Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Untitled Prezi

No description
by

Cornelia Larsson

on 23 May 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Untitled Prezi

Stadiga vindar
Genom att luften som finns vid ekvatorn lyfter från markens yta och faller ner vid vändkretsarna och sedan söker sig tillbaka till ekvatorn bildas en vind.
Vindar rör sig alltid från områden med högt lufttryck till områden med lågt lufttryck. Då blåser vindarna alltid åt samma riktning alltså blåser de stadigt.
Bangladesh
På vår första resa begav vi oss till Bangladesh! Till staden Dhaka. Bangladesh ligger i Asien och är i den tropiska zonen.
Kamerun
Väder
Vädret i Bangladesh är varmt fast under en tid på året så regnar det väldigt mycket.
Vi besökte Brasiliens huvudstad Brasília.
Till sist besökte vi Tunis, Tunisien som ligger i världsdelen Afrika. Eftersom Tunis ligger i den subtropiska zonen så är det ett medelhavsklimat på sommaren. Alltså är det hett, tort och nästan alltid högtryck.
Tunisien, Tunis
Väder & klimat
Brasilien har i genomsnitt 16 och en halv regndagar och 16.6 grader per år. Brasilien har väldigt varmt väder på grund av att landet ligger i den tropiska zonen. I Brasilien ligger 60% av Amazonas regnskog som vi för övrigt också besökte menmer omdet sen.
Brasilien är både till yta och befolkning den största republiken i Sydmerika. De exporterar bla. socker, vattenkraft, timmer och kaffe. Brasilin är som sagt en republik med en invånarsiffra på ca. 192 000 000.
Brasilien
Vi som reste var
Albin, Fia, Nellie Ruben, Cornelia och Jessica
Vår resa
Tropiska zonen
Den tropiska zonen liggger vid ekvatorn där solen ofta står i zenit. Det det gör att det blir väldigt varmt och et är också anledning till att det kan finnas regnskogar där.
Den andra anledningen till regnskogens otroliga växt och djurliv är att det finns så bra vattentillgångar, dvs. nederbörd. Det regnar ungefär 9 månader om året i Amazonas.

Klimatet
Kyoto ligger i den subtropiska zonen. Där är det oftast långa varma somrar och korta milda vintrar. Under den varmaste månaden är det oftast 20+ grader celcius, och under den kalla månaden är det ca 10+ grader celcius. Det är torrt med låg nederbörd. På dagen är det oftast väldigt varmt men på kvällen kan temperaturen sjunka lågt och det kan till och med vara frost när man vaknar på morgonen.
Klimat
Klimatet i kamerun är tropiskt och skiljer sig mycket åt mellan söder och norr. Södera kamerun har två regnperioder och riktig nederbörd. på högplatån i mellersta delen av landet är det torrare, med en regnperiod per år. Närheten till Atlanten och den stora höjdskillnaden gör att bergsområdet i väster är ett av de regnrikaste i världen, På vissa platser faller över 10 000 mm regn per år.
Thailand
Bangkok är huvudstaden i Thailand och där bor det ca 7 000 000 människor. Eftersom Bangkok har en annan tidzon än oss så ligger tiden 5 timmar före oss.
Japan, Kyoto
(Fia)
På våran tredje resa begav vi oss till Kyoto i Japan.
Högtryck
Ett högtryck är ett område där lufttrycket är högre än i omgivningen, och är motsatsen till lågtryck. Luften runt högtryck roterar medurs på norra halvklotet och moturs på södra halvklotet.
Amazonas regnskog
Ca. 60% av Amazonas regnskog ligger i Brasilien. Det finns två huvudsakliga sesonger, regnsesongen och de tre till fem månader
Väder & klimat
Vädret i Thailand har tre olika perioder, det finns en kall period, en varm period och en nederbörds period.
Den kalla perioden är från November till Febuari. Den varma perioden börjar komma vid April och slutar vid Maj. Och den sista peridoden är nederbördsrika perioden som är vid Juni till Oktober.

långa torra säsongen. När det är regnsäsong så är det blött regnskurar hela dagarna. Under den torra säsongen såär det soligt och kanska normalt men regnskurar på eftermiddan är inte så ovanligt. De flesta områden i Amazonas får mellan 2000 och 3000mm regn per år. Ni kommer senare att få se ett filmklipp från vår vistelse där.
Lågtryck
Ett lågtryck leder till ostadigt och "dåligt väder" med regn. När det är lågtryck på sommare så blir det kallt och på vintern blir det varmt. I ett lågtryckså rör sig luften uppåt, motsols och in mot centrum. Söder om ekvatorn roterar det dock medsols.
Monsun
Monsun är en vind som i vissa geografiska områden periodiskt återkommer beroende på bland annat temperaturskillnader och temperaturskiftningar i hav och över kontinenter. Vanligen blåser en sommarmonsun in från havet in över ett uppvärmt landområde och för med sig stora nederbördsmängder, medan vintermonsunen blåser från kontinenten och mot havet beroende på avkylning av landmassan.
Passadvindar
Passadvindar är vindar som blåser från högtrycken vid vändkretsarna och in mot lågtrycken. En passadvind som blåser från norr och in mot ekvatorn kallas nordostpassaden.
Bangkok
Stadiga vindar
Norr och söder om den tropiska zonen är klimatet mycket varmt och torrt. Dessa områden kallas för subtropiska. Där är nästan alltid varmt och stabilt väder, luften är torr och solen skiner. Luften är så torr så att på nätterna finns det inga moln som kan hålla kvar värmen så att nätterna kan bli väldigt kalla. Det regnar mycket sällan i den subtropiska zonen.
Subtropiska zonen
Om staden
Kyoto har nästan 1,5 miljoner invånare och är därmed en av Japans största städer. Staden är omringad av berg på tre sidor så det skyddade läget ger kalla vintrar och varma somrar. Kyoto är en av Japans mest bevarade städer och klarade sig helt från bombningar under andra världskriget. Det finns över 2000 tempel i Kyoto och massor av palats att titta på vilket ger många besökare varje år. Eftersom att staden skonades i andra världskriget är det en av få japanska städer som fortfarande har kvar byggnader från tiden före kriget. För att bevara den historiska atmosfären har de valt att förbjuda skyskrapor i staden.
Tsunami
Jordbävningen i Indiska oceanen 2004 var den jordbävning som ägde rum under Indiska oceanen den 26 december 2004. Vilket gör den till det näst kraftigaste uppmätta jordskalvet någonsin. Skalvet orsakade en enorm flodvåg, en tsunami, som ödelade stora områden längs den sydostasiatiska kusten. De länder som drabbades värst var Indonesien, Sri Lanka, Thailand och Indien. 225 000-300 000 människor miste livet, och över fem miljoner beräknas ha blivit helt hemlösa eller tvingats fly.
Södra Tunisien består bara av öken.
Ökenområden är tora och varma. I en öken växer det ingenting eftersom det är så tort och det beror på att det nästan aldrig regnar. Men när det regnar så avdunstar regnet fort tack vare hettan.
Öken
Högtryck & lågtryck
I Tunisien är det högtryck. Högtryck innebär att det är varmt och klart på sommaren men kallt på vintern. När ett högtryck uppstår rör sig luften från neråt, medurs och ut från centrum.

Lågtryck innebär låga temperaturer på sommaren och höga på vintern. I ett lågtryck rör sig luften uppåt, moturs och in mot centum.

Tillbaka till Sverige
Och så var resan slut. Vi har variti i många olika länder som, på sitt
eget sätt, är fantstiska. Men vi har också hört och sett förödelse i tex. Thailand med tsunamin och svälten i Bangladesh. Vi har vart på en otrolig resa med många glada skratt och människor. Men det roligaste var att se alla olika klimat i de olika ländet. Från Brasilins värme och regn i den tropiska zonen till Japans hetta och torka i den subtropiska zonen. Det finns dock en klimatzon vi inte har besökt än, polarzonen.
Växtlighet
I dalar i Tunisiens norra delar odlas det vete, oliver och apelsiner.
Men de i södra delarna är det öken och stäpp områden så där växer inget.
Tsunami
Efter tsunami
Så ser det ut i Thailand
Polarzonen
Runt om polerna så är det polarzon.
De olika polerna heter Nord- och Sydpolen. Området runt polerna heter Arktist. I Arktis är det så kallt att det bara är en blomma som klarar av att växa där. Arktisk innebär långa, mörka och kalla vintrar där solen inte visar sig på flera månader och där det kan bli -50 grader. Under sommaren är solen där emot uppe flera dygn i sträck. Den ligger dock inte så högt upp över horisonten så det är fortfarande kallt. Eftersom att den kalla luften bildar högtryck som stoppar upp lågtrycken så är det väldigt lite snö och regn.
I bangladesh är det över 150 miljoner invånere vilket gör det till top 10 i världen med mest invånare.
Landet är väldigt litet så det är tätt att bo. Och det blir väldigt trångt
År 1998 så kom det en väldigt stor storm och imprensip förstörde landet, 75% av landet låg under vatten.Det förstörde 7 miljoner hus och 25 miljoner människor blev hemlösa.
Dhaka
Dhaka är Bangladeshs huvudstad. Det bor runt 7 miljoner i Dhaka. Dhaka är ganska litet så det gör att det ät tättboende befolkning. Dhaka ligger i mitten av landet och är som sagt väldigt litet.
Regn
Det är alltid samma orsak till varför det regnar. Det beror alltid på att varm och fuktig luft tvingas upp i atmosfären och kyls ner. När den varma luften blir kallare samlas vattenångan och blir till droppar, och dropparna blir till moln
När den varma solen värmer havsytan blir en del av vattnet till vattenångasom stiger mot atmosfären och blir moln. Det blir små små droppar av vattnet som blir till molnet. När det blir för mycket vattendroppar och molnet blir för stora så faller de tillbaka till jorden och det blir en nederbörd
Vattnets Kretslopp
Golfströmmen
Golfströmmen tar varmt vatten från Mexico och tar det till Norden. Om inte Golfströmmen skulle finnas så skulle det vara mycket kallare här.
Havströmmar uppstår genom att vatten värms upp vid ekvatorn och sen utvidgas och stiger. Det gör att allt varmt vatten forsar år söder och norr, strömmar bildas som i sin tur drivs av pasadvindarna. Sen när de kommer till polerna så kyls de ned och sjunker tillbaks till ekvatorn.
Havsströmmar
Denna dag samlar vi in pengar till barn så att de får gå i skola! Ditt bidrag gör skillnad!
Utbildning
Havet
Jorden består till 71% av hav och 60% av det är djuphav. Världens hav är indelat i fem olika världshav Stilla havet, Indiska oceanen, Atlanten, Antartiska oceanen och Norra ishavet,
Inne i staden och i öken området
Andelen barn som går i skolan har ökat rejält sedan 1990-talet.
Många barn uteblir också från skolan därför att de måste arbeta för att bidra till familjens försörjning.
Ungefär var tjugonde ung person läser på någon form av högskola
Klimat
Bangladesh har ett tropiskt monsunklimat med tre årstider.
Från juni till oktober för sydvästmonsunen med sig stora regnmängder som ger en av de högsta medelnederbörderna i världen, över 2 500 mm per år.
Nästan hela befolkningen är bengaler. Det är en folkgrupp som talar bengali (se nedan) och främst finns i det historiska området Bengalen som numera delas mellan Bangladesh och den indiska delstaten Västbengalen.
Ofta uppstår cykloner som kan skapa flera meter höga vågor i Bengaliska viken och orsaka stor förstörelse när de sveper in över land.
Industri
Industrisektorn i Bangladesh har vuxit snabbt på senare år, om än från en låg nivå. Det är framförallt exportorienterad tillverkningsindustri som står för uppsvinget. Tillverkningen sker både inom en formell sektor med stora företag och inom en informell (svart) del av ekonomin med många småfirmor
Efter regntiden blåser torr luft ned från inlandet i norr och ger ett svalare klimat från november till mars. Mellan mars och juni är det varm och fuktig sommar.
Jordbruk
Deltalandskapet i Bangladesh är mycket bördigt; vattentillgången är god och floderna gödslar ständigt med näringsrika avlagringar från högre belägen mark. På många håll kan man skörda tre gånger om året. Men den välsignelse som landskapet utgör är också en förbannelse översvämningar och cykloner ställer med jämna mellanrum till med stor förödelse.
Befolkning och spårk
Bangladesh är en av världens mest folkrika nationer; invånarantalet kommer inom ett par årtionden att passera 200-miljonerstrecket. Bortser man från en rad småstater är landet också världens mest folktäta. Den tidigare mycket höga befolkningstillväxten har dock bromsats upp under senare år tack vare omfattande familjeplanering.
Tre av fyra av bangladeshier lever på landsbygden, men allt fler flyttar till städerna där slumområdena växer snabbt. Huvudstaden Dhaka är en jättestad i en urban region som samlar uppemot 15 miljoner människor.
Full transcript