Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Perdorimi i izotopeve ne mjeksi dhe ne arkeologji

No description
by

iris cano

on 22 March 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Perdorimi i izotopeve ne mjeksi dhe ne arkeologji

Izotopet jane atome te nje elementi te cilet kane numrin e protoneve te njejte ,por kane masen atomike te ndryshme.Disa elemente kane disa izotope te cilet ndahen ne dy lloje: te qendrueshem dhe te paqendrueshem.
Izotopet ne mjedis
Radioaktiviteti
Në bërthamën e një atomi ndodhen grimcat themelore të protoneve dhe të neutroneve. Në shtresat e jashtme të tij janë elektronet.Kur numri i neutroneve dhe ai i protoneve në bërthamë nuk është i barabartë, logjikisht që atomi, për tu kthyer në një gjendje më të qëndrueshme, energjinë do ta rrezatojë jashtë.
Izotopet
Perdorimi i izotopeve ne arkeologji

Arkeologët mund të përdorin izotope për të llogaritur se sa kohë më parë jetonte një organizëm, me cfare ushqehej,ku ka jetuar nje person, klimen e vendit ne te cilen ka jetuar ,ne qofte se ai ka ndryshuar vendbanim gjate jetes se tij dhe te marrin me shume informacione per jeten e atij.
Elementet qe perdoren per te bere analiza
Elementet më të zakonshme të përdorura për analizat jane karboni, azoti, hidrogjeni, oksigjeni, stronciumi etj. Hidrogjeni (H) dhe oksigjeni (O) janë perberesit themelore të ujit. Si pasojë, ata janë të pranishëm në të gjithë mjedisin në forma të shumta. Raporti i izotopeve të tyre ndryshon me temperaturë dhe të klimës dhe krahasimet mund të përdoret për të përcaktuar nëse një individ ka jetuar ne nje zone me klime te ngrohte apo te ftohta ose nese ka jetuar ne nje vend ku ka rene shume shi apo jo.
Izotopet ne organizmin e gjallesave
Pas vdekjes se gjallesave izotopet e paqëndrueshme fillojnë të dekompozohen, ndërsa izotopet e qëndrueshme mbeten në nivelin që ishin kur individi ka vdekur.Duke marre mbetje prej gjallesave dhe duke krahasuar sasite relative të izotopeve te nje elementi, shkencëtarët mund të përcaktojnë karakteristikat e rëndësishme te jetës së atij organizmi.
Si përdoren izotopet në mjekësi?
Në procedurat e mjekësisë bërthamore, radioizotopet janë të kombinuara me elemente të tjera për të formuar komponimet kimike të cilat duke iu dhene pacientit, mund të lokalizojne organe të veçanta ose receptorë qelizor.Kjo pronë e preparateve radiofarmaceutike lejon mjekësisë nukleare aftësinë për imazhin masën e një procesi të sëmundjes në trup.Prandaj me disa sëmundje studimet e mjekësisë bërthamore mund të identifikojë probleme mjekësore në një fazë më të hershme se sa teste të tjera diagnostikuese.
Izotopet në mjekësi
Izotopet ne mjekësi perdoren per te marre informacione se si funksionojne organet e njeriut dhe gjithashtu per te percaktuar diagnozen, per sherimin e disa semundjeve si kanceri, semundjet e zemres,dhe çrregullime neurologjike,endokrine gastrointestinale dhe gjithashtu per sterilizimin i pajisjeve mjeksore.Perdorimi i izotopeve ne mjekësi është bërë rutinë.
Izotopet ne arkeologji
Izotopet ne mjeksi
Perdorimi i izotopeve ne mjekësi dhe ne arkeologji
Izotopet janë kudo në mjedis.Izotopet perfshihen ne trupin e gjallesave nepermjet ushqimeve qe marrin dhe ujit qe pine. Një organizëm merr izotopeve gjatë gjithë jetës së tij, duke zëvendësuar ato si indet.
Izotopet radioktive
Full transcript