Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

GEOGRAFIE ECONOMICA

No description
by

ANA-MARIA MAXIM

on 9 January 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of GEOGRAFIE ECONOMICA

Apa este un component de baza al mediului geografic,fiind prezenta pretutindeni si avand un rol deosebit in majoritatea proceselor naturale si in habitatul uman.Se disting doua mari domenii acvatice : cel marin si cel oceanic,respectiv cel continental.
b) Resursele litosferei
Sunt localizate predominant in scoarta si la nivelul reliefului, care constituie suportul, locul unde se interfereaza toate invelisurile naturale si se desfasoara cele mai multe activitati economice.
Resursele Biosferei
Biosfera concentreaza organismele vegetale si animale raspandite pe uscat ,in apa si in troposfera.Ea ofera habitatului uman diverse resurse ,pe care omul le-a folosit din cele mai vechi timpuri ,indeosebi pentru hrana ,locuinte si imbracaminte.
Resursele sunt regenerabile ,asigurand insa solicitarile tot mai mari ale unei populatii in continua crestere.
GEOGRAFIE ECONOMICA
Resursele Hidrosferei
RESURSE NATURALE
Resursele, care constituie diverse forme naturale de materie si energie necesare oamenilor, exista ca substante in stare solida, lichida , gazoasa sau ca radiatie solara, energie eoliana.
Clasificarea resurselor se poate realiza dupa criterii variate mai cunoscuta fiind aceea dupa repartitia lor in principalele invelisuri terestre. Cele din prima categorie au caracter inepuizabil, pe cand celelalte se pot epuiza, de unde si necesitatea unei exploatari rationale a lor, precum si nevoia stimularii cercetarii pentru identificarea de noi resurse.
Clasificare:
a) Resursele extraatmosferice si atmosferice
Resurse extraatmosferice
Din spatiul exra-atmosferic ajung pe Pamant radiatii solare, radiatii cosmice si diferite particule rezultate din descompunerea meteoritilor ce patrund in atmosfera.
Resursele atmosferei
Prin compozitie si caracterisici fizice, atmosfera reprezinta insemnata si inepuizabila resursa a mediului natural pentru viata, om si activitatile economice.
Fiecare gaz din compozitia acesteia are un anumit grad de folosinta, pe prim-plan situandu-se azotul si oxigenul. Primul este utilizat de om in industria chimica , iar cel de-al doilea face posibila viata pe Pamant.
Dioxidul de carbon reprezinta elementul esential pentru fotosinteza si chimiosinteza, insa in conditiile cresterii sale cantitative, conduce la realizarea efectului de sera, concretizat printr-o incalzire generala a climei, urmata de o serie de modificari la nivelul multor componente naturale.
Resursele din scoarta
Sunt variate, au o repartitie neuniforma atat in suprafata cat si in adancime. Ele cuprind materii prime pentru activitatile economice, surse de energie, materiale de constructie
Resurse energetice
Prezente la diferite adancimi in scoarta, sunt reprezentate de petrol, gaze naturale, carbuni, ape termale.
Domeniul acvatic oceanic si marin
Ocupa circa 71% din suprafata planetei,are un volum de 1338 miliarde km cubi ,fiind format din apa sarata.
Domeniul apelor continentale
Insumeaza un volum de 35 milioane km cubi,echivalent cu 2,53% din resursele de apa terestre;in buna parte este apa cu un continut redus de saruri ,fiind folosita in alimentatie si in diferite activitati economice.
Padurile
Pajistile
Fauna uscatului
Resursele de vietuitoare din mediul acvatic
CARBUNII
Zacamintele se afla predominant in emisfera nordica, indeosebi in tarile aflate in zona temperata. Rezervele mondiale sunt de circa 10 000 miliarde tone,precum panitori fiind carbunii superiori.
Astazi, cei mai importanti producatori sunt: China, SUA, Rusia, Germania, India, Polonia, Australia.
Gazele naturale
Au rezerve de circa 67000 miliarde mc care la nivelul productiei actuale 2600 mc/an s-ar epuiza in 3 decenii , dar rezervele probabile sunt mult mai mari. Cele mai insemnate rezerve se afla in spatiul Orientul Apropia si Mijlociu , CSI, America de Nord, Africa, Europa.
Padurile ofera atat masa lemnoasa ,utiizata drept combustibil si material pentru constructii ,cat si diverse fructe,ciuperci si plante folosite in alimentatie.In prezent ,padurile acopera circa 1/3 din suprafata uscatului terestru.
PETROLUL
Reprezinta un amestec de hidrocarburi rezultat din materie organica acumulata in regiuni marine subsidente din diferite perioade geologice, care a suferit o descompunere lenta in conditii de mare presiune.
In prezent, rezerva mondiala sigura de petrol este de circa 150 miliarde tone, epuizabila, la nivelul productiei actuale, in aproximativ 45 ani. La aceasta s-ar adauga inca circa 360 miliarde tone probabile in zacamintele identificate.
Cele mai insemnate zacaminte descoperite si intrate in exploatare in ultimele decenii sunt in Irak, SUA, Arabia Saudita, Kuweit.

Cele mai extinse sunt padurile de conifere 1 200 milioane hectare .Intre speciile de arbori caracteristici se numara molidul ,bradul ,pinul,zambrul.
Padurile de foioase, circa 600 milioane hectare, ocupa areale largi in zonele temperate si subtropicale .Masa lemnoasa este folosita pentru foc,mobila (fagul,stejarul,bambusul),obtinerea unor substante (taninul), sau materiale (pluta) necesare in diferite activitati.
Padurile din zona calda ecuatoriale, paduri-galerii,mangrovele ,padurile musonice se remarca prin numarul foarte mare de specii: arborele de cauciuc,palmierii,mahonul,abanosul,teckul,santalul.
Fauna uscatului cuprinde peste un milion de specii ,fiecare avandu-si locul in propriul ecosistem. Vanatul este si in prezent principala forma de folosire economica a animalelor salbatice.
Din apele continentale se valorifica diferite specii de pesti ,si, local stuful si unele substante lemnoase care cresc la marginea baltilor si a raurilor.Pescuitul reprezinta forma staveche si cea mai importanta de valorificare a unei parti din vietuitoarele animale din bazinele oceanice.
STUDENTI:
MAXIM ANA-MARIA
CANDREA ROXANA
Full transcript