Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Securitatea navigarii pe internet

No description
by

Vadim Capatina

on 25 February 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Securitatea navigarii pe internet

Facebook - pericol pentru copii
Peste 5 milioane de utilizatori Facebook au 10 ani sau chiar mai putin si cea mai mare parte dintre ei folosesc reteaua sociala fara supravegherea parintilor, ceea ce ii expune unor amenintari grave, ca virusii, furtul de identitate sau agresorii sexuali.

Siguranta navigarii pe internet
Internetul mobil
Internetul se “implică” din plin şi esential în dezvoltarea societăţii moderne, societatea informaţională, a cunoaşterii. Actualmente, îl regăsim în cele mai multe din domeniile vieţii economico-sociale şi stă la baza unor evoluţii tehnologice nevisate cu doar câţiva ani în urmă.
Dacă ar fi să enumerăm câteva dintre cele mai populare facilităţi oferite de Internet, astăzi, am putea vorbi despre poştă electronică, ziarele electronice, paginile web, transferul de fişiere, transmiterea în timp real a programelor radio şi tv, transferuri de bani, cumpărături în timp real şi lista ar putea continuă.
Internet... o lume pe care mulţi o iubesc, alţii o urăsc, dar cei mai mulţi recunosc că sunt dependenţi de ea... Astăzi, lumea navighează pe Internet cu toate pânzele ridicate sus!
Ziua Sigurantei pe Internet
Ziua Siguranţei pe Internet sărbatorită marţi 8 februarie în peste 60 de ţări din întreaga lume a avut drept scop promovarea utilizarii intr-un mod mai sigur si responsabil a tehnologiei on-line si a telefoanelor mobile, mai ales de catre copii si adolescenti, precum si constientizarea si educarea acestora asupra pericolelor navigarii nesupravegheate pe Internet.
Oamenii din ziua de azi se folosesc de Internet deoarece este cel mai usor mod de a cauta si a utiliza informatii necesare uzului personal.
Insa ceea ce nu stiu ei este faptul ca facand publice date mult prea personale pe retelele de socializare sau alte site-uri destinate jocurilor online reprezinta un mare risc la care se expun in fiecare zi.

Copiii si adolescentii sunt printre cei mai mari consumatori de internet si adora chat-ul online sau messengerul. Desi ati fi tentat sa o faceti, nu-i puteti pretinde copilului sa nu intre deloc pe net. Insa, in afara informatiilor interesante si a multitudinii de jocuri captivante pentru copii, internetul este plin si de informatii inadecvate si de pericole, iar copiii pot fi expusi intentiilor rauvoitoare ale altor persoane. Insa parintii pot face foarte multe pentru ca web-ul sa fie un loc sigur pentru copii.

Multi parinti sunt tot mai ingrijorati de mesaje nepotrivite care ajung in inbox-urile copiilor. Motivul este ca pornografia a devenit una dintre formele cele mai comune de spam – e-mail-uri nedorite, nesolicitate, trimise cu milioanele.
O cale de a le evita este sa configurati doua adrese de e-mail pentru copilul dumneavoastra. Una dintre ele va fi o adresa privata pe care sa o dea prietenilor.
Cealalta poate fi o adresa publica, pe care o poate folosi cand navigheaza pe net sau sau se aboneaza la e-mail-uri sau se inscrie pe forumuri. Catre aceasta adresa se vor indrepta mesajele spam, deci e-mail-urile ar trebui sa fie filtrate de catre un parinte care poate sterge mesajele nepotrivite.

Siguranţa pe internet contează atât în cazul copiilor, cât şi în cazul adulţilor, deoarece aceştia pot fii expuşi la diferite pericole care pot duce la lucruri mai grave, cum ar fi: sinucidere, dependenţă de droguri, etc.
Hărţuirea virtuală

Chat-urile, forumurile şi reţelele de socializare creează noi portiţe pentru cei care vor să profite de oameni. Sunt oameni care îţi află secretele sau care pur şi simplu te agresează constant cu mesaje obscene, încărcate de ură şi ameninţări .
Acest fenomen a fost luat în serios când o fetiţă de 13 ani din America s-a spânzurat în dulapul părinţilor, după ce fusese hărţuită online. Investigaţia a arătat că părintele unei foste prietene de-ale lui Megan şi-a creat un cont fals pe MySpace şi o hărţuia constant pe fetiţă.
Piaţa neagră

Piaţa neagră virtuală este locul unde se vând sau se cumpără lucruri ilegale. Nu este vorba numai de muzică, filme sau programe de software piratate, ci este vorba de traficul de carne vie, exportul speciilor aflate pe cale de dispariţie sau traficul de armament. Un reportaj al BBC din 2005 a arătat cum se face traficul de animale rare pe Internet: de la pui vii de cimpanzeu, la carapace de broaşte ţestoase sau cornuri de rinocer-totul este de vânzare. Nu mai vorbim despre traficul de carne vie sau reţelele de prostituţie.
De la negarea existenţei Holocaustului, la teoriile conspiraţiei, Internetul permite oricui să distribuie orice fel de informaţie în spaţiul virtual. Deşi nu s-au făcut până acum studii legate de impactul dezinformării în spaţiul virtual, există exemple care demonstrează felul în care afectează oamenii.
La începutul anilor 2000, Tommy Hilfiger a devenit ţinta unor atacuri, după ce a început să circule un e-mail care susţinea că designerul făcuse remarci rasiste la emisiunea de televiziune "Oprah", iar oamenii erau sfătuiţi să nu mai cumpere hainele lui. Deşi Hilfiger a susţinut în mod repetat că nu a făcut astfel de remarci, e-mailurile au continuat să circule. În 2007, a apărut la show-ul "Oprah", pentru că situaţia devenise de nesuportat. E-mailurile i-au afectat afacerea şi imaginea.
Fraudele virtuale

"Donează doi dolari pentru cauza mea!". Mai mult ca sigur aţi întâlnit mesajul cel puţin o dată. Anual, sute de mii de oameni cad victime ale fraudelor online şi se pierd milioane de dolari.
Sunt sute de feluri în care poţi fi păcălit să donezi sau să furnizezi date personale, cum ar fi contul bancar sau datele de pe buletin. Se estimează că fraudele pe Internet se vor dezvolta, cu cât vom apela mai mult la serviciile online.
Dependenţa

Suntem dependenţi de diferite lucruri dinainte de apariţia Internetului. Există, totuşi, câteva dependenţe care s-au născut din cauza spaţiului virtual. Numărul de oameni dependenţi de jocuri, pariuri şi explorare online creşte de la an la an, arată Centrul pentru Vindecarea Dependenţei de Internet.
În 2002, Elizabeth Wooley a fondat Societatea Jucătorilor Online Anonimi (OLGA), după ce băiatul ei s-a sinucis când juca EverQuest online.
Intimitatea

"Cine era femeia din fotografia de pe Facebook? O caut pe Google.“
Internetul a înlesnit accesul oricui la multe din informaţiile personale. Înregistrările audio şi video, imaginile şi textele pot fi postate şi distribuite fără acordul legal al celor care apar în respectivele documente. Scandalul WikiLeaks a demonstrat că nimeni nu se poate feri de atotştiutorul Internet.
Propaganda si dezinformarea
Viruşii şi viermii

Aceşti paraziţi virtuali încetinesc sau afectează activitatea utilizatorului, precum şi programele din calculator. Se estimează că cel mai scump vierme este MyDoom, care s-a răspândit în 2004. Se estimează că pagubele produse de el se ridică la mai mult de 35 miliarde dolari.
Hackerii şi securitatea informaţiei

Este greu de stabilit dacă Internetul a cauzat vulnerabilizarea informaţiilor private. Oricine îţi poate fura contul şi parola de e-mail, aşa cum un hacker îţi poate intra în calculator cu ajutorul Internetului.
Din cauză că tot mai mulţi oameni păstrează, în spaţiul virtual, informaţii personale, financiare şi medicale, securitatea informaţiei va scădea.
Sfaturi pentru siguranta copiilor
Este important sa ne asumam responsabilitate pentru activitatea online a copiilor sis a nu minimizam potentialele riscuri online. Aceste sfaturi sunt pentru copiii mai mici. Pe masura ce copiii cresc, in mod special cand ei devin adolescenti, li se ofera mai multa libertate. Iata cateva sfaturi:
Petreceti timp online impreuna cu copilul dumneavoastra. Copiii pot devein confuzi sau suparati atunci cand intalnesc continut pe care nu il inteleg sau care ar putea fi nepotrivit varstei lor.
Sfatuiti-va copilul sa nu ofere informatii personale
. Copiii n-ar trebui niciodata sa ofere informatii intr-un chatroom sau pe o retea de socializare cum ar fi adresa, numarul de telefon sau faptul ca sunt singuri acasa. Copiii sub 13 ani ar trebui sa evite sa ofere informatii despre scoala la care invata pe retelele de socializare.
Invatati despre programele si serviciile pe care le foloseste copilul dumneavoastra online.
Daca nu stiti cum sa folositi sau sa accesati aceste programe incurajati-va copilul sa va arate. Copiii sunt receptivi atunci cand va aratati interesul. Aflati cat mai multe despre programele pe care ei le folosesc, dar cel mai important verificati daca acestea au metode prin care puteti bloca continutul daunator.
Nu lasati copilul sa stabileasca o intalnire in persoana fara permisiunea dumneavoastra.

Daca se stabileste o intalnire, alegeti un loc public si asigurati-va ca va veti insti copilul.
Aminti copiilor sa nu raspunda mesajelor suggestive,
obscene, amenintatoare sau care ii fac sa se simta inconfortabil in vreun fel. Incurajati-i sa va spuna daca intalnesc astfel de mesaje. Daca copilul dumneavoastra primeste un mesaj hartuitor sau amenintator blocati si raportati persoana.
Nu tot ce citesti online e adevarat.
Explicati copiilor ca pe internet exista informatii eronate si ca, totodata, exista imagini sau clipuri cu persoane care se prefac – trasati o paralela catre filmele pe care acestia le vad la televizor.
Stabiliti reguli impreuna cu copilul dumneavoastra in legatura cu utilizarea computerului si a internetului. Hotarati cateva reguli si notati-le pe o foaie undeva la vedere, langa calculator
. Nu uitati sa va asigurati ca regulile sunt respectate de catre copil, in special timpul pe care acesta il petrece. Tineti minte ca computerele personale nu trebuie serveasca rolul unor dadace electronice.
Luati in considerare instalarea unui program de control parental, dar cunoasteti-i limitarile.
Programele de control parental sunt instrumente software care pot limita ceea ce copilul poate vedea online. Unele blocheaza websituri selectate de dumneavoasta, in timp ce altele blocheaza anumite websituri in functie de anumite cuvinte cheie. Totoadata, ele pot monitoriza activitatea copilului pe computer, informative pe care o puteti accesa mai apoi.
Tineti calculatorul intr-un spatiu comun.
Luati in considerare pastrearea computerului intr-o camera comuna cum ar fi livingul, mai degraba decat dormitorul copilului.
Full transcript