Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Mikor tárgyaljunk és mikor ne?

Mikor tárgyaljunk és mikor ne?
by

Klaudia Szijjarto

on 10 May 2010

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Mikor tárgyaljunk és mikor ne?

Mikor tárgyaljunk és mikor ne? Kilépési és belépési pontok Domonkos Réka
Domonyi László
Domonyi Zoltán
Kokavecz Eliza
Kovács Tamás
Szijjártó Klaudia Akkor tárgyaljunk, ha:
a tárgyalástól jobb eredmény várható, mint ami egyébként adott számunkra vagy más konfliktus-megoldási eszközökkel elérhető.

olyan eredményre vezet, amely rosszabb, mint ami egyébként már adott számunkra, vagy más konfliktus-megoldási eszközökkel elérhető volna. Mikor lépjünk be? Mikor ne lépjünk be? sikerkritérium ha nem vagy érdekelt a tárgyalásban ha a tét túl nagy: akár mindent elveszíthetsz ha szorít az idő ha nem vagy felkészült ha a várakozás előnnyel jár ha valami miatt hiányzik a bizalom (pl. téves attitűdök, meggyőződések) Miért ez a téma? Mikor lépjünk ki? ha elértük az előzetesen rögzített utolsó határt (VIGYÁZNI!!) a tárgyalással elérhető eredmény rosszabbnak ígérkezik, mint a Tárgyalásos Egyezség Legjobb Alternatívája (TELA/BATNA)
ha szerintünk megegyezésre lehetne jutni, de a másik fél nem túl segítőkész, nem biztos, hogy érdemes vele tovább foglalkozni (de mi van, ha nincs TELA-nk, vagy csak nagyon gyenge?!) 1. Veszítek valamit, miközben megpróbálok üzletet kötni valakivel, aki nem hajlandó egyezségre jutni? 2. Van valaki más, akivel üzletet köthetek? 3. Megengedhetem magamnak, hogy kivonuljak a jelenleg tárgyalt ügyletből? Mikor ne lépjünk ki? blöffből ne! ha még nem merítettünk ki minden lehetőséget! ha valóban szükségünk van az egyezségre, vagy nincs TELA-nk dühből ne! ha úgy tűnik, minden hidat felégettünk magunk mögött Őrizzük meg a hidegvérünket!Ne vegyük a lelkünkre! Hagyjuk nyitva a kiskapukat, hogy újra megkezdődhessen a tárgyalás! Adjuk át névjegykártyánkat! "Köszönöm a rám áldozott idejét, igen érdekes megbeszélés volt, de úgy érzem, most egyikünk számára sem tartogat semmit." "Azt hiszem, hogy a tárgyalás jelenlegi menete nem vezet pozitív eredményre. Nyugodtan hívjanak bármikor, ha úgy érzik, újrakezdhetjük a tárgyalást." Ken Lawson: Az eredmányes tárgyalás http://index.hu/belfold/budapest/2010/04/22/uveghejon_csuszhat_el_a_rakparti_balna/
Full transcript