Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

ANALISIS MENGENAI KEBEBASAN SISTEM KEHAKIMAN DI MALAYSIA

No description
by

Nu Na

on 9 May 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of ANALISIS MENGENAI KEBEBASAN SISTEM KEHAKIMAN DI MALAYSIA

ANALISIS MENGENAI KEBEBASAN SISTEM KEHAKIMAN DI MALAYSIA
LATAR BELAKANG SISTEM KEHAKIMAN
Sebelum kedatangan Barat, masyarakat Tanah Melayu telah pun mempunyai sistem perundangan sendiri. Negeri-negeri di Semenanjung Tanah Melayu menggunakan Undang-undang Adat Melayu sementara di Sabah dan Sarawak dikenali sebagai Undang-undang Adat Bumiputera.
Pada zaman tradisional ini, masyarakat Melayu dibahagikan kepada dua kelompok adat, iaitu masyarakat matrilineal dan masyarakat patrilineal.
Setelah kedatangan penjajah British,undang-undang Inggeris telah digunakan secara meluas, terutamanya Common Law dan kaedah-kaedah ekuiti.

Hakim Mahkamah Sesyen
Majistret
AHLI KUMPULAN :
Kes yang pertama ialah mengenai pemecatan ketua hakim negara Tun Salleh oleh Yang di-Pertuan Agong telah menyingkirkan beliau atas alasan salah laku kehakiman bertindak atas cadangan satu tribunal yang ditubuh khas (Tribunal Pertama).
Kes kedua ialah kes JP Berthelsen Vs Director General of Immigration dilaporkan pada 1987 adalah mengenai seorang wartawan kakitangan Asian Wall Street Journal yang telah diberi pas pekerjaan oleh kerajaan Malaysia selama tempoh dua tahun
Ketua Pengarah Imigresen telah menghendaki beliau meninggalkan negara ini dan telah menyerahkan ke atas beliau notis pembatalan kuasa serta merta bagi pas pekerjaannya itu
FUNGSI BADAN KEHAKIMAN
Fungsi-fungsi kehakiman pula dimuatkan dalam Perkara 121-131 (A).

melindungi hak asasi manusia daripada pencerobohan pihak eksekutif, pihak tertentu atau orang perseorangan.
berkuasa mentafsirkan perlembagaan persekutuan dan undang-undang.
menyemak undang-undang parlimen, DUN dan pertubuhan.
mengisytiharkan sesuatu undang-undang atau tindakan tertentu tidak sah jika diminta.
membatalkan undang-undang yang bercanggah dengan perlembagaan persekutuan setakat mana undang-undang itu bercanggah.
menjadi pentadbir keadilan dalam kes sivil dan jenayah di negara ini.
menjadi pentadbir keadilan dalam kes-kes yang berlaku dalam kapal atau kapal terbang yang didaftarkan di Malaysia ( walaupun kapal tersebut berada di ruang atau lautan antarabangsa).


PENGENALAN
Kebebasan kehakiman bererti bahawa para hakim dapat mentafsirkan undang-undang dan mentadbirkan keadilan mengikut pertimbangan sendiri tanpa rasa takut atau pilih kasih.

Dalam sistem demokrasi liberal yang diamalkan di negara ini, kehakiman merupakan cabang ketiga bagi pihak kerajaan memainkan peranannya dalam proses pengimbangan kuasa. Untuk melaksanakan semua fungsi kehakiman ini, Perlembagaan Persekutuan Malaysia telah menyediakan satu peruntukan yang besar mengenainya. Peruntukan ini terkandung dalam Bab 9, Perkara 121- 131A. Dalam usaha melaksanakan tugas-tugas kehakiman di negara ini, sistem mahkamah telah diwujudkan.
Pada tahun 1963 selepas pembentukan Malaysia, Perlembagaan Persekutuan telah mewujudkan Mahkamah Persekutuan yang mengabungkan mahkamah-mahkamah pelbagai negeri yang wujud di bawah satu bumbung.
Terdapat 3 buah Mahkamah Persekutuan pada suatu ketika dahulu iaitu Mahkamah Tinggi Malaya, Mahkamah Tinggi Singapura dan Mahkamah Tinggi Borneo.Namun pada tahun 1965, Singapura telah keluar dari Malaysia sekaligus mahkamah-mahkamahnya menamatkan talian sistem kehakiman serantau yang wujud sekian lama.
Struktur Badan Kehakiman Malaysia boleh dipecahkan pada dua bahagian iaitu Mahkamah Atasan dan Mahkamah Rendah
Hakim Mahkamah Persekutuan, Mahkamah Rayuan, dan Mahkamah Tinggi
NAZEEMA BEGUM BINTI ABDUL RASSIDOU
NUR FATASHA SHAZIERA BINTI ISMAIL
NUR AINI BINTI AHMAD
WAN NUR FADIAHANI BINTI WAN IBRAHIM
HASNUL HUSNA BINTI HUSSIEN

PERLANTIKAN HAKIM
ISU-ISU KEBEBASAN DALAM SISTEM KEHAKIMAN
PENILAIAN KETELUSAN DAN KEBEBASAN SISTEM KEHAKIMAN
SERUAN PEMBAHARUAN
PENGUATKUASAAN KOD ETIKA KEHAKIMAN DALAM MEMASTIKAN KETELUSAN DAN KEBEBASAN SISTEM KEHAKIMAN NEGARA
Satu kod etika bernama "Kod Etika Hakim-Hakim 1994" atau dalam bahasa Inggeris dengan izin "Judges' Code of Ethics 1994" telah digariskan oleh Ketua Hakim Negara untuk diguna pakai oleh hakim-hakim.Tujuannya ialah untuk mengawal perlakuan hakim-hakim supaya kewibawaan sistem kehakiman negara terjamin.
Hakim dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong atas nasihat Hakim Besar Mahkamah Tinggi yang berkenaan tanpa melalui Perdana Menteri dan Majlis Raja-raja.
Di wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya, majistret dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong atas nasihat Hakim Besar Mahkamah Tinggi Malaya.
Di negeri-negeri lain, majistret dilantik oleh Ketua Negeri atas nasihat Hakim Besar Mahkamah Tinggi yang berkenaan.


Menurut Perkara 122 sehingga 125
KEBEBASAN SISTEM KEHAKIMAN
Seseorang hakim (Hakim Mahkamah Agung/Hakim Mahkamah Tinggi) setelah dilantik tidak boleh dilucutkan jawatannya oleh YDPA sebelum mencapai umur bersara, iaitu 65 tahun, kecuali jika didapati keadaannya tidak baik atau uzur.
Pemecatan ini pula perlu disyorkan oleh sebuah tribunal (atas nasihat Perdana Menteri) yang dilantik oleh YDPA.
Saraan seseorang hakim diperuntukkan oleh Akta Parlimen dan saraan tersebut hendaklah dibayar kepada Kumpulan Wang Yang Disatukan.
Saraan hakim dan syarat-syarat jawatan yang lain tidak boleh diubah.
Kelakuan hakim tidak boleh dibincangkan dalam mana-mana Majlis Parlimen, kecuali perkara itu telah dikemukakan.
Namun apa yang menjadi konterversi di dalam kes ini adalah keputusannya dipercayai mempunyai campur tangan Perdana Menteri ketika yang sedia maklum mempunyai konflik yang kuat dengan Tun Salleh Abas. Tindakan Tun Dr.Mahathir adalah berasaskan tuduhan bahawa badan kehakiman ketika itu bertindak sebelah dan cuba menentang kerajaan.
Ketua Hakim Negara mengarahkan suatu pembaharuan dibuat mengenai prosedur dengan tujuan utama untuk mempercepatkan proses pelupusan kedua-dua kes jenayah dan sivil. Beliau telah menarik perhatian kepada fakta bahawa sistem ‘adversarial common law’ di mahkamah sekarang nampaknya tidak memenuhi kehendak negara dan masyarakat untuk mencapai keadilan yang cepat.
KESIMPULAN
Tanggungjawab membentuk badan kehakiman yang bebas adalah tanggungjawab semua rakyat. Hal ini kerana setiap rakyat memerlukan keadilan dan kesaksamaan dalam mendapatkan keputusan yang telus daripada badan kehakiman untuk diadili sesuatu kes atau masalah
Berdasarkan pengasingan kuasa di negara kita setiap badan mempunyai hak dan keperluan masing-masing.
Kes yang ketiga ialah berkaitan antara Lim Kit Siang & Tun Dr Mahathir
Perdana Menteri keliru dengan konsep pemisahan kuasa dan keperluan badan kehakiman yang bebas dalam sistem demokrasi.Teguran itu tentunya tidak diterima baik oleh pihak eksekutif
Kes yang keempat ialah antara Lim Kit Siang & United Engineering Berhad
Mahkamah Agung telah membenarkan Injunksi Interlokutori dalam Rayuan Lim Kit Siang, seorang pemimpin Parti Pembangkang di Parlimen, untuk menghalang United Engineers (M) Berhad (UEM), dari menandatangani satu perjanjian dengan Kerajaan Malaysia untuk pembinaan dan penswastaan Lebuh Raya Utara Selatan
Full transcript