Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Folklori Shqiptar

No description
by

alma daci

on 24 February 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Folklori Shqiptar

>Ninullat: Jane krijime qe nenat ua kendojne femijeve te vegjel zakonisht kur I vene ne gjume. Ao ndryshe quhen edhe kenge djepi ose nina-nana .
>Kenget e dasmes: Dasma eshte nje nga momentet kryesore ne jeten njerzore. Ne kete rit tradicional ku dy te rinj lidhin jeten e tyre zhvillohen ceremoni te ndryshme te cilat shoqerohen me kenge.
Folklori Shqiptar
Folklori- Pasuria me e cmuar e trevave shqiptare
Folklori Shqiptar
Objektivat:
1. Folklori dhe përbërja e tij
2.Tiparet
3.Llojet e folklorit
4.Veshjet popullore , karakteristikë e folklorit
5.Vlerat e folklorit
6.Folklori shqiptar, një pasuri që duhet vlerësuar.
• Larmi e madhe intonative mbështetur mbi karakteristika modale
• Larmia e madhe e formave të zhvillimit
Karakteristikat e Folklorit:
• Larmi e madhe e mjeteve të tjera shprehëse, ritmit, harmonisë, polifonisë
• Një pafundësi ndryshimesh nga një krahinë në tjetrën, madje nga një fshat në tjetrin
• Ndarjen e madhe të muzikës së shoqëruar me instrumenta dhe asaj a capella

• Dhe një pafundësi elementësh të tjerë që do të donin shumë vënd dhe kohë në krahsim me një detyrë si kjo e jona.
• Ekzsistenca e dy blloqeve të mëdha intonative – folklori fshatar dhe foklori qytetar
• Formacione të shumta orkestrale
Pasuria folklorike ndahet ne:
>Folklor letrar (poezia, perrallat, legjendat e gojedhenat, anektodat e fjalet e urta gjegjezat.)
>Folklor muzikor (melodite e kengeve te valleve, melodite instrumentore).
>Folklor koreografik (valet popullore).
>Folklor dramatik (lojerat, argetimet, shfaqjet popullore).

*Vajet: Keto krijime kane lindur gjate vajtimit te te vdekurve. Humbja e njeriut te familjes kthehet ne nje tragjedi per to te cilet duan te ndreojne deri ne fund , duke shprehur dhembjen qe ju ka shkaktuar atyre.
*Lirika shoqerore ne liriken shoqerore hyjne ato krijime popullore qe trajtojne problemet shoqerore dhe shprehin mendime ndjenja dhe vleresime per to.
Disa nga llojet e lirikes shoqerore jane: kenget e kurbetit ose kenget e mergimit ekonomik politik dhe ushtarak, kenget me motive shoqerore per natyren kenget kunder padrejtesive
*Kenget e mergimit politik: keto kenge I takojne shekujve XV e XVI dhe lidhen drejteperdrejte me emigrimin e shqiptareve ne grupe te medha ne italine e jugut si rezultat I pushtimit osman. Ne keto kenge zotron dashuria per vendin e te parve dhe malli i madh
*Kenget e mergimit ushtarak: u kushtohen djemve te Shqiperise qe merreshin nizame(ushtare rekrut) ne nje periudh sherbimi prej 7-12 vjetesh. Ata luftonin e vrtieshin hapesirave e skajeve te perandorise osmane. Ne keto kenge ndjehet shume dhembje.
POPULLI YNE KA NJE HISTORI SHUME TE GJATE ,TE VYER E TE PA KRAHASUESHME .RRJEDHIMISHT QE KA EDHE NJE FOLKLOR SHUME TE PASUR.FOLKLOR PA TE CILIN CDO SHTET NUK DO TE QUHEJ SHTET .
FOLKLORI ESHTE SI NJE MJET INDEDIFIKUES PER CDO KOMB. SHQIPERIA KA NJE NGA FOLKLORET ME TE PASUARA TE EUROPES .VEPRAT E PACMUESHME QE JANE KRIJUAR PERGJATE SHEKUJVE E BEJNE KETE FOLKLOR TE VECANTE E TE LAKMUESHEM.SOT SHUME SHTETE JANE NE KONFLIKT PER AUTORSINE E KETYRE VEPRAVE TE VYERA POR ME KOT SEPSE ATO KANE QENE JANE DHE DO TE E MBETEN VEPRA TE SHQIPERISE E TE SHQIPETAREVE.FOLKLORI PER CDO KOMB ESHTE I PAZEVENDESUESHEM DHE SHUME I RENDESISHEM DHE NQS KY FOLKLOR HUMBET ,HUMBET EDHE KY SHTET GJITHASHTU.SHQIPERIA KA QENE PER MESE 5 SHEKUJ NEN SUNDIMIN OSMAN POR FOLKLORI KURR NUK U SHUA POR NDODHI E KUNDERTA AI U PASURUA ME SHUME DUKE U BERE AI FOLKLOR I PASUR E I CMUESHEM QE KEMI NE SOT....
Llojet e folklorit letrar:
Me tremin folklore letrar kuptojme ate lloj folklori ku fjala esht mjet kryesor komunikimi dhe krijimi artistik. Poezia popullore nfahet ne tri gjini: lirike,epike dhe liriko epike.
>Poezia popullore lirike Keto lloje I klasifikojme ne tri grupe oezi lirike familjare, poezi shoqerore dhe intime.
>Lirika familjare Kane te bejne me castet me te bukura te jetes se njeriut ne familje si dhe me castet me te dhimbshme.
• Ndarjen e mdhe, pavarësisht nga krahina, të folklorit të burrave nga ai i grave
• Ndarja e madhe mes mënyrës së zhvillimit dhe interpretimit në veri dhe atij në jug,
*Tiparet e folklorit
>Individi
>Kolektivi
>Karakteri anonim
>Karakteri sinkretik
*Vlerat e folklorit:
Folklori u ka qendruar shekujve ndonese eshte transmetuar e ruajtur ne kujtesen popullore brez pas brezi. Duke mesuar folklorin ne mesojme se si ka ecur dhe eshte zhvilluar populli si I ka perjetuar fatet e veta historike cfare ka vleresuar etj.


Full transcript