Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Literatura şi muzica

No description
by

Daniela Goga

on 1 June 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Literatura şi muzica

Literatura şi muzica
Tristan si Isolda-Wagner
,,Tristan şi Isolda'' este o operă(muzica dramatica) in 3 acte compusă de Richard Wagner, bazată în mare parte pe legenda celtică medievală cu acelaşi nume ce are ca temă principală dragostea dintre Tristan, cavaler de Cornwall, şi Ysolt, prinţesa irlandeză.
Opera a fost compusă între anii 1857-1859, ea fiind gândită iniţial ca o schiţă.Încă de la premiera sa din data de 10 iunie 1865, opera a fost drastic critizată.
Visul unei nopti de vara-Mendelsohn-Bartholdy
Textul literar şi piesa muzicală care constituie subiectul acestei serii este o contradicţie. Superba suită, op. 61, a tumultuosului Felix Mendelssohn-Bartholdy, scrisă, prima parte, Uvertura, la 17 ani, în 1826, iar restul (Intermezzo, Nocturna, Dansul, Scherzo-ul şi Marşul nupţial) la 32 de ani, e construită pe percepţia tradiţională a piesei, în care e introdus foarte mult din spiritul epocii romantice.
Romeo şi Julieta-Serghei Prokofiev
,,Romeo şi Julieta Op.64'' este un balet inspirat din piesa lui William Shakespear.Bazat pe libretul creat de Adrian Piotrovsky şi Sergey Radlov, opera a fost compusă în anul 1935.
În completare pentru corpul orchestrei, Prokofiev adugă saxofonul tenor, vioara de dragoste şi mandolinele pentru a da un sunet unic muzicii.
Faust-Liszt
,,Simfonia lui Faust'' a fost scrisă de compozitorul ungar Franz Liszt fiind inspirată din drama lui Johann Wolfgang von Goethe.Opera având 75 de minute, rar a fost interpretată întotalitate;cu toate acestea, a înregistrat încă de la început un număr record de spectatori, fiind considerată şi una dintre cele mai bune piese germane.
Don Quijote-Rochard Strauss
,,Don Quijote Op.35'' este poemul simfonic scris pentru violoncel, violă şi orchestră de către Strauss în anul 1898,subintitulat "Variatiuni fantastice pe o temă cu caracter cavaleresc", piesa se bazează pe romanul lui Miguel de Cervantes. Variaţiunile sunt în număr de 10: veţi auzi mai întîi o introducere în atmosfera Mesei Rotunde: entuziasm, galanterie, spirit de aventură, căutare a himerei. Va urma lupta cu morile de vînt şi cu turma de oi.
Şeherezada-Korsakov
Introducere
Dacă "La început a fost Cuvîntul", atunci trebuie să spunem că înainte de început a fost sunetul. Omul s-a născut cîntînd dar, o dată cu părăsirea Paradisului, a decăzut şi a trebuit să vorbească. Dar, prin marii compozitori, el îşi aminteşte de graiul său dintîi, şi Cuvîntul se face iarăşi Cînt.
George Pruteanu
Galina Ulanova
Yuri Zhdanov
Uvertura, care are forma unui allegro de sonată, e succesiv, dar totul într-o atmosferă de basm voios. Intermezzo-ul e exaltat şi tandru. Nocturna e molatecă precum gîndirea unui împărat-poet. Dansul e idilic şi dulce. Scherzo-ul e o horă de zîne. Iar Marşul nupţial e apoteoza ninsă de flori a unirii legiuite pînă la adînci bătrîneţi.
Full transcript