Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Metodat e Ndarjes se Përzierjeve

No description
by

Wander Uchiha

on 11 December 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Metodat e Ndarjes se Përzierjeve

Metodat e Ndarjes se Përzierjeve
Filtrimi
Eshte metoda me e re, e cila sherben per ndarjen e substancave dhe pastrimin e tyre.
Kjo metode kryesisht bazohet ne vetite absorbuese te komponeteve nepermes dy fazave:
1.Si faze stacionare qe më se shumti perdoret silikageli dhe oksidi i aluminit,dhe
2.Si faze mobile ku perdoren tretesit e ndryshem

Kromatografia
Eshte metode e ndarjes se komponenteve perberes se perzierjes, qe dallohet ne baze te tretshmerise se tyre,
Ekstratimi
Eshte metode e ndajres se lengut nga perzierja dhe bazohet ne avullimin e lengut dhe ne kondensimin e avujve te tij.
Distilimi i thjeshte
Sublimimi

Faleminderit per Mirekuptimin
Punoi : Edison Kqiku

Filtrimi eshte metoda ku ndahet komponenta e ngurte e patretshme prej lengut, duke u bazuar ne baze te madhesise se grimcave.
Per Filtrimin e thjeshte perdoret hinka e thjeshte qe permbi te cilen vendoset letra filtruese dhe gota laboratorike.
Mbi letren filtruese mbetet substanca e patretshme
precipitat
, ndersa lengu qe kalon neper poret e letres filtruese quhet
filtrat
Mjetet qe perdoren ne distilim jane: nga nje balone per distilim ne te cilen eshte i lidhur termometri dhe kondensatori(ftohesi)
Kristalizimi
Eshte metoda e ndarjes se substances se ngurte nga tretesira
Si Tretes per kristalizim perdoret
uji.
Substanca e ngurte vendoset ne uje te ngrohte, pastaj nje sasi e ujit avullohet dhe tretesira e ngopur lehet per tu ftofur,pas ftohjes kjo substance formon kristale ne fund te gotes.
Ekstratimi behet me ndihmen e hinkes ndarese
Kjo metode gjen zbatim te gjere ne kimi,industri etj.
Tretesi qe perdoret e trete komponentin me mire se tretesi i tretesires,nuk perzihet me tretesiren dhe ka pike vlimi me te ulet
Eshte proces i kalimit te substances nga gjendja e gazet ne te ngurte pa kaluar ne te lenget
Jane edhe disa substanca qe kan veti te sublimojne si:
jodi(I),dioksidi i karbonit(CO2),naftalina etj.
Keto veti te substancave te sublimojnë mund te shfrytzohet
per ndarjen e tyre nga perzierjet e substancave te ngurta.
NDARJA ME MAGNET
Ndarja me magnet perdoret për ndarjen pjeseve te cilat kane veti magnetike nga ato qe nuk kane.Disa metale si hekur, nikel dhe kobalt kanë veti magnetike ndërsa ari, argjendi dhe alumini nuk e kane.

Si psh te sulfuri dhe qeliku ku verehet se si magnet terheq ashklat e qelikut dhe sulfurin jo,sepse qeliku ka veti magnetike
Full transcript