Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Untitled Prezi

No description
by

Plesa Alexandru

on 26 February 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Untitled Prezi

Lingvistică Ce este Lingvistica ? LINGVÍSTICĂ, lingvistici, s. f. 1. Știință care studiază limba (II) și legile ei de dezvoltare.  Lingvistică generală = domeniu al lingvisticii care studiază limba din punctul de vedere al trăsăturilor ei generale, de mijloc de comunicare specific omului. 
LÍMBĂ, limbi, s. f.   II. 1.Sistem de comunicare alcătuit din sunete articulate, specific oamenilor, prin care aceștia își exprimă gândurile, sentimentele și dorințele; limbaj, grai. 2. Limbajul unei comunități umane, istoric constituită, caracterizat prin structură gramaticală, fonetică și lexicală proprie.
OM, oameni, s. m. 1. Ființă superioară, socială, care se caracterizează prin gândire, inteligență și limbaj articulat, iar din punct de vedere morfologic prin poziția verticală a corpului și structura piciorului adaptată la aceasta, mâinile libere și apte de a efectua mișcări fine și creierul deosebit de dezvoltat. Ce este Olimpiada de Lingvistică ? Olimpiada de lingvistică este un concurs care valorifică gândirea logică şi aplicarea creativă a cunoştinţelor generale în rezolvarea problemelor autonome de lingvistică, folosind datele oferite, fără a cunoaşte limbile la care se referă. Cine poate participa? Olimpiada de lingvistică se adresează tuturor elevilor de liceu.
Ai o gândire analitică, logică?
Îţi place să spargi coduri şi să descoperi cum funcţionează lucrurile?
Eşti îndrazneţ, curios şi perseverent?
Apreciezi diversitatea culturală şi vrei să înveţi cât mai multe despre ceilalţi?
Dacă ai raspuns cu DA la cel puţin o întrebare, nu mai sta pe gânduri. Locul tău e la Olimpiada de Lingvistică! Cum pot să particip? Cum pot să mă pregătesc? Nu trebuie sa înveţi nicio limbă, niciun cod, niciun sistem de numărare, niciun tip de limbaj grafic. Tot ce trebuie să faci e sa îţi antrenezi mintea.
Cum? Rezolvă modele de subiecte (de la olimpiada internaţională sau de la olimpiadele naţionale din alte ţări), citeşte romane poliţiste, rezolvă sudoku, puzzle-uri, joacă scrabble!
Poţi începe chiar de aici:
http://www.unibuc.ro/facultati/litere/Olimpiada_Nationala_de_Lingvistica.php
http://www.uklo.org/?page_id=33
http://www.ioling.org/problems/samples/ Olimpiada Internaţională de Lingvistică Roagă-l pe profesorul tău de lb. română să îţi anunţe intenţia de a participa inspectorului judeţean de lb. română .
Sâmbătă, 2 martie, la Liceul Teoretic Alexandru Vlahuţă. Accesul se va face între 9:00-9:30.
Prima fază a olimpiadei este cea judeţeană, care va avea loc . Fii între primii doi clasaţi şi te aşteptăm la faza naţională, între 30 martie - 1 aprilie, în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii Bucureşti.
Unul dintre primele 3 locuri îţi asigură participarea în lotul României la Olimpiada Internaţională de Lingvistică de la Manchester ( 22-27 iulie). Cum se rezolvă o problemă de lingvistică? Problema: Pasul 1: Pasul 2: Pasul 3: Pasul 4: Pasul 5: În 2012, Cosmina Gabriela Cristina Tănase, Marius Eugen Ţiboaca şi Mihai George Arcalaean, sprijiniţi de Colegiul Naţional "Sfântul Sava" şi îndrumati de Roxana Dincă, doctorandă la Facultatea de Litere, au participat la a zecea Olimpiadă Internaţională de Lingvistică din Ljubljana, Slovenia, 30 iulie – 3 august 2012. În 2013, cu iniţiativa echipei României din 2012 şi cu ajutorul Facultăţii de Litere şi al Ministerului Educaţiei, a luat naştere Olimpiada de Lingvistică şi la noi în ţară. Astfel, România va putea participa, cu o echipă cât mai bine pregatită, la a unsprezecea Olimpiadă Internaţională de Lingvistică Manchester, UK 22 -27 iulie 2013. Aici poţi fi tu! ,
Full transcript