Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Bhagavad Gita / Upanishads

No description
by

Ludwig Jossa

on 12 March 2018

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Bhagavad Gita / Upanishads

Bhagavadgita

http://www.npo.nl/gita-jayanti/06-12-2014/POW_00913711
http://www.npo.nl/ohm-religie-spiritualiteit/10-01-2015/POW_00992661
http://www.npo.nl/mahabharata-de-strijd-van-het-leven/11-12-2010/POW_00356461
http://www.vedabase.com/nl/bg/2
http://www.hindoedharma.nl/hindoeisme/geschriften/bhagavad-gita/1-1/strijd-tussen-dharma-en-adharma

De Mahabharata en de Bhagavad Gita zijn twee bekende boeken uit de Indiase geschiedenis. Mahabharata is de naam van de oorlog die gevoerd wordt tussen leden van één grote familie: de Kaurava’s tegen de Pandava’s. De Kaurava’s zijn het symbool voor het negatieve en de Pandava’s het symbool voor het positieve. Hiermee laat de Mahabharata zien dat goed en kwaad dicht bij elkaar staan. Ze zijn aan elkaar verbonden, net als één familie.

Vlak voor dat de grote strijd zal losbreken draait er iets bij Arjuna, de leider van de Pandava’s. Hij heeft er geen goed gevoel over om tegen zijn eigen neven te strijden. Zijn vriend en berijder van zijn wagen, Krishna staat hem bij. En vertelt Arjuna over zijn plicht. Dat gesprek tussen Krishna en Arjuna staat beschreven in de Bhagavad Gita. Dat betekent het lied van God.

De Bhagavad Gita staat vol met filosofische en praktische handelingen die je kan toepassen. De grote oorlog op dat slagveld in India, staat symbool voor de oorlog in elke mens zelf. De strijd die je dagelijks hebt als je keuzes moet maken. De Bhagavad Gita wordt gebruikt voor spirituele studies.

Het boek is in meer dan 100 talen vertaald.

En er is ook een speciale dag waarop de Bhagavad Gita wordt vereerd. Dat wordt gedaan tijdens Gita Jayanti.
http://www.npo.nl/hindoe-veda-s/07-12-2013/POW_00715610
http://www.npo.nl/gita-jayanti/06-12-2014/POW_00913711
http://www.opwegmetdebhagavadgita.nl/
“Net zoals de vlam van een lamp niet flikkert in een windloze ruimte, zo blijft de geest van iemand die in het Zelf verzonken is onwrikbaar.”
“Voor wie zijn geest heeft overwonnen, is de geest zijn beste vriend; maar voor wie daar niet in slaagt, blijft de geest zijn grootste vijand.”
“Een verlicht persoon ziet iedereen als gelijke, of dat nu een geleerde, een verschoppeling, een koe, een olifant of een hond is.”
“Er is geen verlies of falen op dit pad. Zelfs een klein beetje vooruitgang in spiritueel bewustzijn zal je tegen de grootste angsten beschermen.”
“Net zoals iemand die nieuwe kleren aantrekt zijn oude opgeeft, zo aanvaardt ook de ziel na elk leven nieuwe materiële lichamen, door de oude en nutteloze op te geven.”
“Zij die te veel of te weinig eten, te veel of te weinig slapen, zullen niet goed kunnen mediteren. Maar zij die gematigd zijn in hun eet- en slaapgewoonten, werk en ontspanning, zullen dankzij meditatie geen materiële zorgen meer hebben.”
“Het afwisselend komen en gaan van geluk en verdriet is als het komen en gaan van zomer en winter. Ze ontstaan door je zintuiglijke waarneming en je moet ze leren verdragen zonder er van slag door te raken.”
“Wie geboren wordt, zal zeker ook weer sterven; en wie is gestorven, zal zeker ook weer geboren worden. Treur daarom niet wanneer je je plicht vervult.”
“Voor de ziel is er geboorte noch dood. Wanneer ze eenmaal is, houdt ze nooit op met zijn. Ze is ongeboren, eeuwig, immer-zijnd, onsterfelijk en oorspronkelijk. Zij sterft niet wanneer het lichaam wordt gedood.”
“Laat alle vormen van religie voor wat ze zijn en geef je gewoon over aan Mij. Ik zal je bevrijden van al je karmische reacties. Wees niet bang.”
lofzangen voor de goden
http://www.advaya.nl/
http://yogawimvandelaar.nl/de-upanishads/
https://www.npo.nl/upanishads-sterven-en-dan/01-09-2012/POW_00510627
http://www.arsfloreat.nl/downloads.html TEKST
http://www.nachtwind.nl/film-wim-van-de-laar.html
http://www.katinkahesselink.net/india/upanishaden.html
Full transcript