Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Macroeconomie

Macroeconomie
by

Volf Volf

on 15 April 2010

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Macroeconomie

Analiza comparativa intre
Uniunea Europeana si Romania
in contextul crizei actuale Introducere Criza economica in UE Prima problema, in zona Uniunii Europene, s-a consemnat in Marea Britanie, in august 2007
Bomba de pe piata financiara americana a explodat două luni mai tarziu
Politicile in vederea cresterii avantajelor obtinute de pe urma muncii

Criza economica in UE (II) Politicile destinate cresterii satisfactiei obtinute de pe urma muncii ;
Parghii importante ;

Scopul acestor reforme ar trebui sa fie acela de a face optiunea de a munci,mult mai atractiva din o perspectiva economica;
Criza economica in UE (III) Piata muncii: cresteri ale somajului in Uniunea Europeana Masuri de reforma structurala pentru cresterea cererii pe termen scurt  Masuri de reforma structurala pentru cresterea cererii pe termen scurt (II)
Sustinerea de activitate si facilitarea tranzitiei catre piata muncii/ viata activa;
Consolidarea eficientei implementarii politicilor publice;
Reducerea poverii administrative pentru mediul de afaceri;

Criza economica in Romania Situatia actuala a economiei Romaniei Mentinerea Stabilitatii macro-economice si monitorizarea atenta a evolutiei deficitului bugetar reprezinta doua dintre principalele prioritati ale guvernului Romaniei. In acelas timp, s-a urmarit coordonarea politicilor macroeconomice, in special a celei fiscale si de venituri, cu cea monetara.

Politicile in domeniul ocuparii fortei de munca au avut ca principal obiectiv reducerea impactului efectelor crizei economice asupra fortei de munca prin modificarea cadrului legislativ si a sistemului de finantare.
Politica monetara si stabilitatea financiara In ultimele luni ale anului 2008 BNR sa confruntat atat cu persistenta recesiunilor inflationiste ale cererii ca dar si de efectele de reamplficare a presiunilor inflationiste ale cursului de schimb valutar.

Dinamica PIB-ului a incetinit in trimestrul IV al anului 2008, acesta simtind efectele crizei economice internationale atat prin reducerea cererii externe dar si prin sporirea dificultatilor de finantare.

Impactul crizei a fost resimtit cu o intensitate sporita de evolutiile din sectorul real si financiar al economiei in primele trimestre ale anului 2009. Declinul a fost indus preponderent de comprimarea cererii interne, cat si diminuarii in termeni relativi a inclinatiei catre consum si investire.
Criza economica din Romania va dura inca sase luni !? Concluzii
Peste jumatate dintre companiile care au participat la un sondaj realizat de firma de consultanta KPMG au prognozat o redresare in 2010, in timp ce 22% indica anul 2011, iar 12%, anul 2012. Un procentaj foarte mic a estimat ca va exista recesiune si in 2014.
Jumatate dintre managerii intervievati intentioneaza sa isi schimbe strategia, in perioada urmatoare, pentru a se conforma noului comportament al consumatorilor.
In fata recesiunii globale, managerii europeni sunt precauti in abordarea unor circumstante considerate fara precedent, in timp ce americanii sunt mai curajosi, avand mai multa incredere in abilitatile lor de a se adapta noilor conditii de piata. Pe de alta parte, managerii din regiunea Asia - Pacific spun ca actuala situatie economica este o oportunitate pentru revizuirea modelelor de afaceri pe termen lung.

S-ar putea sustine ca recesiunea economiei mondiale a fost provocata sau a fost lasata sa se declanseze deoarece nimic nu se produce spontan, iar relatiile de interdependenta intre stat si economie sunt puternice chiar si in regimuri ultraliberale. De aceea, ideea cu esecul pietelor ca sursa de criza tine de istoria economiei nicidecum de realitatile prezentului.
Americanii au anticipat momentul declansarii crizei, ale caror surse le cunosteau foarte bine, urmarind 3 tinte majore la nivel global: cresterea puterii bancare americane in economia lumii, mentinerea suprematiei dolarului pe plan mondial, slabirea Rusiei si a Chinei sau cel putin intarirea controlului asupra acestora.
Prin concentrare bancara, americanii isi ating tinta, pastrarea suprematiei dolarului pe plan mondial.SUA doreste sa pastreze suprematia dolarului in schimburile internationale, pentru ca astfel atrage capital si plaseaza capital in orice tara doreste, influentand astfel dezvoltarea economica a unei tari sau din contra, prabusirea economica a acesteia in conditiile in care produsul Intern Brut al Rusiei este de aproape 13 ori mai mic decat cel al SUA., iar al Chinei de 4 ori mai mic.


Importanta motivatiilor ;
Motivatiile existente in unele state membre ;
In mai multe state membre au fost deja implementate anumite masuri ;
Piata muncii,afectata de incetinirea activitatii economice ;
Dupa o incetinire a cresterii ratei de activitate in 2008, previziunile arata o scadere pentru acest indicator cu mai mult de 1,5% atat pentru Zona Euro cat si pentru UE in 2009.

Rata declinului este de asteptat sa se micsoreze in 2010. Prin urmare, rata somajului este de asteptat sa creasca cu 3 puncte procentuale la nivelul scazut inregistrat in 2008. Cele mai importante cresteri ale somajului au fost inregistrate in Spania, Estonia si Letonia, toate aceste state fiind afectate de corectii severe ale pietei imobiliare.

Romania se confrunta cu o recesiune economica mai severa decat sa anticipat initial, cauza principala fiind mediul extern. Implementarea unui program anti-criza a reusit sa duca la normalizarea conditiilor financiare, dar contractia activitatii economice a fost mai mare decat cea calculata.

Eforturile Guvernului Romaniei s-au concentrat pe continuarea reformei administratiei publice, a reformei sistemului judiciar, precum si pe imbunatatirea managementului intrumentelor structurale.Analizand experienta de reforma din UE, SUA si Asia din ultimele decenii, exista cateva tipuri de masuri care ar putea exemplifica abordari care sa corespunda obiectivelor de flexibilitate si adaptabilitate a economiilor:

 Sustinerea directa a cererii agregate;
Sustinerea puterii de cumparare a consumatorilor prin imbunatatirea functionarii pietei;
Adresarea unor probleme stringente de competitivitate;


Proiect realizat de : Olteanu George Alexandru
Olaru Alexandra
Pirvu Andrei Dumitru
Full transcript