Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Qarqet e integruara

No description
by

Trendeline Bojaxhi

on 27 May 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Qarqet e integruara

Qarqet e integruara


Punoi:

Trëndelinë Bojaxhi
Permbajtja
Hyrja
Cka jane IC?
Historiku
Klasifikimi & Llojet
Shkalla e integrimit
Llojet e IC
Procesi i prodhimit
CAD
Formesimi
Prerja e pllakezave
Fotolitografia
Etching
Metalizimi
Dopant Diffusion
Testing
Prerja
Chip Labeling
Advantages of ICs
Disadvantages of ICs
Summary
Applications of ICs
Çka janë IC ?
Qark i integruar ose qark i integruar monolit (i njohur si IC, çip, ose mikroçip) është një tërësi e qarqeve elektronike në një pllakëz të vogël ("chip") të materialit gjysëmpërçues, zakonisht Silic.
(Wikipedia)
Qarku i integruar përdoret lehtë në sistemin muzikor dhe mund të jetë shumë kompleks edhe si çip i Mikroprocesorit në pllakën amë të kompjuterit.
Histori
Zhvillimet më të hershme të qarqeve të integruara datojnë që nga viti 1949 kur inxhinieri gjerman Werner Jacobi ngriti një tezë për një qark të integruar si gjysëmpërçues me 5 transistorë të vendosur në një substrat me 3 stade të amplifikimit.Një përdorim i menjëhershëm komercial nuk është raportuar.
Jack Kilby, punëtor i Texas Instruments i shënoi idetë e tij në lidhje me qarkun e integruar në Korrik 1958,duke e demostruar suksesshëm më 12 shtator 1958 shembullin e parë të qarkut të integruar.Klienti i parë i tij ishin US Air Force.
Qarku i Integruar i Jack Kilby
Dizajni i Kilby-t ishte i përbërë nga Germaniumi kështu që kishte probleme praktike të cilat ishin zgjidhur nga Robert Noyce .
Robert Noyce në "Fairchild Semiconductor" kishte zhvilluar idenë e vet të një qarku të integruar që zgjidhte shumë probleme praktike që Kilby nuk i kishte. Dizajni i Noyce u bë me Silic.

Histori
Robert Noyce i njohur gjithashtu si kryesues në Silicon Valley, bashkë-themeloi "Fairchild Semiconductor" dhe "Intel Corporation" në 1968
"Intel Corporation" doli në treg me Mikroprocesorin e parë Intel 4004 në vitin 1971. Ky qark i integruar ishte jo vetëm mikroprocesori i parë por ishte Mikroprocesori i parë i programueshëm në treg,një hap drejt botës moderne dhe super kompjuterëve
Llojet e qarqeve të integruara
Në fillim vetëm disa transistorë mund të vendoseshin në një çip.Me kalimin e kohës mund të vendoseshin miliona dhe sot biliona transistorë në një çip.Kjo i dha shtytje edhe metodave të dizajnimit të tyre.
Qarqet e integruara shpesh janë klasifikuar nga numri i transistorëve dhe komponenteve të tjera elektronike që ato përmbajnë :
SSI (small-scale integration): deri në 100 komponente elektronike në çip
MSI (medium-scale integration): Prej 100 deri 3,000 komponente elektronike në çip
LSI (large-scale integration): Prej 3,000 deri 100,000 komponente elektronike në çip
VLSI (very large-scale integration): Prej 100,000 deri 1,000,000 komponente elektronike në çip
ULSI (ultra large-scale integration): Më shumë se 1 milion komponente elektronike në çip

Ligji i Moore-it
Numri i transistorëve në një IC dyfishohet për çdo 18 muaj .
Ky ligj është një shpjegim i mundshëm i të paturit të transistorëve shumë e më shumë në të njëjtin çip.
Llojet e Qarqeve të Integruara
Klasifikimi i Qarqeve të Integruara
Qarqet e integruara mund të klasifikohen si:
Digital ICs
Analog ICs
Mixed Sygnals ICs
Qarqet e Integruara Digjitale
Punon duke përdorur numrat binarë "një" dhe "zero". Mund të përmbajë miliona porta logjike,flip flopa,multiplekserë në shumë pak milimetra katrorë.

Shembuj tipikë janë Mikroprocesorët,Mikrokontrollerët dhe DSP-te.
Klasifikimi i Qarqeve të Integruara
Qarqet e Integruara Analoge
Punon duke i procesuar sinjalet kontinuale.
Kryen funksione si përforcim , filtrim aktiv, demodulim , dhe përzierje .
IC me sinjale të përziera
IC gjithashtu mund të kombinohen në një çip të vetëm për të krijuar funksione të tilla si shnderrues A / D dhe D / A . Qarqet e tilla kanë paketim më të vogël dhe kosto më të ulët , por duhet pasur kujdes për interferimin e sinjaleve.
Prodhimi i IC
(Prej rërës deri te Silici
Prodhimi i IC-ve është proces i gjatë duke filluar nga projektimi në kompjuter e deri te finalizimi i çipave të Silicit.
Pavarësisht faktit se rëra është komponente kryesore në çdo qark modern,procesi i prodhimit e bën shumë të kushtueshëm.
CAD
Plani për dizajnim dhe prodhim punohet në një program në kompjuter.

Maskimi
Pas punimit të planit fillimisht bëhen maskat.

Prerja e pllakave të Silicit
Ne kushtet e duhura,një kristal i Silicit bymehet.
Nxehet deri në pikën e shkrirjes së tij në 2550°F (1400°C).Ka diametër 3.8-10cm.


Pllaka të holla,në formë rrethore prehen me anë të një makine shume precize për prerje të Silicit.

Fotolitografia
Procesi i kalimit nga forma gjeometrike e një këllëfi në një pllakë të silicit. Ky proces kryhet duke kaluar në disa faza si: pastrimi, aplikimi i fotorezistorëve, "pjekja" e butë, zhvillimi & pjekja e "fortë".

Gravura
Pllakëzat pastrohen me kemikate të ndryshme për të larguar substancat e padëshiruara.
Metalizimi
Shtohet metali për të lidhur komponentet njëra me tjetrën.Ky proces quhet metalizim.

Testimi
Kur janë lidhur të gjithë telat metalik,çipat në pllakëzat e Silicit duhet të testohen.

Paketimi & Etiketimi
Së fundi , secili çip është paketuar në kuti mbrojtëse dhe janë të gatshme per të i'u nënshtruar një tjetër serie të testeve .

Shumica e qarqeve të integruara përfshijnë 4 seksione:
Emrin e prodhuesit
Numri i komponentes
Numrin serik
Kodin 4 shifror
Prerja
Çipat në pllakëza ndahen me një sharrë diamanti që të formojnë qarqe të integruara individuale.

Silicon Ignot
Wafer Cuttings
Testing
Cutting
(prej rërës te Silici)
(prej rërës te Silici)
(prej rërës te Silici)
Aplikimi i IC
Qarqet e Integruara perdoren në çdo paisje të cilën e përdorim ne.


Avantazhet e Qarqeve të Integruara
1. Shumë të vogla—mijëra herë më të vogla se qarqet diskrete.
2. Kanë peshë shumë të vogël.
3. Më të besueshme për shkak të eliminimit të ngjitjes së nyjeve dhe nevojës për më pak ndër- lidhje.
4. Konsumi i ulët të energjisë për shkak të madhësisë së tyre të vogël.
5. Zëvendësimi i lehtë.Eshtë më ekonomike për t'i zëvendësuar ato se për t'i riparuar ato.
6. Performancë e përmirësuar funksionale.Sa më shumë qarqe komplekse mund të jenë të fabrikuara për arritjen e karakteristikave më të mira.
10. Aftësia më e madhe është se mund të veprojnë në temperatura ekstreme.
11. Të përshtatshme për sinjale operacionale të vogla për shkak se komponentet e një qarku të integruar në një pllakez silici janë të vendosura shumë afër njëra me tjetrën.
12. Të gjitha komponentet janë te vendosura brenda dhe nuk ka asgjë në siperfaqe të çipit.


Disavantazhet e Qarqeve të Integruara
1. Nëse një komponente e qarkut prishet,duhet që i tërë qarku të zëvendësohet sepse nuk ka mundësi të rregullimit të saj.

2. Kanë limite të fuqisë dhe nuk mund të punojnë në fuqi të lartë (më shumë se 10 Watt).

3. Kërkohet të lidhen induktorët dhe transformatorët për shkak të madhësisë së vogël.

4. Janë shumë delikate dhe nuk mund t'i durojnë temperaturat e larta.

5.Kanë koeficient të ulët të temperaturës.

6. Operatorët me fuqi të vogël e vështirësojnë trajtimin e komponenteve me fuqi të lartë.
Summary
What are ICs ?

How they are made ?

Fabrication Process.

Sand to Silicon

Applications of ICs in daily life

Advantages & DisadvantagesFaleminderit!
Referencat:
http://en.wikipedia.org/wiki/Integrated_circuit
http://www.pbs.org/transistor/background1/events/icinv.html
https://learn.sparkfun.com/tutorials/integrated-circuits

Mikroelektronika - Nebi Caka
Full transcript