Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Antigoné

No description
by

Erzsébet Kaszás

on 12 June 2011

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Antigoné

Antigoné 2. Állítsátok időrendi sorrendbe az eseményeket!

(1) Egy idő múltán a városban dögvész (pestis) ütötte fel a fejét. Oidipusznak azt a jósolták,
hogy a járvány addig tart, ameddig meg nem büntetik Laiosz gyilkosát. A király nyomozásba kezdett. Amikor fény derült az igazságra, Oidipusz megvakította magát. Két fiát megátkozta, mert nem segítettek rajta.
(2) Kreón eltemettette Eteoklészt, ám halálbüntetést ígért annak, aki a városra támadó Polüneikésznek megadja a végtisztességet.
(3) Eteoklész száműzte testvérét, aki az argosziaktól kapott sereggel támadt a városra. A harcban a két testvér egymás kezétől esett el. A trón Iokaszté testvérére, Kreónra szállt.
(4) Ezért nem akartak gyermeket, mégis született egy kisfiuk. Laiosz a csecsemő bokáját átszúrta, és kitette a Kithairón hegyére. De a megbízott szolga megsajnálta, és elvitte a gyermeket Korinthoszba, Polübosz királyhoz, aki saját fiaként felnevelte.
(5) Oidipusz megfejtette a talányos kérdéseket, s így megmentette a várost. A hálás város
Oidipuszt királlyá választotta, és feleségül adta hozzá az özvegy királynét. A házasságból négy gyermek született (Polüneikész, Eteoklész, Antigoné, Iszméné).
(6) Oidipusz egyszer Delphoiban ugyanazt a jóslatot kapta, mint apja. Ezért nem tért vissza
Korinthoszba, hanem Thébai felé indult.
(7) Laiosz (Labdakosz király fia), Théba királya feleségével, Iokasztéval azt a jóslatot kapta, hogy Laiosz születendő fia meg fogja ölni apját, és anyját veszi el feleségül.
(8) Útközben idegenekkel veszekedésbe keveredett, és megölte Laioszt, akiről nem tudta, hogy az apja. Thébát ekkor a Szphinx tartotta rettegésben, mert felfalta azokat, akik nem tudtak válaszolni a kérdéseire.
(9) Oidipusz Kolónoszban élte le maradék életét. Antigoné később visszatért Thébába. A két fiú felváltva uralkodott egy ideg, majd viszály támadt köztük. (7) Laiosz (Labdakosz király fia), Théba királya feleségével, Iokasztéval azt a jóslatot kapta, hogy Laiosz születendő fia meg fogja ölni apját, és anyját veszi el feleségül. (4) Ezért nem akartak gyermeket, mégis született egy kisfiuk. Laiosz a csecsemő bokáját átszúrta, és kitette a Kithairón hegyére. De a megbízott szolga megsajnálta, és elvitte a gyermeket Korinthoszba, Polübosz királyhoz, aki saját fiaként felnevelte. (6) Oidipusz egyszer Delphoiban ugyanazt a jóslatot kapta, mint apja. Ezért nem tért visszaKorinthoszba, hanem Thébai felé indult. (8) Útközben idegenekkel veszekedésbe keveredett, és megölte Laioszt, akiről nem tudta, hogy az apja. Thébát ekkor a Szphinx tartotta rettegésben, mert felfalta azokat, akik nem tudtak válaszolni a kérdéseire. (5) Oidipusz megfejtette a talányos kérdéseket, s így megmentette a várost. A hálás városOidipuszt királlyá választotta, és feleségül adta hozzá az özvegy királynét. A házasságból négy gyermek született (Polüneikész, Eteoklész, Antigoné, Iszméné). (1) Egy idő múltán a városban dögvész (pestis) ütötte fel a fejét. Oidipusznak azt a jósolták, hogy a járvány addig tart, ameddig meg nem büntetik Laiosz gyilkosát. A király nyomozásba kezdett. Amikor fény derült az igazságra, Oidipusz megvakította magát. Két fiát megátkozta, mert nem segítettek rajta. (9) Oidipusz Kolónoszban élte le maradék életét. Antigoné később visszatért Thébába. A két fiú felváltva uralkodott egy ideg, majd viszály támadt köztük. (3) Eteoklész száműzte testvérét, aki az argosziaktól kapott sereggel támadt a városra. A harcban a két testvér egymás kezétől esett el. A trón Iokaszté testvérére, Kreónra szállt. (2) Kreón eltemettette Eteoklészt, ám halálbüntetést ígért annak, aki a városra támadó Polüneikésznek megadja a végtisztességet. Thébai mondakör Képzeld el, hogy te vagy az egyik szereplő az alábbiak közül. Választásodat indokold is meg!

Antigoné Haimon Iszméné Kreon Azért választottam, ....................................................................................... …......................................................................................................................................................................................................................................................... Az volt a baj, .....
Az a legfájdalmasabb ...
Félek, hogy ...
Megalázó volt ..
És felháborít ...
Leginkább az zavar, hogy ...
Annak azért örülök, ...
Arról nem tehetek ...
Minden vágyam az ...
Nem az én felelősségem ...
Talán akkor hibáztam ...
A legfontosabb az ...
Nehéz lesz ...
Azt akarom, hogy ... Fejezd be az alábbi mondatokat (a választott szereplő szemszögéből)! Mi jellemző a nővérekre? Melyik szó melyik testvért jellemzi? Van-e olyan fogalom, amelyiket nem tudod hozzárendelni egyikükhöz sem, vagy olyan, amely mindkettőjükre érvényes? lázadás, gyengeség, behódolás, megalkuvás, ésszerűség, nemeslelkűség, erő, butaság, okosság, düh, aggódás, életszeretet, sértettség, tisztelettudás, testvéri szeretet Antigonéra jellemző Iszménére jellemző Mindkettőjükre jellemző
Full transcript