Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

A szabadkőművesség

No description
by

Fidel Krisz

on 4 April 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of A szabadkőművesség

A szabadkőművesség Előszó A kezdetek Az üldöztetés Napjainkban Hazánkban Egy másik társaság, ugyanazzal a céllal Köszönjük a figyelmet! A rend a felvilágosodás szabályait követi, de míg
régebben titkos társaságként működött, ma már
inkább zártkörűnek nevezhető.
Két fajtája van:
Reguláris: Az Istenben való hit kötelező, de a tagok nem firtatják egymás közt, a különböző vallásokat. Istent a Nagy Építőmesternek hívják.
Irreguláris: Nem kötelező a hit, de ebben a szisztémában politizálnak is a tagok. Skócia 16.század, Anglia 17.század. Az angolok a négy páholy segítségével megalapítják az Angol Nagypáholyt. Párizsban1728-ban megalakul a Francia Nagyoriens.
1723: Szabadkőműves alkotmány kiadása(James Anderson)
1813: Megalapul az Angliai Egyesült Nagypáholy
1877: Szakadás a Nagyoriens és az Egyesült Nagypáholy között. 1738-ban XII. Kelemen pápa kiadja az Il eminenti nevű bullát, ami kimondja, hogy a szabadkőművesség káros az államra, és a hitre, és emiatt kitagadja a társaság tagjait. 1814-ben VII. Piusz pápa megbocsátással fordul a páholyokhoz. 1884-ben viszont XIII. Leó pápa a sátán szolgálóinak kiáltja ki a szabadkőműveseket. 1917-től ha valaki belép a társaságba, azt az egyház kiátkozza. Innentől tárgyalásokat kezdenek a felek, de megszakítják őket, és a mai napig nem folytatják... 1749:Megalapul hazánkban az első szabadkőműves páholy. Többek között Kazinczy Ferenc és Ráday Gedeon is tagok voltak. Az 1848-as forradalom közben megalpították a "Kossuth Lajos, a dicső fény hajnalához" páholyt. Az osztrák csapatok miatt, a páholy nem működhetett sokáig. 1886: Megalapítják a Magyarországi Symbolikus Nagypáholyt. 11 ezer ember közül kiemelkedett: Ady Endre; Ignotus; Mechwart András; Kosztolányi Dezső, Karinthy Frigyes; és Benedek Elek. 1920-tól betiltották a szabadkőművességet Magyarországon, és ez 1945-ig így is maradt. 1950-ben ismét betiltották, majd 1989-ben újra gyakorolhatták. Skóciában és Angliában az Egyesült Angol Nagypáholy 360 000 tagot számlál. A főhadiszállás Londonban található, a Great Queen Streeten. A szabadkőművesség - mint általában a titkos szervezetek - az úgynevezett piramis-rendszer szerint működik. A jelenlegi nagymester a kenti herceg, mivel csak királyi vérből származhat a nagymester. A szabadkőművesség első három fokozata a következő:
Entered Apprentice (bevezetett inas; az első lépcsőfok)Fellow Craft (kőműves testvér)Master Mason (kőműves mester) Az Illuminátusok rendjét 1776 május 1.-én alapították Bajorországban, és a szabadkőművesek páholyaiból toborozták az arra érdemes egyéneket. 1785-ben végleg betiltották. Szimbólumaik a mindent látó szem, az amerikai nagypecsét hátán található piramis záróköve, 23-as szám, és az ambigrammák. Célja az élet és az emberiség jobbá tétele volt. Szervezete hasonló a szabadkőművességhez, de a titoktartás szabályát szigorúbban veszik, mivel titkos szervezetként működött. Kazinczy Ferenc maga lelkesedett az Iluuminátusokért, de nem vették fel a rendbe. Források:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Illumin%C3%A1tus_rend
http://hu.wikipedia.org/wiki/Szabadk%C5%91m%C5%B1vess%C3%A9g
Egykori_Magyarorsz%C3%A1gi_Symbolikus_Nagyp%C3%A1holy_(766._sz%C3%A1m%C3%BA_m%C5%B1eml%C3%A9k).jpg
-Freemasons'_Hall,_London.JPG
http://www.bilderberg.org/msteps2.jpg Magyarországi Symbolikus Nagypáholy
Full transcript