Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Tidslinje över viktiga händelser, 1800-1990

No description
by

Kristina Bajs

on 24 September 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Tidslinje över viktiga händelser, 1800-1990

Första världskriget

1914-1918

Mellankrigstiden

1918-1939

Andra världkriget

1939-1945

Mordet på Franz Ferdinand
28 Juni 1914
Franz Ferdinand arvingen av Österrike-Ungern och hans hustru, mördades av en bosnisk student, Gavrilo Princip, som sköt dem under deras statsbesök till Bosninens huvudstad. De blev först attackerade av en bomb, men den träffade inte dem. Istället för att avbryta kortegen, fortsatte de till deras död.
Första världskriget börjar
28 Juli 1914
Konflikter fanns redan innan mordet på Franz Ferdninand, men mordet på honom blev gnistan till Första Världskriget. Österrike-Ungern hotar Serbien, men de får stöd av Ryssland, Frankrike och Storbrittanien. Österrike-Ungern stöttas av Tyskland och Italien.
Den 28/7-3/8 förklarar de två allianserna krig mot varandra.
Kriget till havs
7 maj 1915
De tyska u-båtskaptener fick order om att spränga alla fartyg påväg mot Storbrittanien, för att stoppa handel över havs. I maj träffades det stora fartyget "Lusitania" av tyska torpeder.
Kriget slutade
11 november 1918
Tyskland gav upp när de insåg att de var underlägsna och de skrev på ett fredsavtal i Versailles, Paris i Frankrike. Tyskland ansågs vara skyldiga till krigets start och deras fredsvilkor var:
Att erkänna att de var skyldiga till kriget och betala krigsskadestånd.
Återlämna områdena Elsass och Lothringen till Frankrike.
Lämna ifrån sig landområden och alla sina kolonier.
Deras armé fick endast ha 100 000 soldater.
Det är också då som Nationernas Förbund (NF) bildas av Wilson.

Skeppet "Lusitania"
Mellankrigstiden
Under mellankrigstiden var det fattigt och oroligt i hela Europa. Tyskland var som fattigast, eftersom de hade enorma skulder som de skulle betala. Deras pengar minskade i värde mer och mer för varje dag. Det var lönlöst att försöka sälja saker/köpa saker för deras valuta hade blivit ovärd (inflation). Det innebar att ett frimärke kunde kosta flera miljoner mark.

Adolf Hitler såg Tysklands nedgång som en möjlighet att ta över makten. Han fängslades år 1923 när han vågade sig på ett kuppförsök, och medan han satt bakom galler kom han på en myt om hur judar och kommunisterna är skyldiga till den ekonomiska krisen och världsproblemen.
Hitlers andra försök
1930-1933
Hitler ville åt makten, så han bildade ett parti och valde sig själv till partiledare. För att få folk att rösta på hans parti, åkte han runt till städer
och talade om för folket hur han skulle ändra på allting. Han gav dem tomma löften om hur landet kommer bli rikt igen, och hur alla skulle få arbeten. Av ren desperation lyssnade folket på honom.
Hitler tar makten
1933, Hitler blev ledare över Tyskland.
Han hade "äntligen" fått makten, och han började genast göra som han ville. Han rensade samhället på allt han inte tyckte om, så som yttrandfrihet, och han införde diktatur och nya lagar, bl.a. tvingade han alla att gå och arbeta. Så fort man började arbeta, vart man en del av den Tyska armén. Alltså byggde Hitler upp en armé och förberrede kriget i smyg.
I Italien tar även Mussloini makten.
Och i Spanien tar Franco makten.
Han skyllde på judarna för det gick bra för dem, medan resten av folket gick igenom en ekonomisk kris.
Han skyllde på kommunisterna, för det var de som skrev på fredsavtalet.
1939
Hitler förbereder ett blixtkrig. Folk tror inte att det kommer bli ett andra världskrig, så man blundar över vad som händer i Tyskland. Tyskland har återigen blivit Europas mäktigaste stat inom militären.
Det var 1200 människor som dog den den dagen, varav 128 av dem var amerikaner. Det fick USA att reagera starkt, och rädslan om att USA skulle gå med i kiget fick tyskarna att avbryta sina u-båtsattacker. Efter två år började attackerna igen, och det var då, april 1917, USA förklarade krig mot Tyskland.
Hitler gör även ett vänskapsförbund med Stalin, och har delat Europa mellan dem.
Stalin (Sovjetunionen) fick den östra delen och Hitler fick den västra.

Den 1 september 1939 anfaller Tyskland, Polen. Samtidigt anfaller Sovjetunionen österifrån.
Stalin bestämmer sig för att anfalla Norden. I november 1939 kräver Sovjetunionen att Finland ska lämna ifrån sig landområden. När Finland vägrar, går Stalin till anfall. Den finska armén lyckades slå tillbaka , men blir tillslut tvugna att begära fred och lämna ifrån sig land.
Hitler bestämmer sig också för att anfalla Norden. Den 9 april 1940, anfaller Tyskland både Danmark och Norge. Den tyska armén var alldeles för stark, och hade snart tagit över länderna. Hitler vågade inte anfalla Sverige, för han var väldigt beroende av våra gruvor och ville inte att de skulle förstöras.
Japan hade tagit makten i stora delar av Asien, och de ville ta över de amerikanska kolonierna
USA ville inte att det skulle hända, så de bad Japan att dra ifrån sig från öarna. Det gick självklart inte Japan med på, så den 7 december 1941 slog Japan till mot Pearl Harbor på Hawaii.
Detta ledde till att USA gick med i kriget mot Japan och Tyskland
För att avsluta kriget med Japan, fällde USA två atombomber.
Den 6 augusti 1945 fälldes den första i Hiroshima. När USA ber om fred säger Japan nej, så USA släpper man då en till atombomb i Nogasaki tre dagar senare. Den 2 september sluter man fred mellan de två länderna.
I september 1944 står de allierande utanför Tyskland gränser och vid årsskiftet når de Berlin.
Den 30 april 1945 begick Hitler självmord.
Den 8 maj var kriget i Europa över.
Kriget tog lite mer än 60 miljoner människor liv.
20 miljoner var soldater.
40 miljoner var civila,
varav 6 miljoner judar.
Kalla kriget

1945-1991

Det kalla kriget var den spända relationen mellan USA och Sovjetunionen under 46-års perioden efter andra världskriget slut. Kriget var annorlunda från alla andra krig, eftersom de båda ländernas arméer aldrig direkt gick i krig med varandra.
Utbrottet av det kalla kriget var på grund av de två ländernas olika sätt att tänka - känd som "ideologi" - både i ekonomin och regeringen.
Sovjetunionen var kommunister och USA var kapitalister.
Kommunism: Alla äger allt och får lika mycket.
Kapitalism: Alla jobbar för pengar och pengar styr allt.
Efter Tysklands kapitulation, delas landet in i fyra olika kontrollzoner. USA, Sovjetunionen, Frankrike och Storbrittanien får varsin zon, även huvudstaden Berlin delas in i liknande zoner trots att den ligger inom Sovjets zon (DDR).
Rädsla och oro för ett nytt krig ledde till nya försvarsallianser. USA tillsammans med 10 västeuropiska länder bildade 1949 en försvarsallians, NATO, som var mot Sovejtunionen.
När västtyskland gick med i NATO 1945, även om Sovjet föröskt hindra det, bildade Sovjetunionen en försvarsallians, Warzawapakten, tillsammans med sina östeuropiska grannar.
Rymdkapplöpningen, eller Space Race, var en "kapplöpning" som pågick mellan USA och Sovjetunionen. Den pågick från 1957-1975. Sovjet var den första som skickade iväg sin rymdfarkost, Sputnik 1, men USA var den första som hade en människa som gick på månen. Neil Armstrongs citat från när han för första gången satte sin fot på månen är än idag väldigt känt. "This is one small step for a man, one giant leap for mankind.
Vietnamkriget (1955-1975) var ett inbördeskrig mellan två vietnamesiska visioner för landets framtid. Dessa visionerna baserades främst på de norra och de södras perspektiv av ideologi, ekonomi, samhälle och politik.
USA skickade trupper in i 1965 för att hjälpa Sydvietnam, men planerade tillbakadragande så tidigt som i 1969. Södra Vietnam kämpade ensamt ytterligare, med allt mindre vapenleverans från USA, medan Nordvietnam fick mer och mer moderna vapen från Kina och Sovjetunionen. Sydvietnam förlorade slutvis 1975 när kommunisterna tog över landet.
År 1871 enade Bismarck ett stort Tyskland.
Den väpnade fredens tid

1871-1914

År 1882 bildas trippelalliansen
År 1907 bildas Trippelententen
Full transcript