Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

BIMET ENESORE (JOVASKULARE)

No description
by

arlinda berisha

on 28 April 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of BIMET ENESORE (JOVASKULARE)

BIMET ENESORE (JOVASKULARE)
MYSHQET
Myshqet janë bimë të ndërmjetme midis bimëve të ulëta (talofite) dhe bimëve të larta (kormofiteve). Këto kanë një kërcell të vogël dhe gjethe, por nuk kanë rrënjë të vërteta, e as enë përçuese, prandaj quhen bimë joenëzore. Në vend të rrënjëve të vërteta kandisa fijeza të holla që quhen rizoide. Me rizoide bima merr ujin dhe lëndët minerale të tretura në të si dhe përforcohet për truall. Jetojnë në mjedise me lagështi si ne pyje, në lëvoren e drunjve, në mjedise moçalike, në pullaze, etj. Por edhe ne mjedise te tjera për shkak se janë rezistente ndaj klimës. Ne vendin tone janë gjendur me dhjetëra bime, disa prej tyre forojne pshte nje qilim te blerte. Te tjera qe veshin trungjet e pemeve. Myshqet i takojme dhe ne zonen moqalore deri ne lartesite e alpeve tona. Megjithese myshqet jane te vogla ato kane aftësi te thithin e te ruajnë sasi te mëdha uji. Gjithashtu kane disa fija qe sherbejne si rrenje qe quhen ririzodet.Dallojm myshqet rrezhdore dhe gjethore.

SHUMEZIMI
SEKSUAL DHE JOSEKSUAL
MYSHQET REZHDORE(HEPATICOPSIDA)
Myshqet rezhdore(Hepaticopsida)
Myshqet e verteta(Bryopsida)
Ne zonen e majes te cdo bime zhvillohen ose oragnet seksuale mashkullore te cilat prodhojne qindra qeliza mashkullore, ose organet seksuale femrore, qe perfaqesohen vetem nga nje qelize femerore.Kur mjedisi eshte i pasurme uje,spermatozoidet mund te notojne drejt oraneve femrore,njeri nga te cilet mund te bashkohet me vezoren dhe formojne zigoten qe duke u ndare i jep jete embrionit te sporofitit.Ky duke u zmadhuar kthehet ne nje organ te dukshem-sporangu - i formuar nga nje kapsule ne skaj te nje kercelli.Brenda kapsules formohen sporet.Kur ato piqen ,bien dhe nese bien ne nje mjedis te favorshem zhvillohen dhe krijojne fijezat qe perhapen duke formuar me pas gametet e reja.Ne kete menyre cikli mbyllet.
Nga bocat me maje te kercellit dalin sporet qe ne kushte te favorshme lageshtie lulezojne.Nga sporet e lulezuara zhvillohet nje kercell i vogel qe prodhon gamete mashkullore dhe femrore.Nga formimi i ketyre gameteve formohet nje bime e re qe rifillon serish ciklin duke prodhuar spore.
Shumezimi joseksual
Shumezimi seksual
MYSHQET NDAHEN :
MYSHQET E VERTETA(BRYOPSIDA)
Ne kete klase bejne pjese myshqet me trup te shtypur,te shtrire ose te perpjete e te paisur me pjese ne trajte gjethesh.Perfaqesues kryesor eshte marhantia(Marchantia polymorpha)
Trupi i mahanties ka ndertim te derlikuar.Nga tallusi ngriten fije ne trajte shtyllash, te cilat perfundojne me nje pllakez te shpeshte ose me rremba ne trajte ylli.Ne pjesen pllakore formohen anteridet,prandaj ky mbajtes shenohet si mbajtesh anteridesh(anteridofor), ndersa ndermjet rrembave formohen arkegonet,prandaj mbajtesi i tyre quhet arkegoniofor.Individi qe ka anteridofor cilesohet bime mashkullore, ndersa ai qe ka arkegoinofor,bime femerore.
Sporet e ketyre myshqeve,pas mbirjes krijojne protonemen e gjelber penjzore.Keto myshqe jane te diferencuara ne kercellth dhe gjetheza, ndersa per trualli erforcohen me rizoide te degezuara.Gjethezat kryesisht vendosen ne menyre spirale neper kercellth dhe me shpesh jane te ndertuara nga nje shtrese qelizash,me perjashtim te dellit te mesit qe mund te jene te ndertuara shumshtresore.
Myshqet rezhdore dallohen nga myshqet e tjera sepse sporogoni(porofiti) eshte me i zhvilluar i ketyre myshqeve .Ai eshte i paisur me kembez te shkurter apo te gjate ,qe e ngrite kapsulen lart dhe e mundeson perhapjen e sporeve.
Myshqet e gjelbra(Bryidae)
Jane grupi me i madh i myshqeve te verteta.Perfaqesuei kryesor eshte plisorja e remdomte(Polytrichum conmune)
Plisorja eshte bime e gjelber, e larte deri 20cm,qe rritet ne vende me lageshti dhe me hije.Pas pllenimit te qelizes ceze, frmohet zigoti dhe mbrioni, nga i cili zhvillohet sporogoni me kembez te gjate dhe i mbuluar me kalipter te thurur nga fije si qeleshe deri ne pjekje.
Myshqet e bardha (Sphanidae)
Perfaqesohen me nje gjini (Sphangum) me rreth 300 lloje, te cilat rriten ne vende moqalike.Kane kercellth te degezuar dhe te paisur me gjetheza te vogla. te vemdoura dendur neper degeza anesore.Ndertimi i kercellthit dhe i gjethes eshte i thjeshte.Ato kane nr. te madh qelizash te vdekura, te mbushura me uje,nga te cilat vjen ngjyra e tyre e bardhe, edhe pse gjethezat kane qeliza mekloroplaste, por ato jane shume te ngushta dhe ngjyra e gjelber e tyre nuk vjen ne shprehje.
Myshqet e zeza(Andreaeidae)
Perfshijne nr. te vogel myshqesh, te perhapura ne shkembijne jogelqeror te Arktikut dhe Antraktikut.Keto rriten ne tufa te dendura, duke formuar''livadhe'' ngjyre kafe te mbyllet.Gjini te njohura jane: Neurolona dhe Andeaea.
Punoi:
Arlinda Berisha

Ju faleminderit !
Full transcript