Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Presentatie Aardbevingen

No description
by

K L

on 11 April 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Presentatie Aardbevingen

Hoofdvraag en deelvragen Profielwerkstuk Aardbevingen Hoofdvraag:
1. Waarom en op welke manieren richten aardbevingen zoveel schade aan?

Deelvragen:
1. Wat zijn aardbevingen, en hoe worden ze veroorzaakt?
2. Waar komen aardbevingen voor, en waarom juist daar?
3. Hoe worden aardbevingen gemeten en voorspeld?
4. Welke maatregelen worden er tegen de gevolgen van aardbevingen genomen? Een aardbeving is een trilling in de aardkorst.

De aardkorst is verdeeld in een aantal platen die in elkaar passen. Deze platen verschuiven tegen over elkaar, maar soms gebeurt het dat twee platen vast komen te zitten hierdoor wordt er druk opgebouwd en wanneer de platen dan los schieten zullen er trillingen vrijkomen zo ontstaan aardbevingen. Deelvraag 1: Wat zijn aardbevingen, en hoe worden ze veroorzaakt? Er zijn 3 soorten verschuivingen tussen platen mogelijk:

- Divergerende plaatbeweging
- Convergerende plaatbeweging
- Tranfsforme plaatbeweging Er ook ook 3 soorten trillingen die vrij komen
als een aardkorstplaat opeens los schiet:

P-golven
S-golven
L-golven P-golven:
Deze primaire golven duwen het gesteente waar ze doorheen lopen in elkaar of rekken het uit.
Ze bewegen zich met een snelheid van ongeveer 5 kilometer per seconde.

S-golven:
Deze lopen door het binnenste van de aarde met ongeveer 3 kilometer per seconde. Ze golven loodrecht op de richting waarin ze zich verplaatsen.

L-golven:
Deze golven bewegen zich slechts op het aardoppervlakte voort. Ze produceren de verticale en horizontale bewegingen van de bodem bij een aardbeving. Deze zorgen voor de schade die een aardbeving aanricht op het aardoppervlak Deze verschillende trillingen in de aardkorst zijn dus het begin van de aardbeving, dit wordt ook wel het hypocentrum genoemd.

Wanneer de trillingen dan aan het aardoppervlak komen wordt de aardbeving pas gevoeld. De plek recht boven het hypocentrum is het epicentrum van een aardbeving. De grootste oorzaak van aardbevingen komt dus vooral door de verschuivingen van aardkorstplaten, maar naast dit zijn er nog een aantal andere oorzaken voor aardbevingen:

Explosie's
Uitbarsting van vulkanen
Instorten van ondergrondse grotten
Inslagen van een meteoriet Deelvraag 2: Waar komen aardbevingen voor, en waarom juist daar? De meeste aardbevingen komen voor in de aardkorst op ongeveer een diepte van 30 kilometer. Hiernaast heb je ook nog aardbevingen die veel dieper ontstaan, namelijk op een diepte van 700 kilometer.

De meeste aardbevingen ontstaan op de randen van platen, zoals bij de Grote Oceaan, het Middellandse Zee gebied, de Himalaya en in Indonesië.

Een plek waarop veel aardbevingen ontstaan wordt een aardbevingshaard genoemd. De San-Andreasbreuk in Californië is een bekend voorbeeld van een aardbevingshaard. De San-Andreasbreuk is een grens van twee platen.
Hier bewegen twee platen (de Noord-Amerikaanse- en de Pacifische plaat) zich via transforme plaatbeweging elke jaar enkele centimeters. Door het vast blijven zitten en weer los schieten van deze platen ontstaan dus hier aardbevingen.

In dit gebied vinden vaak aardbevingen plaats van tussen de 6 en 7 op de schaal van Richter. De zwaarste aardbeving die ooit bij de San-Andreasbreuk is gemeten had een kracht van 8.3 op de schaal van richter. Naast de gebieden die op de randen van aardkorst platen en bij aardbevingshaarden liggen kunnen ook op plaatsen waar verzakkingen in de aarde zijn voor aardbevingen zorgen.

Als er verzakkingen zijn in de aardkorst spreek je van een horst.
Horsten komen zelf in Nederland voor. De Vogezen en het Zwarte Woud zijn voorbeelden van horsten, maar ook in Groningen zijn de laatste jaren veel aardbevingen. Deze hebben als oorzaak ook de verzakking van de grond, dit komt door de gaswinning. Deelvraag 3: Hoe worden aardbevingen gemeten en voorspeld? Het ruim van te voren voorspellen van aardbevingen is nog niet mogelijk.
Er kan wel enkele minuten ervoor gezien worden dat er een aardbeving aan komt. Helaas is dit niet genoeg tijd om van te voren iedereen te evacueren.

Seismologen zijn telkens op zoek naar nieuwe methoden waarmee ze van te voren kunnen voorspellen dat er een aardbeving gaat aankomen. In bedreigde gebieden in de VS en Japan worden experimenten uitgevoerd om bewegingen rond de breuklijnen te registreren. De trillingen van aardbevingen kunnen worden gemeten door een seismograaf. Een seismograaf registreert alle trillingen van de aarde.

Er zijn twee verschillende seismografen:
Een seismograaf die de verticale beweging registreert van de aarde en een seismograaf die de de horizontale bewegingen registreert. In 1902 maakte de Italiaan Mercalli een schaal waarmee de intensiteit van de trillingen van een aardbeving kon worden weergegeven. De schaal van Mercalli is een indeling van de gevolgen die aan het aardoppervlak zijn opgetreden.

De Amerikaanse seismoloog Charles Richter maakte in 1935 zijn eigen schaalverdeling van de kracht van aardbevingen. Die is gebaseerd op metingen door een seismograaf. Deze schaal geeft door middel van een getal met decimaal aan hoe sterk de aardbeving was. Deze schaal gebruiken we vandaag de dag om de kracht van een aardbeving weer te geven. Deelvraag 4: Welke maatregelen worden er tegen de gevolgen van aardbevingen genomen De maatregelen die tegen aardbevingen worden genomen zijn van groot belang voor het verminderen van de schade en het aantal slachtoffers. Hierbij wordt vooral gelet op de constructie van gebouwen. Slechte constructies zorgen eerder voor instorting door aardbevingen dan huizen met een goede constructie.

Bouwkundigen kwamen met een aantal ideeën om de constructies te verbeteren.
Ze maakte onder andere schokdempers op de maat van een gebouw die een scheurmuur werd genoemd. Dit was een dikke muur die bestond uit driehoekig stalen of betonnen delen in een rechthoekige rand. Als die muur onder horizontale krachten komt te staan zal deze niet breken. De wrijving tussen de verschillende delen vangt een grote hoeveelheid energie die het gebouw anders heen en weer zou doen bewegen op.

Ook in andere gebieden waar veel aardbevingen voorkomen worden zoals Japan worden ook maatregelen genomen, zoals het plaatsen van overlevingspakketten in bedrijven. Conclusie: Waarom en op welke manieren richten aardbevingen zoveel schade aan? Schade voor de mens:

Aardbevingen richten zoveel schade aan doordat aardbevingen niet goed te voorspellen zijn, de apparatuur en technieken zijn nog niet zo ver ontwikkeld zodat je uren of zelfs dagen van te voren een aardbeving kan voorspellen. Zo zullen er mensen om het leven blijven komen, omdat ze niet op tijd geëvacueerd kunnen worden.

Tevens zijn landen waar veel aardbevingen voorkomen vaak derde wereldlanden die geen dure maatregelen nemen zoals constructie maatregelen en blijven dus de gebouwen van slechte kwaliteit. Zo blijven instorte gebouwen een gevaar.

De schade in de stad is vergeleken met het platteland ook veel groter.
In dichtbevolkte gebieden ontstaat er veel schade aan gebouwen, bruggen, torens, wegen
en verkeersknooppunten. Ook kunnen er gas- en waterleidingen kapot gaan. De gevolgen voor een landschap en omgeving van een aardbeving kunnen soms zeer verwoestend zijn. Het landschap verandert, de grond scheurt open, gebouwen storten in en moeten weer opnieuw gebouwd worden. Verschillende soorten aardbevingen hebben verschillende gevolgen voor het landschap. Bij zware aardbevingen zullen vooral de volgende veranderingen optreden:

Schade aan gebouwen

Schade aan dammen en dijken

Grondverplaatsing en scheuren in de aarde

Scheuren in rotsen
Full transcript