Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

tentang sekolah kami

No description
by

norafika ramly

on 20 December 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of tentang sekolah kami

tentang sekolah kami
Sekolah Menegah Dato’ Sulaiman merupakan sekolah menegah harian biasa yang terletak di Parit sulong , Batu Pahat, Johor. Merupakan jenis sekolah kebangsaan yang berada di luar Bandar.
sejarah sekolah
siapa dato' sulaiman
lencana sekolah
MATLAMAT SEKOLAH

• Memberi pendidikan yang menyeluruh, seimbang dan berkualiti kepada semua warga sekolah ke arah teknologi maklumat.
• Melahirkan insan yang beriman, berakhlak mulia, berilmu, berketrampilan serta sejahtera di dunia dan akhirat.

lagu sekolah
SMKDS YANG TERCINTA MENJADI KEBANGAAN KAMI
BERDEKAD MENDIDIK ANAK BANGSA MEMBENTUK GENERASI TERPUJI
KAMI BERIKRAR DAN BERJANJI DEDIKASI DAN TABAH HATI YAKIN DAN JAYAKAN JATI DIRI BERHEMAH BERBUDI MATLAMAT KAMI RUKUNEGARA JADI PANDUAN BERSATU PADU TERAS AMALAN CAPAI WAWASAN SATU IDAMAN BERILMU BERAMAL MENJADI PEGANGAN PENGETAHUAN SINARAN HIDUP ITULAH COGAN KATA KAMI BERSATU HATI SEIA DAN SEKATA DEMI SMKDS YANG TERCINTA SMKDS YANG TERCINTA MENJADI KEBANGGAAN KAMI BERDEKAD MENDIDIK ANAK BANGSA MEMBENTUK GENERASI TERPUJI

Penubuhan Sekolah Menengah Rendah Kebangsaan Parit Sulong (SMRKPS) atau kini dikenali SMK Dato’ Sulaiman (SMKDS) , adalah rentetan perkembangan pendidikan sekolah menengah kepada anak-anak kampung terutamanya dikawasan luar bandar seperti Parit Sulong. Selepas merdeka, kerajaan telah memperkenalkan Sistem Peperiksaan Darjah VI sebagai syarat kemasukan ke sekolah menengah. Kerajaan juga memperkenalkan sistem pelajaran aneka jurusan pada masa itu untuk memberi peluang kepada anak-anak lepasan sekolah rendah melanjutkan pelajaran ke peringkat sekolah menengah sekurang-kurangnya untuk tempoh 3 tahun lagi.


Dato’ Sulaiman ialah abang kepada Timbalan Perdana Menteri Malaysia pada masa itu iaitu Tun Dr. Ismail bin Abdul Rahman. Dato’ Sulaiman adalah seorang tokoh yang disegani terutamanya masyarakat oleh setempat. Nama Dato’ Sulaiman telah dipersetujui oleh ahli Jemaah Pengelola Sekolah kerana semangat dan jasa beliau kepada masyarakat setempat, khasnya di kawasan , Muar Selatan. Pertukaran nama ini diharap menjadi dorongan dan inspirasi kepada masyarakat dan pelajar untuk terus berusaha bersungguh-sungguh demi kejayaan mereka di masa hadapan.

Logo sekolah ini diberi suntikan dan nafas baru demi menyemarakkan lagi semangat baru di kalangan para pelajar yang menjadi warga sekolah ini. Justeru pada bulan 3 Ogos 2010 ia telah ditukar warna cokelatnya kepada warna merah terang yang melambangkan semangat membara generasi muda Dato’ Sulaiman. Semoga anak-anak didik SMKDS sederap melangkah untuk terus menuju kecemerlangan selari dengan cogankata sekolah “Majulah Kita”.
. Hasil wawasan tersebut tertubuhlah Sekolah Menengah Rendah Kebangsaan Parit Sulong pada 10 Januari 1965. Guru Besar pertamanya adalah En. Yusuf b. Ahmad yang hanya menjalankan tugas untuk tempoh masa dua bulan sahaja sebelum tempat beliau digantikan oleh Tn. Hj Daud b. Ibrahim pada bulan Mac 1965. Guru Penolong Kanan yang pertamanya pula ialah Tn. Hj. Shukri b. Hj. Sulaiman manakala Ketua Pengawasnya ialah saudara Abdul Majid b. Abdullah.Penubuhannya menyorot kepada penubuhan Lembaga Jemaah Pengelola Sekolah dan pengerusi pertamanya ialah En. Abdul Majid b. Mohamad. Pada awal penubuhannya, SMRKPS tidak ada guru yang berstatus graduan. Sebaliknya SMRKPS hanya memperolehi guru graduan pertamanya pada 28 Januari 1970 setelah En. Mohd Arif b. Ismail melaporkan diri sebagai guru disana.
VISI SEKOLAH
Sekolah unggul penjana generasi terbilang.

MISI SEKOLAH
Membangun potensi individu melalui pendidikan berkualiti.

MOTO SEKOLAH
GUYUP

SMK. Dato’ Sulaiman,83500 Parit Sulong, Batu Pahat )

NURIN FARHANA BINTI AZIZI 43420
NORAFIKA BINTI RAMLY 42871

sentisa mempertingkatkan dan mengekalkan pencapaian pelajar dalam semua peperiksaan dari segi kualiti dan kuantiti
memastikan penglibatan semua pelajar secara menyeluruh dalam bidang kokorikulum dan menjuarai pertandingan-pertandingan pada semua peringkat
mewujudkan suasana persekitaran yang selamat,bersih,ceria dan selesa untuk menyuburkan semangatkecintaan terhadap sekolah
objektif sekolah
piagam sekolah
memberi layanan yang mesra ikhlas,cekap dan penuh senyuman dengan warga sekola serta pelawat.
memastikan setiap pelajar mendapat tempat belajar dengan kondusif.
memastikan 100% pelajar celik huruf di tingkatan 1.
Bangsa
SMKDS adalah sekolah luar bandar yang menjadi tumpuan penduduk setempat , kawasannya yang sangat strategi di tengah pekan memudahkan semua bangsa belajar disana. pelajar SMKDS terdiri daripada melayu,cina,india dan orang asli.

melayu : 8.2%
cina :3.2%
india:1.4%
orang asli:1.2%
Terdapat banyak kemudahan di SMKDS antaranya kemudahan luaran seperti padang,laluan bergajah kepada pelajar,kantin,gelanggang futsal,bola jaring dan banyak lagi,selain itu,antara kemudahan dalaman ialah makmal komputer,makmak sains,surau,bilik ICT dan sebagainya.
kelebihan SMKDS
Full transcript