Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

fysik - Atomer og strålinger

No description
by

Emma Andersen

on 14 September 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of fysik - Atomer og strålinger

Atomer og stråling Alfa, beta og gammastrålingen Alfastråling Betastråling Gammastråling Alfastrålingen udsender 2, 4 helium Alfastrålingen er posetiv ladet Alfastrålen har 4 u Alfastrålen kan bræmses af et stykke parpir eller af nogle få cm luft. den er ikke farlig udenfor koppen, for vores hud han sagtens standse den, men hvis den kommer indenfor i kroppen, kan den være meget farlig, og ødelægge vores organer. Alfastrålingen Betastråling Når betapartiklen udsender betastråler. Ved stråling bliver 1 neutron omdannet til 1 proton, og der bliver udsendt en elektron. Betastrålingen er negativ ladet Betapartikler er elektroner, der skydes ud af en atomkerne med stor fart betastålingen kan stoppes af en tynd bog og glas Gammastråling Gammastråling er elektromagnetiskstråling med uhyre kort bølgelængede man kan standse de to andre strålinger forholdsvis nemt, med parpir og glas, men ved gammastrålingen skal man bruge flere meter tykt beton for at stoppe strålingen. uddybning af emnet forsøg om strålingen For at stoppe en alfa, beta eller gamma stråling skal man endten bruge parpir, glas eller meget tykt beton, alt efter hvad man skal stoppe.
Her neden under viser en tegning hvordan man kan vise denne påstand ved et forsøg. Alfa, beta og gamma. Røgalarm Hvordan virker røgalarmen Den radioaktive isotop er anbragt inde i en metalkasse, der er perforeret, så luften kan komme derind.
Batteriet sender strøm igennem det luft rum der er mellem den positivt ladede metalkasse og den negativt ladede metalplade.

Normalt kan den elektriske strøm ikke gå gennem luft, men fordi de udsender alfapartikler ioniserer luften, kan det aligevel gå en svag strøm igennem.
De positive ioner bliver tiltrukket af den negative metalplade og omvendet. Det giver en svag strøm i styrekredsløbet i alarmen.

Når der kommer røg ind i alarmen, absobere røgen alfapartiklerne. det får den virkning at ioniseringen af luften bliver mindre, hvorved strømstyrken falder. det er dette fald i strømstyrken der via styreanordningen starter alarmen. Påfyldningsforsøg Vi anbringer betakilden og tællerrøret på hver sin side af den øverste del af et plastbærger og hører, at betastrålen med lethed går igennem bægeret.

En hælder nu langsomt vand i bægeret. mens en anden, med bind for øjnene får til opgave at sige stop i samme øjeblik det kan høres, at tælleren går ned. Det der sker i vores forsøg, er det samme der sker i en røgalarm. Halverings forsøg Vi opspænder Geiger - Müller røret som vist på tegningen.

Derefter presser vi langsomt 20-30 dråber saltsyre gennem en minigenerator ned på en glasplade, som vi skubber tæt ind under Geiger - Müller røret.

Vi lader nu Geiger - Müller tælleren foretage en tælling i 10 sekunder, venter 5 sekunder, foretager en ny tælling, osv., således at vi foretager 4 tællinger i minuttet.

Vi fortsætter på den måde i 10 minutter. Resultaterne skriver vi i et skema. Skemaet der kan ses ovenfor er et eksempel på dette forsøg. Perspekivering. Atomkraft i forhold til andre energiformer. Atomkraft er godt, når man ved hvordan man skal opbevare og behandle det, men hvis det slipper ud i naturen som den gang i Japan er det meget skidt og forurener meget. Ved katastrofen i Japan omkom over 10.000 mennesker og endnu flere blev hjemløse og mistede nogen de holdte af.
På grund af katastrofen i Japan vil man nu også lukke for atomkraftværkerne i Tyskland og Schweiz.
Uanset, hvor rent atomenergi er for miljøet, er der altid et stort problem med atom affaldet, hvor halveringstiden er mange tusinde år. Der i mod, hvis man bruger f.eks. vindmølle energi forurener det kun når vindmøllen produceres og transporteres. Men når det så er sagt er det godt for natueren, ligesom sol og vand energi. Men bruger man noget som naturgas, olie eller kul, forurener det meget og ødelægger vores natur og ozonlag.
Full transcript