Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Cancerul, recomandari pentru prevenire

No description
by

asdfg asdfgh

on 28 October 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Cancerul, recomandari pentru prevenire

Cancerul, recomandari pentru prevenire
FONTS
Meniurile alcătuite în principal din alimente de origine vegetală conferă protecţie semnificativă faţă de cancer. În general, un consum crescut de vegetale constituie probabil un factor protector faţă de anumite localizări ale bolii canceroase. În particular, consumul de fructe, legume şi leguminoase constituie probabil un factor protector faţă de anumite forme de boală canceroasă. Consumul de legume şi fructe contribuie la protecţia faţă de cancer atât direct cât şi indirect, prin efectul asupra greutăţii corporale.

Populaţiile care adoptă diverse variante de alimentaţie vegetariană prezintă un risc mai scăzut faţă de o serie de boli printre care şi anumite cancere. Reducerea consumului de carne roşie şi evitarea consumului de carne procesată poate contribui la prevenirea cancerului. Limitarea consumului de carne grasă contribuie şi indirect la prevenirea bolilor canceroase prin efectul favorabil asupra greutăţii corporale.

Limitarea, respectiv evitarea consumului de băuturi alcoolice, este o măsură eficientă de protecţie faţă de apariţia bolilor canceroase. Cu toate că studiile arată că un consum moderat de alcool conferă probabil un oarecare grad de protecţie faţă de boala coronariană, în ce priveşte cancerul, beneficile maxime se obţin prin evitarea totală, a oricărui fel de băutură alcoolică.

Evitarea excesului de sare poate contribui la prevenirea cancerului de stomac. Evitarea cerealelor şi leguminoaselor mucegăite (contaminate cu aflatoxină) contribuie în mod decisiv la prevenirea cancerului hepatic, nu doar în ţările subdezvoltate şi în toată lumea.
Bolile canceroase pot fi prevenite în aceeaşi măsură în care factorii ambientali cum sunt alimentele, nutriţia şi activitatea fizică, influenţează riscul de cancer. Autorii raportului consideră că prin modificarea factorilor ce ţin de alimentaţie şi de activitatea fizică incidenţa bolilor canceroase poate fi redusă cu 30-40%. Merită reamintit faptul că incidenţa cancerului poate fi redusă cu alte 30% prin eliminarea fumatului.

Doar o mică parte dintre bolile canceroase sunt moştenite (factori ereditari). Cei mai importanţi factori cancerigeni sunt ambientali şi pot fi modificaţi: fumatul, agenţii infecţioşi, radiaţiile ionizante, poluarea industrială, medicamentele şi o serie de factori care ţin de stilul de viaţă (nutriţie, activitate fizică).

Deşi cancerul este una dintre cele mai acute şi mai grave provocări pentru întreaga omenire, pentru oamenii de ştiinţă şi pentru guverne, această provocare poate fi abordată în mod eficient. Alimentele, nutriţia, activitatea fizică joacă un rol central în această strategie de prevenire a cancerului. Respectarea recomandărilor formulate în raport, va contribui cu siguranţă la reducerea incidenţei cancerului.

Menţinerea greutăţii corporale în limitele optime pe tot parcursul vieţii ar putea fi una dintre cele mai imporante modalităţi de protejare faţă de cancer. În plus, această măsură oferă protecţie faţă de o serie de alte boli cronice frecvent întâlnite.

Activitatea fizică, constituie un dublu factor protector, atât direct cât şi indirect. Pe de o parte, efortul muscular, indiferent de forma concretă sub care este efectuat, protejează în mod direct, faţă de unele boli canceroase. Pe de altă parte, activitatea fizică regulată contribuie şi indirect la prevenirea cancerului prin faptul că are o influenţă pozitivă asupra greutăţii corporale, ştiut fiind că obezitatea este un factor de risc important în apariţia cancerului. Nu mai puţin îmbucurător este şi faptul că activitatea fizică protejează nu numai faţă de cancer ci şi faţă de alte boli cauzate de sedentarism.
O alimentaţie protectoare faţă de cancer nu depinde de administrarea de suplimenţi de vitamine, minerale sau alţi factori nutritivi costisitori ci de alimentele consumate în meniul zilnic. Corectarea unor deficienţe nutriţionale se face în general cel mai eficient prin corectarea alimentaţiei, suplimenţii fiind necesari doar în anumite cazuri particulare.

Al II-lea Raport despre Prevenirea Cancerului publicat în octombrie 2007 de Institutul American pentru Cercetarea Cancerului arată că majoritatea bolilor canceroase pot fi prevenite respectând următoarele recomadări:
Recomandări generale

1. Menţineţi-vă greutatea corporală la limita inferioară a intervalului optim pentru vârsta, înălţimea şi sexul dvs.
2. Adoptaţi un mod de viaţă care să includă activitate fizică în fiecare zi.
3. Limitaţi consumul de alimente dense în calorii. Evitaţi băuturile îndulcite cu zahăr.
4. Adoptaţi o alimentaţie alcătuită în principal din hrană vegetală.
5. Limitaţi consumul de carne roşie şi evitaţi carnea procesată.
6. Limitaţi consumul de băuturi alcoolice.
7. Limitaţi consumul de sare. Nu consumaţi cereale sau leguminoase afectate de mucegai.
8. Încercaţi să vă asiguraţi necesarul de factori nutritivi din alimentaţie (fără a recurge la suplimenţi alimentari).

Recomandări speciale

9. Pentru mamele care alăptează: alăptaţii sugarul exclusiv la sân pentru o perioadă de cel puţin şase luni. Adăugaţi diverse alte alimente numai după această vârstă.
10.Pentru pacienţii cu cancer diagnosticat: după încheierea tratamentului medical, respectaţi recomandările valabile pentru prevenirea cancerului.În concluzie, majoritatea bolilor canceroase pot fi prevenite printr-o alimentaţie alcătuită în principal din vegetale, un regim de exerciţii fizice zilnice, menţinerea unei greutăţi corporale optime şi evitarea produselor dense în calorii şi a celor care conţin substanţe cancerigene.
Full transcript