Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

BULGARIA

No description
by

Doti Danailova Hristova

on 1 June 2018

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of BULGARIA

HISTOIRE

Baix el Yugo Otomà
Bulgària desapareix com a Estat i esdevé una província turca (Romelia). Conserva la seva llengua i la seva religió, però està sotmesa pels seus nous amos a un sistema fiscal pesat i una secularització de nens búlgars, reclutats en el cos militar otomà. La cultura búlgara es conserva en els monestirs tot esperant millors dies.

1595
La Insurrecció de Tarnovo. El seu fracàs obre un període d'una repressió dura i llarga pels turcs , acompanyada d'una política de conversió forçada a l'islam: d'allí l'origen dels pomaks, els búlgars islamitzats.


1688
Els búlgars s'alcen de nou contra els otomans. Després del fracàs d'aquesta nova insurrecció queda l'única esperança - l'alliberament amb l'ajuda dels russos.

1850 - 1870
La consciència nacional es desperta, en particular, gràcies als escrits del monjo Paisii i als monestirs que van servir de refugi als revolucionaris. Vassil Levski, el gran revolucionari búlgar, organitza una xarxa de Comitès clandestins per l'alliberament.

Abril 1876
La Gran Rebel·lió Popular, sufocada en bany de sang (moren més de 30.000 búlgars), provoca la indignació de tot Europa.

1877-1878
El tzar Alexandre II de Rússia declara la guerra als Turcs. Molts voluntaris búlgars s'uneixen a l'exèrcit rus i el romanès. Després dels durs combats i la victòria dels russos s'aconsegueix l'alliberament de Bulgària.
3 març 1878 -
Tractat de Sant Stefano : Bulgària s'estén entre les seves fronteres antigues que daten del segle XIV , inclosa la major part de l'actual Macedònia. Però en el Congrés de Berlín , el 13 de juliol de 1878, sota la pressió política de les grans potències europees , Bulgària és dividida en 3 regions ( el Principat de Bulgària; Rumèlia Oriental i Macedònia i Tràcia de Adrianoplo ) per evitar així la creació d'un Estat massa potent en els Balcans .

1885 -
Alejandro I , Príncep del Principat búlgar , aconsegueix unir el Principat a Romelia Oriental .

1908 -
El príncep Ferdinand de Saxe - Cobourgo - Gotha , fill petit de Lluís Felip , aprofita l'adhesió de Bòsnia a Austro -Hongria per atorgar el títol de Tzar dels búlgars amb el nom de Ferdinand I. És llavors , quan Bulgària esdevé un Estat independent .

Octubre 1912 - maig 1913 -
La Primera Guerra balcànica . Vençuts , els turcs signen el Tractat de Londres , mitjançant qual se'ls retiren tots els territoris a l'oest de la línia Enos - Midia , però conserven el control dels Estrets .
Juny-juliol de 1913 -
La Segona Guerra balcànica . Els vencedors de la primera guerra es disputen els territoris abandonats per l'Imperi turc . Els búlgars ataquen la coalició Greco -Sèrbia , però atacats pels romanesos i els turcs , cauen vençuts . Bulgària perd una gran part dels territoris conquistats en la primera guerra : cedeix la zona de Dobroudja meridional a Romania , torna Adrianoplo ( Odrin o Edirne ) als turcs , mentre que Macedònia es comparteix entre Sèrbia i Grècia .

Tardor 1915 -
Bulgària no forma aliança amb cap dels adversaris en la Primera Guerra Mundial que li prometen la restitució de tots els seus territoris perduts durant la Segona Guerra balcànica . Les tropes búlgares ocupen Macedònia i Dóbrudzha .

Setembre-octubre 1918 -
El 29 de setembre mobilitzen els búlgars . El tzar Ferdinand abdica a favor del seu fill Borís III . Mitjançant el Tractat de Neuilly a Bulgària se li retiren els territoris que donen accés al Mar Egeu .

1941 -
Bulgària participa en la Segona Guerra Mundial com aliada a les forces de l'eix - Alemanya , Itàlia , i el Japó . No obstant això , Sofia va ser l'únic aliat d'Hitler que es va negar enviar als jueus als camps de concentració , i cap lluita militar , durant tota la guerra , va tenir lloc en territori búlgar . Bulgària no es declina per cap dels bàndols en el conflicte Germano - Soviètic i de seguida recupera els seus territoris en Dobroudzha meridional i la totalitat de Macedònia grega i sèrbia .
1944 -
Després de les reunions de Yalta i de Postdam, on se signa la pau i el final de la guerra, Bulgària entra al punt de mira dels soviètics, considerant-la com un territori d'influència estratègica. L'Exèrcit Roig ocupa Bulgària.
La 16a República de l'URSS
1946 - Proclamació de la República Popular Búlgara. El país és "governat" totalment per la URSS.
1953 - 1989 -
Anys sota el règim comunista i d'un únic home, Todor Zhivkov, qui va ser el Cap d'Estat i del Partit comunista durant 36 anys.
En camí cap a la democràcia
1991 - 1992 -
Aprovació de la nova Constitució democràtica i celebració de les primeres eleccions presidencials democràtiques.

1999 -
Durant la cimera europea, celebrada a Hèlsinki es decideix donar l'inici a les negociacions per a l'adhesió de Bulgària a la Unió Europea, prevista per a 2007. Bulgària expressa la seva voluntat d'adherir-se a l'OTAN.

26 març 2003 -
Bulgària forma oficialment part de l'OTAN.

25 abril 2005 -
Bulgària signa el Tractat d'adhesió a la Unió Europea.

1 gener 2007 -
Bulgària, juntament amb Romania, entra a formar part com a membre de ple dret de la Unió Europea.
Conegut sota el nom de Vassil Levski . Fou un revolucionari búlgar i ideòleg de la revolució nacional búlgara en la lluita nacional contra l'ocupant otomà. Va intentar organitzar alçaments a través del conjunt dels territoris búlgars via comitès regionals.
A finals de la dècada del 1860, Levski va desenvolupar un projecte revolucionari, que va influir notablement en el moviment d'alliberament búlgar. El seu projecte establia l'obtenció de l'alliberament nacional de Bulgària mitjançant l'alçament armat de tots els búlgars de l'Imperi otomà.

La insurrecció seria preparada, controlada i coordinada per una organització revolucionària central, de la qual dependrien diversos comitès revolucionaris locals estesos per tota Bulgària, i que operarien al marge de qualsevol influència estrangera.

El projecte de Levski va ser adoptat després dels repetits fracassos de les idees de Rakovski, que consistien bàsicament en la invasió de Bulgària per part de destacaments armats (txeti) des dels països veïns, per tal d'atiar de forma externa una rebel·lió general que provoqués l'alliberament de Bulgària .

Levski també va desenvolupar la forma del futur govern de Bulgària-una república democràtica (que també va descriure com una república pura i sagrada), establerta sobre els principis de la Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà de la Revolució Francesa . Mitjançant aquests principis es garantiria la llibertat d'expressió, idees i associació a Bulgària. Levski també va defensar que tots els grups religiosos i ètnics de la Bulgària alliberada (búlgars, turcs, jueus i altres) gaudissin d'iguals drets. Va reiterar que els revolucionaris búlgars lluitaven contra el govern opressor del sultà otomà, no contra el poble turc i la seva religió.
DETENCIÓ I EXECUSIÓ
Perseguit per les autoritats otomanes, que oferien 500 lires turques per la seva mort i 1000 per la seva captura, Vassil Levski va haver de recórrer a diverses disfresses per tal escapar a una detenció quan viatjava. Tanmateix, la policia turca va seguir la pista dels revolucionaris al nord-est de Bulgària, i va arribar fins i tot al quarter general de l'organització, a Lovetx. Les nombroses detencions van amenaçar amb eliminar l'organització. En un intent de protegir la valuosa documentació sobre els seus contactes i els moviments dels comitès búlgars, Levski va intentar escapar del setge de les autoritats, però fou arrestat el matí del 27 de desembre de 1872 per les autoritats otomanes en una fonda de Lovetx, on es trobava temporalment amagat.
Es creu que va ser traït per un sacerdot anomenat Krastiu.
Inicialment fou interrogat i empresonat a Tarnovo, Vassil Levski va ser enviat a Sofia el 4 de gener de 1873. Allà, fou portat davant la justícia i va ser torturat. Si bé va reconèixer la seva identitat, no va revelar les seves complicitats i els detalls relatius a la seva organització. Quan es trobava físicament molt debilitat, les autoritats otomanes el va condemnar a la pena de mort per penjament.

La seva mort va agreujar la crisi en el moviment revolucionari búlgar i la majoria dels comitès es van desintegrar. Cinc anys després del seu penjament, la Guerra russoturca (1877-1878) permeté l'alliberament de Bulgària del jou otomà i això arran de la Insurrecció d'abril 1876. El tractat de San Stefano del 3 de març de 1878 permeté el naixement d'un estat búlgar autònom.

Terra de contrast, Bulgària està formada per massissos muntanyosos, valls salvatges, turons verds i platges daurades. Les muntanyes cobreixen gairebé un terç del territori del país i en els cors dels búlgars tindran sempre un lloc especial. Durant l'època de l'ocupació otomana, les muntanyes van servir de refugi als rebels que lluitaven per l'alliberament del país. Els nombrosos senders dels nostres circuits són autèntics d'aquesta època.

geographie
VASIL LEVSKI 1837-1873
ETNOGRAPHIE
Des d'un punt de vista etnogràfic, la població búlgara és força homogènia: un 86% dels seus habitants comparteixen els mateixos orígens i constitueixen el nucli de la nacionalitat búlgara. Els turcs representen la minoria més important del país, sent prop del 10%, seguit dels gitanos amb un 3.2%.

A finals de la dècada del 1860, Levski va desenvolupar un projecte revolucionari, que va influir notablement en el moviment d'alliberament búlgar. El seu projecte establia l'obtenció de l'alliberament nacional de Bulgària mitjançant l'alçament armat de tots els búlgars de l'Imperi otomà.

La insurrecció seria preparada, controlada i coordinada per una organització revolucionària central, de la qual dependrien diversos comitès revolucionaris locals estesos per tota Bulgària, i que operarien al marge de qualsevol influència estrangera.

IDEARI
Bulgària és República parlamentària des de 1991. Està estructurada, com la majoria de les democràcies, sobre el model de separació dels poders: el legislatiu, l'executiu i el judicial. La seva transició es va encaminar cap a una economia de mercat amb un determinat retard, comparat amb els altres països de l'anomenat bloc comunista i en condicions no gaire favorables, a causa d'una crisi econòmica produïda pel "divorci" ràpid amb l'antiga Unió Soviètica i una absència de coordinació entre els partits polítics.

LE MONNAIE
nacional és el Lev, lligat a l'euro, el seu valor fix és igual a 0,51 €. Les targetes de crèdit normalment s'accepten a les botigues més grans, als hotels i als centres comercials. En general, el pagament en efectiu segueix sent encara el més corrent. Els xecs de pagament no existeixen a Bulgària i per tant, no s'accepten en els comerços.

El búlgar és l'idioma oficial de Bulgaria i també un idioma oficial de la Unió Europea. Està íntimament relacionat amb el idioma macedoni pel seu desenvolupament social-cultural i històric. En la seva diversitat ha aconseguit enriquir-se amb paraules arcaiques i tradicionals, així com paraules típiques de cada regió cercana a les seves fronteres.

L'ALPHABET
SISTÈME ÉDUCATIF
forme de gouvernament
La cuina búlgara és sorprenentment variada i saborosa. En ella *estan presentis moltes amanides, productes elaborats amb farina, guisats així com plats específics, que solament es poden menjar en algunes regions del país. Molts dels plats tradicionals es preparen seguint antigues receptes, transmeses de generació en generació.

Uns dels productes amb els quals Bulgària és coneguda a nivell mundial són el iogurt i el formatge blanc. Sempre de formes diferents, aquests productes, estan contínuament presents en el menjar tradicional búlgar.

CUISINE POPULAIRE.
5 recettes typiques.
Ingredients per Tarator:

-
iogurt natural.
- 6 aigua (la mateixa mesura delyogurt )
- 2 cogombres petits
- 4 dents d'all .
- 2 cullerades d'oli d'oliva
- Nous mòltes,
- anet
- surt
Com fer Tarator pas a pas:

1.Preparar els cogombres, es pelen i es tallen en trossos petits.
2.Es piquen les dents d'all i barrejar-los amb els cogombres i les nous mòltes.
3.Abocar la mescla anterior en un bol.
4.Agregar en el bol el iogurt i regirar-ho tot tirant l'aigua.
5.Finalment, afegir l'anet i l'oli d'oliva.
6.Ajustar el Tarator de sal al seu gust. Servir fred, quant més fred millor.
TARATOR
KARTOFENI KIOFTETA
Patatas (1kg) se hierven,pelan y mezclan. Al puré
resultante se le añade cuajada (200g), 1 huevo, pan
rayado(4 cucharadas), albahaca, pimient, sal, ajo
(4piezas). Todo se mezcla y se le deja media hora para
reposar. Después de la masa ya hecha se coje y se
hace la forma de hamburguesas. Seguido se huntan en
un huevo ya abierto, en pan rayado y otra vez en
huevo, y se frien en aciete calentado previamente hasta
estar listo. Se pueden comer tanto como calientes y
frias.
TIKVENIK
Ingredients :
-pasta tall (unes 10 làmines)
-1/2 carabassa
­-un grapat de nous
-sucre
-canyella en pols
-oli de girasol
-mantega.
Preparació:
1. Precalentar el forn a 195ºC. Pelar la carabassa i llevar
les llavors. Tallar­la a trossos i amb cura rallarla.
2. Quan ja estigui rallada, posar­la dins d'un recipient
on treballem còmodes (jo l'he deixat en el mateix bol).
Afegir un parell de cullerades de canyella mòlta. Com
el seu gust és bastant dominant, es pot tirar menys
quantitat. Barrejar­ho amb les mans.
3. En una tassa barrejar a parts iguals una mica de
mantega i d'oli de girasol.
Estirar les làmines de pasta i untar lleugerament la
primera d'elles amb la mescla perquè no s'assequi.
4. Repartir per damunt una mica de carabassa rallada
amb canyella, dues o tres nous trossejades i sucre al
vostre gust.
Enrotllar cada làmina per aconseguir un tub farcit i
després tornar a enrotllar­ho sobre si mateix com si fos
un caragol.
5. Repetir el mateix procediment amb cada làmina.
Dependrà del nombre que vulgueu preparar. Cada vegada que poseu el farciment en la làmina, a mesura
que l'aneu enroscant, seria bé anar mullant­se els dits
en la mescla d'oli i mantega. D'aquesta forma, la pasta
es lliscarà millor i no es trencarà tant.
MUSAKA
Ingredients:
 2 albergínies grans
 2 tomàquets grans madurs
 400gr. de carn de be picada
 Oli d'oliva
 Surt
 Pebre negre
 Canyella mòlta
Preparació:
1.Tallem les albergínies en rodanxes no massa fines, li
tirem i les fregim una mica en abundant oli d'oliva. Una
vegada fregides les deixem escórrer sobre paper
absorvente, perquè perdin tot l'excés d'oli.
2.En aquest mateix oli afegim la carn picada de be, a la
qual prèviament li hem afegit sal, pebre negre i una
mica de canyella mòlta, al costat del tomàquet
triturado. Una vegada comenci a daurar­se la mescla,
l'apartem.
3.En una safata de forn prèviament greixada, muntem
la primera capa amb les albergínies, recobrint tot la
safata.
4.A continuació afegim la mescla de carn i tomàquet
damunt de la capa d'albergínies.
5.Per a l'última capa, la superior, barregem en un bol
l'ou, un iogurt grec i el formatge feta esmollat. Una
vegada estiguin ben barrejats els ingredients, tirem per
damunt en la safata, i espolvoream una mica de
formatge rallat.
6.Aquesta és la recepta tradicional, però també es pot
substituir la mescla d'ou, formatge i iogurt per una
beixamel tradicional.
7.Finalment fiquem en el forn, prèviament
precalentado, durant una hora aproximadament, a
180ºC, controlant que no es cremi la capa superior.
8.Una vegada llesta, deixar reposar uns 30­40 minuts
perquè la musaka adquireixi consistència i es pugui
servir sense que destrossin les diferents capes.
BAKLAVA
Ingredients :
Mel:
-1 ¼ tassa de sucre
-½ tassa d'aigua
-1 cullerada de suc de llimona
-1 tros de pela de llimona
-1 tros de canyella
-2 claus d'olor sencers
-1 cullerada d'aigua de flor del taronger 
o aiga de roses.
Armat:
-250g nous i ametlles picades gruix
-3 cullerades de sucre
-1 fullereta de canyella mòlta
-1 tassa mantega sense sal, fosa i aclarida
-28 a 32 fulles de pasta phylo
Fer­ho pas a pas..
Mel:
Barrejar en una olla mitjana el sucre, l'aigua, suc de
llimona, pela de llimona, canyella i claus. Portar a
bullir, movent fins que es dissolgui el sucre. Baixar la
temperatura i continuar fins que la mel espesseixi, al
voltant de 10 minuts. Treure del foc i retirar la pela de
llimona, canyella i clau d'olor. Agregar l'aigua de flor
del taronger o roses i deixar refredar.
Armat:
1.Barrejar en un bol les nous mòltes, sucre i canyella
en pols.
Precalentar el forn a 350 °F (180 °C). Pinzellar mantega
fosa en el fons i costats d'un motlle per a forn 30 x 37 x
7.5 cm (12 x 15 x 3 polzades). Col∙locar les fulles de
phylo una per una, pinzellant cadascuna amb mantega
abans de col∙locar la següent.
2.Col∙locar al voltant de 8 fulles phylo, espolvorear un
terç de les mescla de nous amb sucre. Col∙locar 6 a 8
fulles més seguint el mateix procediment. Espolvorear
la meitat de les nous restants. Repetir les fulles, cobrir
amb la resta de nous i acabar amb 6 a 8 fulles phylo,
sempre amb mantega entre les fulles. Pinzellar la fulla
d'a dalt generosament amb mantega. Portar al
refrigerador durant 30 minuts.
3.Amb un ganivet, tallar la Baklava en 25 a 30 rombes.
4.Hornear durant 30 minuts i després reduir el forn a
300 °F (150 °C) i hornear de 15 a 20 minutos més, o fins
que daurat.
5.Retirar del forn i immediatament ruixar la baklava
amb la mel calenta. Deixar refredar i servir.
FESTIVALS
sant trifon zarezan
BABA MARTA
Baba marta (l'àvia Marta) és una de les festes búlgares més celebrades que es conserva fins a l'actualitat. En aquesta festa cadascun regala als seus familiars i amics un amulet especial anomentat martenitza per desitjar salut i força l'any següent
BABA MARTA
Baba Marta (l'àvia Marta) és una de les festes búlgares més celebrades conservades fins a l'actualitat . En aquesta festa cadascun regala als seus familiars i amics un amulet que es diu martenitza, per desitjar salut y força durant l'any següent. Aquesta ofrenda es fa el dia 1 de març, quan segons la tradició búlgara comença el nou any agrícola. Han d'estar fetes dos fils torts de dos colors: blanc i vermell.Durant la festa tots es posen en un lloc ben visible.Es porten així fins que es vegi la primera cigony.
SANT TRIFON ZAREZAN
El búlgar vacances de vicultors i cellers pels encarregats de Trifon Zarezan és tan popular que se celebra tant, de conformitat amb l'antic i el nou calendari de vacances, és a dir, en l'actualitat se celebra l'1 de febrer, però moltes persones prefereixen repetir al febrer 14.

Els festejos en el Dia de Trifon Zarezan marca la línia divisòria entre el final de l'hivern i la primavera a punt. Aquesta festa els agrada desde els més joves fins als més vells perque es junten tots en llocs publics o privats a menjar i beure vi
PRAVO HORO
Pravo Horo és el ball oficial de Bulgaria. Fet per 2/4 o 6/8 de la música, i és un element bàsic de les noces, dies de festa, i altres celebracions. Igual que amb altres danses dels Balcans, de cada país i regió, fins i tot local té la seva pròpia variant de la dansa, sovint intercalant altres mesures amb el bàsic pravo pas, en la mesura en què aquestes diferents versions ascendeixen a diferents balls.

Bulgària ha estat tradicionalment un estat cristià, des de l'adopció del cristianisme com a religió d'Estat l'any 865, i per tant la confessió dominant és l'ortodòxia de l'est de l'Església ortodoxa búlgara. Durant la dominació otomana dels Balcans Islam es va establir als territoris de Bulgària, el catolicisme romà té les seves arrels al país des de l'Edat Mitjana, i el protestantisme van arribar al segle 19.

La Constitució de Bulgària designa l'ortodòxia com a religió "tradicional" del país, però garanteix el lliure exercici de la religió. [1] Bulgària no ha experimentat cap confrontació ètnica o religiosa significativa, a diferència del cas de la Exiugoslàvia en la dècada de 1990. Les comunitats religioses al país coexisteixen pacíficament.
RELIGION
BULGARIE
ÍNDEX
1.HISTOIRE
-Vasil Levski
2.GEOGRAPHIE
3.ETHNOGRAPHIE
4.FORME DE GOUBERNAMENT
5.MONNAIE
6.L'ALPHABET
7.CUISINE POPULAIRE
8.FESTIVALS
9.PRAVO HORO
10.RELIGION
11.SOFIA
-C'EST FINI.
sofia
Full transcript