Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Untitled Prezi

No description
by

balanov daniela

on 13 April 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Untitled Prezi

Stelele Duble, Variabile si
Nestationare Ce sunt stelele duble ? Ce este stea variabila? Stelele duble se împart în doua mari categorii:
*stele a căror poziţie aparentă pe cer este foarte apropiată, deşi cei doi aştrii nu au nici o legatură fizică - aceste stele se numesc stele duble optic.
*stele duble care pe lângã faptul că le vedem apropiate pe cer sunt apropiate şi ca distanţă - stele duble fizic sau binare.
La sistemele binare se observa o miscare orbitala (a ambelor componente fata de centrul comun de masa sau a unei componente fata de cealalta). Stelele variabile sunt stele a caror stralucire variaza pe o scara de la cateva ore la cateva luni.
Majoritatea stelelor au luminozitatea aproape constantă, ca de exemplu soarele nostru, la care luminozitatea variază doar cu 0,1% într-un ciclu de 11 ani. Totuși există o clasă de stele la care luminozitatea variază semnificativ. Există doua categorii de stele variabile şi anume: stele variabile fizice si stele pseudovariabile. Există bineînţeles şi astfel de sisteme formate din trei , patru sau mai multe stele, combinaţii care pot fi de asemenea doar coincidenţe de direcţie sau chiar stele legate fizic în sisteme complexe care călătoresc împreunã în spaţiul galactic. Se estimeaza peste 50% din stelele Galaxiei fac parte din sisteme binare, triple sau multiple. Evident, dintre acestea, cele mai numeroase sunt sistemele binare. Dupa modul cum se poate pune in evidenta miscarea orbitala a componentelor, sistemele binare se numesc: sisteme binare vizuale, spectroscopice(se observa dedublarea si oscilatia periodica a liniilor spectrale) si fotometrice(variatia periodica a stralucirii aparente a acestuia, prin eclipsarea reciproca (periodica) a componentelor). Kopal a introdus o alta clasificare, impartind binarele in: sisteme binare stranse si largi. Daca sistemul componentelor sunt comparabile cu distanta dintre ele, sistemul binar se numeste strans (asa sunt in general sistemele binare spectroscopice si fotometrice). In caz contrar sistemul se numeste larg (cum sunt binarele vizuale). Stele variabile fizice. Observatiile arata ca, la acestea, variaţia stralucirii aparente este o consecinţa a variaţiei luminozitaţii lor (adica a fluxului de energie radiat in spaţiu), ceea ce se datoriaza la mai multi factori interni: raza, spectrul, temperatura etc. Stelele variabile fizice se impart in doua clase: variabile pulsante si variabile eruptive. In acest proces de pulsatie steaua (sau numai un invelis superficial al ei) se contracta si se dilata periodic, de aici rezultand variatia periodica a parametrilor fizici ai stelei: raza, temperatura, luminozitatea, densitatea etc. Cercetarile au aratat ca pulsatiile apar intr-o anumita faza de instabilitate in evolutia ei. Variabile pulsante Variabile eruptive La aceste stele, variatia stralucirii aparente se explica prin eruptia materiei din invelisurile superficiale ale stelei. Uneori aceasta eruptie poate lua forma unei explozii grandioase prin care invelisurile stelei sun expulzate in spatiu. Pseudovariabile Sunt sistemele binare, la care variatia luminozitatii se datoriaza eclipselor (stelele orbiteaza una in jurul celeilalte si se pot alinia din cand in cand, astfel incat, una dintre stele blocheaza lumina celeilalte din perspectiva noastra.) Astronomii au publicat o lista cu 40 000 de obiecte variabile care se afla numai in Calea Lactee. Stele nestationare Sunt stelele instabile, la care anumiti parametri fizici, cum ar
fi luminozitatea - variaza. Reprezentatii tipici ai stelelor nestationare sunt stelele variabile.
Full transcript