Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

BLÅSINSTRUMENT

No description
by

Maria Skybäck

on 7 January 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of BLÅSINSTRUMENT

Trumpet är ett bleckblåsinstrument. Trumpeten har tre ventiler. Tonen är skarp och klar. Tre eller fyra trumpeter ingår i den vanliga symfoniorkestern. Fanfarer spelas vanligen på trumpet. Trumpet används också mycket inom jazzen. En berömd jazztrumpetare var Louis Armstrong.
två olika blåsinstrument
4 olika storlekar
TROMBOM: Trombon
trombon, eller dragbasun, är ett bleckblåsinstrument. Tonhöjden regleras med ett utdragbart, U-format rör, som gör att trombonisten kan spela glidande toner. Tre eller fyra tromboner ingår i den vanliga symfoniorkestern. Trombon används också mycket inom jazzen.
Trumpet
Saxofon
Klarinett och tvärflöjt
Saxofon
saxofon är ett träblåsinstrument. Den består av ett metallrör som är uppåtböjt i mynningen i de flesta former. Bara den minsta formen, sopransaxofonen, har ett rakt rör. Fast saxofonen är av metall räknas den till träblåsinstrumenten. Det beror på att tonen bildas av ett munstycke av samma typ som i instrument som faktiskt är av trä, till exempel klarinetten. Med klaffar kan man öppna eller stänga hål i saxofonen och på så sätt få fram olika toner.
Saxofonen finns i fyra olika storlekar: sopransaxofon, altsaxofon, tenorsaxofon och barytonsaxofon. Den är framför allt ett instrument för jazzmusiker. Den är inte så vanlig i klassisk musik.
De olika storlekarna:
Klarinett
är ett träblåsinstrument. Den består av ett rakt rör med ganska svagt utsvängd mynning. Tonen bildas i ett munstycke med ett rörblad, inte två som hos oboen. Tonen är fyllig och varm. Med klaffar kan man öppna eller stänga hål i klarinetten och på så sätt få fram olika toner. Klarinetten är vanlig i både jazzmusik och klassisk musik. I en symfoniorkester brukar det finnas två till fyra klarinetter. En av dem kan vara en basklarinett, som klingar djupare än den vanliga klarinetten. Basklarinetten är uppåtböjd i mynningen.
$1.25
Monday, February 17, 2014
Vol XCIII, No. 311
Subtitle
Blåsinstrument
Oboe, Fagott, Blockflöjt, Panflöjt, Näsflöjt
Valthorn, Tuba, Althorn, Säckpipa, Orgel, Digeridoo


Övriga blåsinstrument
Blåsinstrument
kallas musikinstrument där tonen ljuder genom att man blåser in luft i dem.. Det finns två typer blåsinstrument; bleckblåsinstrument och träblåsinstrument.
Bleckblåsinstrumenten har ett trattformigt munstycke av mässing, som blåsarens läppar vibrerar i. De flesta bleckblåsinstrument ger en kraftig och ofta festlig eller pampig ton. Till gruppen hör trumpeten och dess släktingar, till exempel kornetten. Vidare trombonen, som förr kallades dragbasun, valthornet och den tunga, djupa bastuban.
Hos träblåsinstrumenten bildas tonen av att luften blåses mot en skarp kant. Det kan vara kanten av ett hål, som hos flöjter av olika slag. Det kan också vara en eller två tunna trätungor, som kallas rörblad. Ett rörblad har klarinetten och saxofonen, två har oboen och fagotten.
Det är alltså munstycket som avgör till vilken grupp instrumentet räknas. En saxofon är av metall, men munstycket gör att den räknas till träblåsinstrumenten.
BLÅSINSTRUMENT
Tvärflöjt
är ett träblåsinstrument som även kallas för flöjt. Den består av ett långt, rakt rör av metall. Tonen bildas genom att man blåser mot kanten av ett hål på flöjtens sida. Med klaffar kan man öppna eller stänga hål i flöjten och på så sätt få fram olika toner. Tre eller fyra flöjter ingår i den vanliga symfoniorkestern. Ofta finns i orkestern också en mindre flöjt, som kallas piccolaflöjt.
Det finns också andra sorters flöjter än tvärflöjten.
Full transcript