Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Oude Athene

projecttijd
by

Samira Kaya

on 15 November 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Oude Athene

Gemaakt door Samira, Julius en Henriëtte Personages de Acteur gemaakt door Samira de vrouw gemaakt door Henriëtte de Legeraanvoerder gemaakt door Julius de Atleet gemaakt door Samira de Slaaf gemaakt door Henriëtte de Filosoof gemaakt door Julius de Politicus Daar ben ik weer, Peisidoros weet je wel. Ik weet nu wel iets meer over politici, maar over mijn moeder wilden ze nog niks loslaten. Straks ga ik kijken bij de discussie over mijn moeder. Maar ik zal je dus iets uitleggen over politici. Ze mompelden wat over dingen zoals iets van een stadstaat of zo. Volgens mij is dat een soort van stad met een gebied erom heen maar dat moet je zo maar even checken bij de verklarende woordenlijst. En als ik het goed begrepen heb is er in Athene democratie, dat wil iets zeggen over staatsvormen. Als politicus moet je goed kunnen discussiëren, en je moet goede argumenten hebben en goed kunnen nadenken om goede, scherpe argumenten te geven. Een politicus wordt meestal aangewezen door het lot. Alle mannelijke burgers die mee willen doen mogen komen als het geen slaven of buitenlanders zijn. Als politicus moet je goed kunnen snappen wat overal mee bedoeld wordt. Het is dus wel handig als je naar school bent geweest. Maar dat hangt er van af of je uit een rijke familie komt. Hoi, ik ben Linus. Ik ben acteur. Vandaag kwam er weer een nieuwe collega. Hij heet Simeon. Er komen regelmatig nieuwe mannen die ik nog niet ken. Alleen mannelijke burgers mogen namelijk acteren. Slaven ook niet en ook geen buitenlanders. Je moet best een goed geheugen hebben voor al die tekst. Maar dat heb ik wel. Verder zal ik jullie iets vertellen over mijn werk, misschien willen jullie ook wel acteur worden later!
Als acteur ben je niet heel rijk of machtig of zoiets. Je kan natuurlijk wel heel bekend worden. Misschien kan je dat dan wel machtig noemen. Ik ben niet heel machtig of zo. Als acteur hoef je ook niet heel veel kennis hebben. Als je maar wel begrijpt waar het stuk over gaat zodat je je erin kan inleven. gemaakt door Samira Athene Verklarende woordenlijst Acteur Hoi, ik ben Samira. Wat?
Wie ik zou willen zijn in het oude Athene? O, ehm ... In ieder geval een jongen want meisjes moesten vaak binnen zitten en dat is niet echt mijn ding. Ik hou wel van denken en praten dus denk de politicus of de filosoof. En ik heb op de een of andere manier een grotere voorkeur voor de filosoof. Dat zie ik mijzelf nog wel een beetje zijn. Ik hou wel van prikkelende vragen. Maar je moet jezelf ook niet te gek maken met je eigen gedachten. Maar andere dingen lijken me ook wel leuk zo heb je bijvoorbeeld de verhalenverteller. Zo zou het kunnen gaan in het oude Athene als jongens niet wisten wat ze wilden worden:

Hallo, ik ben Alexei,
Ik kom net terug van een goed partijtje worstelen met Agneor, een van mijn vrienden. Hij is heel goed en vandaag heb ik voor een van de eerste keren van hem gewonnen. Vandaag is door een boodschapper verteld dat alle jongens uit Athene van ongeveer tussen de zeventien en de vijfentwintig een beroep moeten gaan kiezen. Wat moet ik kiezen? Atleet? Nee daarvoor ben ik niet goed genoeg, al lijkt het me wel leuk. Filosoof? Nee, daar verdien je helemaal niets mee. Politicus? Nee, lijkt me drie keer niks. Arts? Nou, dat zou wel wat kunnen zijn! Misschien moet ik me er wat meer in gaan verdiepen. Wat denk je, zal ik gaan kijken in operatiekamer? Daar leer ik vast al een heleboel. Mijn grote voorbeeld is Hippocrates. Hij is twee jaar geleden gestorven. Hij was de beroemdste arts van alle Grieken.Hij heeft een belangrijke medische school opgericht op het eiland Kos. De studenten moeten altijd een eed afleggen, de eed van Hippocrates. Wedden dat alle artsen over tweeduizend jaar nog steeds allemaal de eed van Hippocrates afleggen? (Klopt, als je arts wil worden moet je de eed van Hippocrates ook afleggen, nu nog steeds). Ja ik word arts. Ik houd wel van mensen helpen beter te worden. En dan medicijnen voorschrijven, zo’n kruidenmiddel, en adviezen over dieeten of oefeningen… Ik zie het al helemaal voor me!
mechané

tragedie

komedie Atleet soort hijskraan om acteurs te laten vliegen boven de tribunes treurig toneelstuk stuk waar mensen om lachen Olympische
Spelen Spelen die elke vier jaar worden gehouden ter ere aan Zeus bij de berg Olympus. Typaion klif waar vrouwen vanaf worden gegooid als ze bij de Olypische Spelen zijn de Handelaar Gegroet, ik ben Ménta, een Atheense handelaar.
Ik ben in een kolonie, Marsillia om handel te drijven. In dit gebied verbouwen ze veel wijn en vruchten en dat wil ik kopen of ruilen, om het daarna in Athene weer door te verkopen. Dat levert vast flink wat geld op. Maar eerst maar eens met de mensen van deze kolonie handelen.
De polis waar ik woon, Athene handelt veel. We hebben overal koloniën, hier in dit land, in een land wat ze ‘’Egypte’’ noemen, (vreemde naam vind ik) in Magna Graecia, een gebied ten westen van Athene en op allemaal andere plekken. We drijven handel in voedsel, edelmetalen, materiaal zoals hout en marmer, slaven en andere (kostbare) dingen. Soms als we vruchtbaar gebied vinden, stichten we er een nieuwe stad, een kolonie. Daar kunnen we dan ook handel mee drijven en worden we nog rijker. Ik ben normaal gesproken thuis in Athene. Dan bespreek ik soms wat met andere handelaren over hoe het gaat met de economie. En soms, zoals nu word ik er op uit gestuurd om ergens goederen te halen die nodig zijn in de stad.
Ik hoop dat de onderhandelingen goed gaan en dat ik veel goederen kan krijgen voor weinig geld, want als het niet goed gaat en Athene niet meer genoeg geld en spullen heeft krijg ik problemen. Wacht, ik moet gaan, de onderhandelingen gaan beginnen. gemaakt door Julius Ménta van Athene Terug naar de tijd van het oude... goden verzinsel waar sommige mensen in geloven, in de Griekse tijd iedereen de Architect/
Beeldhouwer Architect/Beeldhouwer Legeraanvoerder Handelaar Zing van de man van duizend listen, Muze, die zoveel rondzwierf, nadat hij de heilige stad van Troje verwoest had, die van veel mensen zag hoe ze woonden en wist hoe ze dachten, die veel ellende kreeg te verduren op zee, terwijl hij vocht voor zijn leven en voor de thuiskomst van zijn vrienden.
Zo begint mijn verhaal over de man van duizend listen, Odysseus. Ik ben verhalenverteller, ik vertel de mensen mythen, sagen en andere verhalen. Ik verdien mijn geld door giften en door verhalen te vertellen aan de rijke mensen in de stad. Ik leer mijn verhalen van andere verhalenvertellers, die ze ook weer hebben geleerd van anderen enz. Ik ben meestal de hele dag verhalen aan het vertellen aan mensen in de stad. En soms luister ik naar andere vertellers om nieuwe verhalen te leren. Die verander ik dan een klein beetje, en dan vertel ik de verhalen weer door aan andere mensen.
Een bekende verhalenverteller, Homerus gaat hier nu zijn verhalen vertellen over de strijd om Troje en de wrok van Achilles. Ik ga luisteren. Misschien leer ik wel een nieuw verhaal… Hallo, ik ben Agamemnon.
Ik ben de koning van Mycene en de aanvoerder van het Helleense (Griekse) leger in de oorlog tegen Troje. Paris, een prins van Troje heeft Helena, de vrouw van mijn broer Menelaos ontvoerd. Nu vallen we Troje aan. De strijd is nu al jaren bezig. We hebben grote problemen. Achilles wil niet meer meevechten omdat ik een slavin heb afgepakt en de Trojanen hebben bijna onze schepen in brand gestoken. We hebben uit heel Hellas schepen en soldaten laten komen. Heel veel leiders hebben een groot leger gestuurd om mee te vechten, zoals Odysseus van Ithaka, of de leiders van Athene. Thuis, in Hellas vinden we het leger heel belangrijk. Sommige poleis hebben vloten van honderden schepen (Ik ben nu de leider van een vloot van meer dan duizend schepen) en de grote poleis, zoals Sparta hebben wel meer dan 10.000 soldaten! Onze legers bestaan vooral uit hoplieten, soldaten met lange lansen en bepantsering (Ik was ook hopliet). Veel van mijn hoplieten zijn gewoon burgers die hun eigen uitrusting kopen en zelf in het leger wouden. En allemaal vragen ze zich nu af of ze dit zullen overleven. Niet iedereen kan worden zoals ik. Ik heb vanaf mijn jeugd al bijna elke dag getraind met vechten. Alleen de rijken en mensen van adel kunnen net zo hoog in het leger komen als ik. Ik bid elke dag tot Zeus, Poseidon, Ares, Apollon, Athene en alle andere goden dat ik en alle anderen dit zullen overleven. https://docs.google.com/file/d/0Bw5Jxsc8e-HyczN5d21od1F0WVE/edit?pli=1 kennis Hallo, ik ben Plato, een filosoof uit Athene.
Mijn meester, Socrates hebben ze laten doden. Ik wil dat iedereen weet wat voor geweldig persoon hij was. Maar hoe ga ik dat doen? Misschien door zijn ideeën te verspreiden? Nee, dat werkt niet. Of dan door een boek over hem.. nee, dat werkt ook niet. Nou ja, dat zie ik later wel.
Filosoof zijn houdt eigenlijk niets meer in dan gewoon nadenken vind ik. Alleen denken wij anders na. Iedereen kan filosoof zijn. Ik was zelf ook eerst dichter toen ik Socrates voor het eerst ontmoette. Ik vond het zo bijzonder wat hij zei dat ik ook filosoof wou worden. En nu is hij dood. Wij filosofen zijn niet erg rijk of machtig. We verdienen ons geld ook niet door te filosoferen of door zoals Socrates altijd deed mensen gewoon dingen vragen. We zijn ook niet erg belangrijk. Ze zeiden wel altijd over Socrates dat hij ‘’innerlijk volmaakt’’ was. En toch gaven ze hem de doodstraf. Ik weet niet wat ik nu moet doen. Vroeger, toen Socrates nog leefde voerden we vaak filosofische gesprekken. Over waarheid, kennis, ideale vormen en allemaal andere dingen. Misschien moet ik maar eens gaan reizen. Ver weg van Athene om daar nieuwe dingen te leren. Ver weg van de mensen die mijn meester lieten doden. Wacht! Ik heb een idee om Socrates beroemd te maken. Ik ga uitgeven wat hij tegen de mensen zei die hem de doodstraf gaven. Dan weet iedereen wat voor persoon hij was. Ik ga het gelijk doen. Hopliet Lieratuurlijst Lieve Agape,
Ik heb vandaag weer eens in de zilvermijn gewerkt. Het was stom maar Philos en Pavlos maken het toch wel weer wat leuker. Gelukkig werken zij voor dezelfde baas. Vanochtend begon Pavlos met het rapen, Philos met de manden naar boven tillen en ik ging hakken. Later wisselden we om. Zo doet iedereen alles wel een keer. Zoographos was er ook. Hij kan ontzettend goed tekenen. Ik had hem gevraagd om ons te tekenen terwijl we aan het werk waren. Dat heeft hij gedaan en het is heel mooi geworden. Hier is de tekening: Er is laatst een grote steen op Petros’ hoofd gevallen (maar wat wil je ook, met zo’n naam). Het gaat niet goed met hem. Gelukkig kan dat jou niet gebeuren want jij bent een huisslavin. Die worden heel goed behandeld. Als we dan toch slaven moeten zijn, waarom dan niet samen? Weet je nog onze rijke buurman Plousios ? ik zag hem hier laatst lopen. Hij zag er niet uit als een gezonde normale burger… Zou hij ook, net als wij krijgsgevangene zijn? Misschien heeft hij wel een misdaad gepleegd. Of komt het door schulden?... Hoe gaat het eigenlijk met jou? En met Leto? Kent ze al veel woorden? Met mij gaat het wel oke. De baas geeft ons wel redelijk te eten en we slapen met zijn twintigen in een op zich wel grote schuur. Dat kan soms best gezellig zijn want iedereen is aardig en begrijpt elkaar. Ik wilde dat ik betaald kreeg, dan kocht ik een cadeau voor je (ik ben je verjaardag echt niet vergeten hoor!).
Ik mis jullie.
Xxx Hyperios Dit is dus de tekening Literatuurlijst
Winklerprins encyclopedie de oude
Grieken

Geschiedenis van de Olympische Spelen

Levend verleden Het oude Griekenland

Erfenis van de oude Grieken

www.scholieren.com/zoek?q=oude+athene vrouw Filosoof Politicus democratie stadstaat stad met een gebied eromheen Slaaf verhalenverteller arts Hippocrates Beroemdste arts van het oude Griekenland filosofisch gesprek staatsvorm waarbij het volk aan de macht is argument iets waar je je menig over geeft, waar je voor of tegen bent. soldaten met lange speren en bepantsering. Hoplieten waren vaak gewoon burgers die hun eigen uitrusting betaalden. Vloot Groot aantal schepen Troje Oude stad in het huidig Turkije gesprek waarbij mensen elkaar vragen stellen om tot inzichten te komen. filosoof uit het oude Athene. vestiging van een stad/land buiten het gebied van de stad/het land. Kolonie Magna Graecia Oudegriekse naam voor Italië Dingen die verhandeld worden zoals hout, goud en eten. (vroeger ook slaven) Goederen Lief dagboek
Vandaag was Pheidias weer eens de hele dag niet thuis. Hij ging weg toen het net niet meer heel donker was en kwam pas terug toen het al bijna weer donker was. Ik heb hem dus bijna de hele dag niet gezien. Er word een nieuwe tempel gebouwd voor Pallas Athene, het Parthenon, en daar maakt hij de beelden voor. Daar is hij dag en nacht mee bezig.

Gisteren kreeg onze huisslavin Agape een brief van haar man. Hij werkt in de zilvermijn. Agape kan niet lezen dus vroeg ze of ik het kon voorlezen. Ze wilde terug schrijven maar dat kan ze ook niet dus deed ik dat ook voor haar. Daar was ze heel blij mee. Gelukkig ben ik (eigenlijk mijn man) rijk dus heb ik leren lezen en schrijven. De meesten kunnen dat niet. Ik vind het echt niet eerlijk hoe het verdeeld is. Mannen mogen veel meer dan vrouwen terwijl ze echt niet slimmer zijn of zo! En rijke vrouwen mogen dan weer meer dan arme.

Vandaag is er iets vervelends gebeurd. Mijn epinetron was van mijn been gevallen. Net nu mijn kleed bijna af was!!! Toen vertelde Agape me dat zij (toen zij nog geen slavin was) heel veel potten en andere dingen van klei bakte. Ze dat zei als ik haar klei gaf, zij wel een nieuwe voor me wilde maken. Dat heeft ze in een paar uur tijd gemaakt en beschilderd. En deze is nog mooier dan de eerste!

Net heb ik Agape naar de markt gestuurd om lekkere dingen te kopen. Vanavond hebben we namelijk een etentje. Om het begin van de 60ste Olympiade te vieren. ze moet kruiden, wijn, honing, olijfolie, een grote tonijn en dat soort dingen kopen. Het wordt vast heel gezellig! Alleen jammer dat Agape niet mag komen, terwijl zij alles heeft gekocht! En boven dien heeft ZIJ de geitenkaas gemaakt.

Sorry ik moet stoppen met schrijven, de eerste gasten zijn net gearriveerd! Hoi ik ben Pheidias. Ik ben beeldhouwer. Ik ben bezig met een heel belangrijk project. Ik moet de beelden ontwerpen voor het Parthenon. Ik ben er dag en nacht mee bezig. Het is een tempel voor Pallas Athene. In de tempel komt een gigantisch beeld van haar te staan, gemaakt van marmer en brons. Dat brons is bedekt met bladgoud. Als ik eerlijk mag zijn wordt het heel mooi.
Zoals de meeste tempels die wij bouwen heeft deze tempel ook de kenmerken van de klassieke bouwstijl. Bijvoorbeeld dat er rondom overal zuilen staan en dat er een driehoekige gevel is, dat noemen we een tympaan.
Ik ben begonnen toen ik 15 was. Mijn vader was architect. Hij werkte vaak samen met bekende beeldhouwers. Daar heb ik het vak van geleerd. Als hij naar zijn werk ging mocht ik soms mee om te kijken wat ze daar deden.
Ik verdien er heel veel mee en ben ook best beroemd. Ik krijg veel opdrachten. Daarom kan ik in een mooi huis wonen en heb ik veel slaven. Ik ben getrouwd met Despina. Als ik in het oude Athene zou leven zou ik een acteur willen zijn. Dat lijkt me het leukst. Dat is omdat ik dat eigenlijk de leukste werk vind dat je kan hebben in het oude Athene. Het lijkt me leuk omdat ik toneelspelen wel leuk vind en het maakte toen toch niet uit als je niet goed bent in gezichtsuitdrukkingen want alle acteurs droegen maskers (die waren bedoeld om het geluid te versterken en dat is voor mij wel handig want ik heb een erg zachte stem). Alleen zou ik een man moeten zijn want vrouwen mochten bijna niks, dus ook geen acteur zijn.

Het lijkt me wel leuk om beroemd te zijn maar het lijkt me eng om in zo’n enorm theater te staan. Dat is dan weer niet zo handig. Maar beroemd zijn in die tijd is anders dan nu. Nu is het zo dat als je over straat loopt er een heleboel mensen naar je toe komen die vragen om een handtekening. Toen werd je nageschilderd op een vaas. Verhalenverteller een kleien ding dat precies op het boven been en de knie van een vrouw paste. Zij legde dat op haar knie en rolden er wol over. Die wol trok ze uit zodat het een langen dunne sliert werd. Epinetron Agape geliefde Petros steen alles wat je weet Socrates Muzen mythe sage Griekse godinnen van
kunst en wetenschap oud verhaal over goden en helden volksverhaal dat meestal
niet echt gebeurd is,maar waar vaak wel een kern van waarheid in zit Hoi, ik ben Peisidoros. Ik ben Atleet. Ik ben nu een heel bekend persoon omdat ik gewonnen heb, gewonnen bij de Olympische Spelen. Ik voel me heel machtig. Ik ben nu professionele atleet en word flink gesponsord door mijn stad: Athene. Dus omdat ik heb gewonnen ben ik nu heel rijk. Als atleet ben lang niet altijd rijk, hoor. Ik denk dat ik vergeleken met andere mensen wel best, of misschien heel rijk ben. Als ik zou verliezen zou iedereen me haten. Zelfs m 'n moeder. Ik heb een rare moeder. Ze was vermomd als trainer bij de Olympische Spelen omdat ze mij wou zien spelen terwijl er helemaal geen vrouwen bij mogen zijn. Ik zit in de hoop fase dat ze mag blijven leven want normaal werd ze nu van de steile klif de Typaion gegooid juist omdat ze vrouw is, maar omdat mijn opa, ooms en ik hebben gewonnen bij de Olympische Spelen is het niet zeker. Veel in ons land gaat over goden. De Olympische Spelen zelf zijn ter ere aan de god Zeus. Sinds kort zijn er ook Olympische Spelen voor vrouwen: de Heraia. Misschien wil mijn moeder daaraan meedoen als ze mag blijven leven... Ik ga het gewoon aan de politici vragen. Tot zo, bij de politici!
Full transcript