasil yang mengurus kutipan cukai (Al-Kharaj, Jizyah, Usyur dan Zakat).
Baitulmal juga mengawal belanjawan negara melalui Jabatan Kewangan serta mengurus pendapatan jabatan dan kakitangan kerajaan.
Pemerintah Bani Abbasiyah, Khalifah al-Mansur telah memindahkan pusat pemerintahan negara Islam dari Damsyik ke Baghdad (Iraq) selepas menyinkirkan pemerintahan Bani Umaiyah.
Perpindahan pusat pemerintahan ke Kota Baghdad dan kekayaan kota tersebut sebagai sebuah pusat perdagangan antarabangsa serta pusat kebudayaan dunia telah meningkatkan hasil Baitulmal.
Ketika pemerintahan Khalifah Abu Jaafar al-Mansur (136-158 Hijrah), hasil kekayaan negara mencapai jumlah 810 juta Dirham yang tersimpan di dalam Baitulmal Negara.
Ketika Khalifah al-Mahdi menjadi khalifah (158 Hijrah), beliau telah membuat banyak pembaharuan sehingga kerajaan Abbasiyah dapat mengecapi kemakmuran.
Antaranya ialah Jabatan Akauntan Negara yang ditubuhkan untuk mengawal akaun setiap jabatan mengenai hasil pungutan dan perbelanjaannya.
Pada zaman keemasan Bani Abbasiyah, iaitu ketika zaman pemerintahan Khalifah Harun al-Rasyid (170-193 Hijrah), hasil perolehan Baitulmal begitu banyak sehingga Baitulmal dapat memainkan peranannya yang paling berkesan dalam pembangunan negara dari semua bidang.
Hasil Negara terus meningkat sehingga Kota Baghdad dapat membangun dengan sangat pesat. Bilangan penduduk Kota Baghdad turut meningkat.
Pembangunan negara terus mencapai peringkat yang tertinggi sehingga Kota Baghdad menjadi pusat tumpuan ilmu dan perdagangan di kawasan Asia dan Eropah.
Ketika Harun al-Rasyid meninggal dunia, harta dalam Baitulmal berjumlah 900 juta Dirham.
Baitulmal telah mengalami zaman kegelapan apabila perebutan kuasa politik telah berlaku antara Khalifah al-Makmun dan Khalifah al-Amin ( anak Khalifah Harun al-Rasyid) sehingga mencetuskan perang saudara yang akhirnya telah mengorbankan al-Amin pada tahun 813.
Pendapatan Baitulmal mulai merosot setelah Khalifah al-Makmun menjadi Khalifah Abbasiyah seterusnya.
Khalifah-khalifah yang mengambil alih pemerintahan selepas itu juga gagal untuk mengembalikan kegemilangan dan kekuatan Baitulmal , sebaliknya terus merosot sehingga Baghdad dilanggar oleh Tatar pada tahun 656 Hijrah (1258 Masihi).
Ketika zaman kerajaan Abbasiyah, kedudukan kewangan negara di dalam Baitulmal telah mengalami tiga zaman yang berbeza, iaitu :
a) Zaman Pembinaan
b) Zaman Kegemilangan/keemasan
c) Zaman Kegelapan
Khalifah al-Mahdi memperkenalkan sistem Muqasamah (perkongsian) ke atas hasil pertanian di Iraq. Cukai yang dikenakan kepada para petani berdasarkan hasil pendapatan yang sebenar setelah ditolak perbelanjaan yang diperlukan.
Pembendaharaan diambil alih oleh orang Moghul selepas kejatuhan kerajaan Abbasiyah.
Disediakan oleh :
Full transcript