Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Copy of Kompetencia fejlesztés

No description
by

Helga Hadas

on 12 October 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Copy of Kompetencia fejlesztés

A kompetencia keretrendszer egy olyan model, amely tág értelemben a "kiváló" teljesítmény alapjait határozza meg. A keretrendszer számos kompetenciából áll, amelyeket szerepkörök széles körére lehet alkalmazni a szervezeten, vagy részlegen belül. Ezután minden egyes kompetenciát úgy kell meghatározni, hogy érvényes legyen az adott szervezetre, vagy részlegre. Nyelvhasználatában ügyelni kell, hogy mindenki számára egyértelmű legyen, milyen is a "kiváló" munkahelyi viselkedés az adott kereteken belül. Ez a közös megegyezés azután mérföldkővé válhat, amelyhez képest az egyén, a csoport, vagy a teljes szervezet teljesítményét hasonlíthatjuk.
A kompetencia
A kompetencia keretrendszer dokumentálásában és nyomonkövetésében a kompetencia mátrix fog minket segíteni.

A mátrix egy excel táblázat, amelyet időközönként frissítve nyomonkövethetjük az egyének és a szervezet fejődését egyaránt.
Kompetencia mátrix

Miután meghatároztuk, mely szervezetnek, részlegnek, és egyéneknek kompetenciáját követjük figyelemmel, első lépésünk ezen adatoknak a feltűntetése.
1. Szervezet
Amennyiben kiválasztottuk azon készségeket, amelyek az adott szervezet, vagy részleg tagjaira általánosan alkalmazhatók, tűntessük fel ezeket is.
2. Készségek
Felmértük a készségek iránti igényt, meghatároztuk, kinek milyen képzést, eszközt, stb. tartunk szükségesnek, miben kell fejlődnie, és mi az, amit nem kell feltétlenül elsajátítania. A személy és a készség metszéspontjában lévő cella háttérszínével fogjuk a készség típusát jelölni.
3. A készségek típusai
A készségek adott egyénre jellemző szintjét az egyén és a készség metszéspontjában lévő cella kördiagramjának kitöltöttségével fogjuk jelölni. Ehhez elég a cellára állni, és a megfelelő számot (0, 1, 2, 3, vagy 4) beírni. A számozás az alábbiak szerint történik.
4. A készségek szintjei
Amikor minden egyén minden releváns készsége fel lett vezetve, az adott egyén sorának végéről könnyen leolvashatjuk, hány készséggel rendelkezik az illető. Ha már azt is eldöntöttük, mi a cél, jelölhetjük azt is és a hátralévő fejlesztés mennyiségét is.
5. Egyénekre bontva
A mátrix előnye, hogy több szempontból is megvizsgálhatjuk az adatokat, így ugyanezen a táblázaton a készségek szempontjából is következtetéseket vonhatunk le. Az egyes készségek oszlopának alján megtekinthetjük, hány egyén rendelkezik azokkal.
6. Készségekre bontva
Az egyéneken kívül akár kiemelt munkaköröket is vizsgálhatunk, meghatározhatjuk a munkakörhöz szükséges készségeket és azoknak szintjét a "3. Készségek típusa" és a "4. Készségek szintje" pontokban leírt módszerrel.
7. Munkakörök
Kompetencia fejlesztés
A kompetencia fogalma
A kompetencia a döntést, kivitelezést, megvalósulást szolgáló képességrendszer.
A fogalom tehát magában foglalja az illető tudását, tapasztalatait éppúgy, mint személyes adottságait.
A kompetencia készségek és képességek együttesét jelenti, melyek segítségével valaki problémamegoldásra képes egy adott területen.

Jelenti az illetőnek azt a hajlandóságát is, hogy a problémamegoldásra való képességét alkalmazza és kivitelezze.
A kompetencia elemei
• ismeretek, tudás
A kompetencia keretrendszer
Mire jó a kompetencia keretrendszer
Egy szervezet, amely meghatározza az elvárt teljesítmény szintet, objektíven tudja elbírálni a nem megfelelő, a jó, és a kiváló teljesítményt. Közös megegyezéssel a bírálat igazságos lesz, és a fejlődési prioritásokon is könnyebb közös nevezőre jutni. Egy jól megszerkesztett keretrendszer érthető nyelven tudja áttekinteni, értékelni és fejleszteni a szervezeteket, a projekteket és az egyéneket egyaránt.
• motiváltság
• személyiség
• attitűd
• személyes értékek
• készségek-jártasságok
Nyíregyháza
Példa Péter
Minta Mária
007
101

Képzési feltételek mátrix
Higiéniai képzés

Ételbiztonsági előadás

Extrém fűszerezési tanfolyam
A készségek fejlődésével a táblázat frissítése alapvető feladat. Nem szükséges minden változást azonnal felvezetni, a rendszeresség (havonta, negyedévente) azonban fontos. A táblázat frissítéséért és adatainak helyességéért felelős személyeket javasolt kinevezni.
8. Frissítés
1 Főszakács
2 Szakács
3 Főpincér
4 Pincér
2014.01.01.
Friss Ferenc
Ellenőr Elemér
Példa
Végül mintaként tekintsük meg egy kisebb étterem kompetencia mátrixát
Köszönöm a figyelmet!
Full transcript