Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Papír

No description
by

Dóra Lakatos

on 17 March 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Papír

Papír
Fogalma
A papír vékony anyag, amelyre írnak, rajzolnak, nyomtatnak, színeznek vagy amelyet csomagolásra használnak. Rostok összepréselésével készül, jellemzően növényi rostokból, cellulózból képezve, melyet az összekuszálódott szálak, és egy kémiai kötés, a hidrogénkötés tart össze.
A papír szó egy ókori egyiptomi írásra használt anyag görög elnevezéséből, a papiruszból származik, mely az alapanyagául szolgáló növényről kapta a nevét.
A papír története
Ősember
Az ősember egy edénybe kavicsokat dobálva számolta a napokat és a barlang falára rajzolta a vadászat emlékeit.Pl: Lascaux-i barlang (Franciaorzság)
Később megjelentek olyan anyagok, mint a fakéreg, a kőlap és az égetett agyagtábla. Az agyagtáblát Mezopotámiában használták.
Mezopotámia
Egyiptom
Megközelítőleg 5000 évvel ezelőtt már készítettek papiruszt a főleg a Nílus deltájánál termő papiruszsásból. A papiruszlapot a szár puhább belső részéből állították elő. A hosszabb írásokat csíkszerűen egymáshoz ragasztották, a két végére fapálcákat ragasztottak, és tekercs formájában tárolták, a fontosabb iratokat fahengerbe tették vagy bőrbe tekerték
A nevének eredete
papirusznád
papirusz
Története szorosan összefügg az írás történetével. Az ember a beszéd megjelenése óta szükségét érezte az információ lejegyzéséhez és továbbításához az élet szinte minden területén. Ennek a technikai fejlettségtől függően más-más lehetőségei voltak
A kis-ázsiai Pergamon városában állították elő a pergament. Állati bőrből készítették, amit finomítottak és fehérítettek. A pergamen hamarosan kiszorította a papiruszt, de azokban az országokban, ahol gyártották, még pár száz évig használatos volt. A pergament hajtogatni is lehetett, és így alkalmas volt könyvtest készítésére. A 3–4. században kialakuló kódexek is pergamenre íródtak, egészen a papír megjelenéséig.
Kis-Ázsia
1425
Hibás kódex
Kecskebőr
Kínában valószínűleg már időszámításunk előtt ismerték a papírt. Megjelenéséig főleg selyemre és bambusz-szeletekre írtak.Főleg a selyemhernyó tenyésztéséhez is fontos eperfából és bambusznádból készítették. A gyártás titkát sokáig őrizték Kínában, és hosszú idő kellett az ismeretek elterjedéséhez. Az első gyárat a Kínába vezető kereskedelmi út egyik fontos állomását jelentő Szamarkandban alapították. Szamarkandban kezdődött el az arab papírkészítés története. Innen terjedt el azután a papírgyártás tudománya először a mohamedán országokban. A 8. században Arábián és Észak-Afrikán keresztül jutott el Európába.
Kína
Régen
Alapanyagok
Ha újonnan gyártják, az 1 tonna fehér papír előállításához szükséges anyag és energia:
417 m³ víz,
1700 kg fa
(kb. 15-17 fa),
717 kWh energia,
181 kg mészkő,
87 kg kén,
6 tonna gőz,
60 kg klór
417 m³ víz
1700 kg fa
181 kg mészkő
87 kg kén
6 t gőz
717 kWh energia
A gyártás menete
-a kivágott fa kérgét lehántják, a megtisztított részt apróra darabolják;
-vegyszerekkel vagy gépi darálókban leválasztják a cellulóz rostokat, ennek eredménye egy sűrű pép;
-a pépet többször öblítik és mossák, többnyire klórral fehérítik;
-a pépből egy szitaszalag kirázza a vizet, a maradék széles papírlappá áll össze;
-a papírszalagot nedves görgőkön és melegített hengereken futtatva megszárítják;
-az elkészült papírt feltekercselik.
A papírok csoportosítása
(összetétel szerint)
félfamentes
fatartalmú
famentes
Felhasználása
Napjainkban a papírra főleg nyomdai úton, elsősorban ofszet nyomdai eljárással készítenek nyomatokat.A másik fő felhasználási terület a csomagolás iparág, amely egyre jelentősebbé válik környezetvédelmi szempontból is. Az újra hasznosított papír csomagoló és tárolóanyagok kevésbé terhelik a környezetet, mint a műanyag alapú anyagok. A papírból továbbá füzeteket és könyveket is készítenek. A papírra való nyomtatást Johannes Gutenberg találta fel.
Kreatív és hobbi célokra is használják, mint a rajzolás vagy festés. A papír az alapanyaga például az origaminak is, amely magyarul papírhajtogatást jelent.
Papírszalagok megsodrásával papírfonalat is készítenek, amelyből zsineget vagy szövéssel, kötéssel, fonatolással zsákokat, kábelszigeteléseket stb. állítanak elő, de kézimunkázáshoz is felhasználják különböző dísztárgyak, dekorációs anyagok készítésére.
Érdekességek
A papír vastagsága minden félbehajtással megduplázódik, így ha egy átlagosnak vehető 0,1 mm vastag másolópapírt 42-szer félbe tudnánk hajtani, vastagsága elérné a (0,0001 m),805 km-t, ami meghaladja a Föld-Hold távolságot. A valóságban azonban a papír a minőségétől és a hajtogatások irányától függően csak véges számban hajtható félbe. Britney Gallivan 2011-ben állította fel rekordját, amikor egy 1200 méter hosszú wc-papírt 12-szer félbehajtott.
papirusznád
papirusz
papirusz
Méretei
plakátok: A/1,A/2,A/3
legelterjedtebb: A/4
fénymásoló,nyomtató,katalógus: A/4
kisebb szórólapok: A/5,A/6
képeslap: A/6
A "B" nevű sorozat az "A" átméretezett formája, a B/1-es papír az A/0 és A/1 között van. A "C" sorozat pedig az "A" és "B" méretek között félúton van. Ez azért van így, hogy az egyik beleférjen a másik borítékába. Pontosabban: egy levél, ami A/4-es, belefér egy C/4-es borítékba, ami pedig egy B/4-esbe.
A természetes papír
A papír nagyrészt növényi eredetű rövid rostokból áll. Ezek vizes szuszpenzióból való kiszűrése, összekuszálása, préselése és szárítása útján készül. A természetes papírt – viszonylag gyorsan lebomló anyag lévén – hagyományosan környezetbarátnak tekintik.
Őskori papírgyártás
I.A növényi rostokat zúzás és aprítás után vízben lazítják föl
II.A jól formálható pépet szűrőszitára helyezik
III.Víztelenítik, majd összepréselik és fokozatosan kiszárítják
Papír újrahasznosítás
A papírmerítés folyamata
Lapképzés
A lapképzést merítőszita segítségével végezzük. A szitát belemerítjük az előkészített alapanyagba, majd kiemeljük és megrázogatjuk. A szita felületén kialakul a papírlap szerkezete, a fölösleges víz pedig átfolyik a szitán.
Cellulóz előkészítése
A cellulózt szétfoszlatjuk, majd kötő- és ragasztóanyagot adunk hozzá. Az így kapott alapanyagot vízben elkeverjük.
Víztelenítés -1. fázis
Az így kimerített papírlapokat egy deszkalapra helyezett filcre borítjuk rá,
majd alapos nyomkodás után levesszük a merítőszitát a papírlapról.


Víztelenítés - 2. fázis
Az így képzett rakatot betesszük egy csavarorsós présbe, majd alaposan meghúzzuk. A víz nagy részét eltávolítjuk.
Szárítás
A kipréselt, de még nedves papírlapokat szárítóhelyiségben csipeszekkel felakasztjuk és megszárítjuk. A szárítás folyamata 2-5 napig tart.
Válogatás-utópréselés
A megszáradt papírlapok hullámosak. Deszkalapok közé helyezzük az íveket és szárazon 1-2 napig préseljük.

A papír még mindig a hulladék legnagyobb része, a szeméttelepek összetételének 40%-át adja.
A papír újrahasznosítása használt papír vízzel és vegyszerekkel való keverésével indul. Ezután feldarabolják és melegítik, ez a folyamat tovább bontja cellulózszálakká. A keletkező keveréket pépnek vagy zagynak nevezzük. A tinta részaránya a használt papírban a teljes tömeg kb. 2%-ára tehet
A papír alapanyagát növényi rostok adják, amelyeket legtöbbször fából nyernek, de készíthető papír szalmából, rongyból illetve használtpapír újrahasznosításával is.
Gyártása
A rostok eredetük szerint csoportosíthatóak:
elsődleges rostoknak
nevezik a fából, szalmából vagy más, előtte még fel nem dolgozott nyersanyagból kivont alapanyagot. A
másodlagos rostokat
használt papírból, rongyból állítják elő.
papírgyártás elsődleges rostokból
papírgyártás másodlagos rostokból
Érdekesség
Full transcript