Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

dell.com

No description
by

Blerta Qerimi

on 1 June 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of dell.com

Makinat per mbrojtjen e bimeve
Gjeneratoret aerosol qe perbejne kategori te veqante.
Aerosoli prodhohet ne dy menyra :
1
- Me shperndarje-(imtesimi I pikave behet ne menyre mekanike)
2
- Me kondensim-(lengu shnderrohet ne gaz dhe me kondensim formohen pikeza shume te imta).
Po ashtu hasim ne:
Bartjen e rrymës së lëngut (drift-i) - është një ndër problemet më serioze që aplikuesit e pesticideve kanë.Duhet mënjanuar trajtimin në ditët shumë të nxehta, të thata dhe me erë, e posaçërisht nëse afër ndodhet vegjetacioni i ndjeshëm.
Perdorimi i pesticideve

Aspekti më shqetësues për pesticidet është akumulimi dhe përqëndrimi i tyre në zinxhirin ushqimor, duke u bërë një rrezik potencial për jetën e njerzve dhe të kafshëve.
Një suport për një zhvillim të qëndrueshëm bujqësor duke përdorur pesticide në mënyrë të kontrolluar japin strategjitë e IPM, të cilat reduktojnë riskun në mbrojtjen e shëndetit të njeriut dhe ndikimin në mjedis.


Para se të përdoret pesticidi është me rëndësi të identifikohet problemi. Duhet të dihen karakteristikat e rritjes së kulturës në mënyrë që ti dallojmë bimët e dëmtuara, të identifikohet sëmundja, dëmtuesi apo baroja.

Makinat dhe aparatet per spekatje mund te ndahen:
1
- Sipas qellimit te perdorimit( spekatjen e bimeve,arave,perimeve,kulturave frutore drunore,vreshtave)
2
- Sipas veprimit-(aparate per mbajtje me dore ose ne shpine,ap.spekatese mbi karroca,makina te varura ne traktor,te terhequra me traktor dhe makina dhe aparate te vendosura ne avion ose helikopter.)
Egziston edhe klasifikimi qe merr per baze menyren e dergimit te rrymes se pulverizuar ne destinacion si :
1
-Sperkateset me hedhje te rrymes me shtypje ku bejne pjese sperkateset hidraulike dhe hidropneumatike me presion te ulet dhe te larte.
Munden me qene te shpines dhe ato hidraulike per traktor.
2
- Sperkateset pneumatike me sperkatje te imet ku bejne pjese atomizeret me ventilatore.
Atomizeret gjejne perdorim ne vreshtari ,perimtari por tani edhe ne trajtimin e kulturave lavertare-karakterizohen me sasi te medha ajri qe fitohet nga ventilatori dhe sprucatoret me ajer qe prodhojne shpejtesi te ajrit ,ketu fitohen therrmija te imeta te pesticidit qe mbulojne tere bimen pa bartje nga era apo rryma te nxehta te ajrit.
Çdo vit dëmtuesit në botë shkatërrojnë ushqimin e cila mund të jetë ushqim për mbi 100 milion njerëz. Me gjithë këto sfida që ballafaqohet bujqësia moderne, përdorimi i pesticideve është i pa evitueshëm apo le të themi më mirë është një e keqe e domosdoshme.
Punoi:
Egzona Lami
Djellona Qerimi
Viola Xhemajli
Ajda Xhemili
Full transcript