Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Jean-Marie Gustave Le Clézio

No description
by

Valmira Mushi

on 9 December 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Jean-Marie Gustave Le Clézio

PROJEKT
Lënda:
Teknologjitë e mësimdhenies

Letër babait
Jean-Marie Gustave Le Klezio
Bibliografia
Bibliografia
Zhan-Mari Gustav Le Klezio ka lindur më 13 prill 1940 në qytetin e Nicës.Ai së bashku me nënën dhe vëllain e tij u larguan nga qyteti i lindjes më 1948 për të takuar te atin në Nigeri.
Fëmijërinë e tij Le Klezo e përshkruan në romanin gjysëm autobiografik "Onitsha"
Studimet e larta i përfundoi në Universitetin Bristol të Anglisë për letërsi.
Pas disa vitesh ai u kthye në Shtetet e Bashkuara të Amerikës ku punoi si mësues.

Karriera letrare
Klezio filloi të shkruante në mëshën shtatë vjeçare.Vepra e tij e parë lidhej me detin
Në moshën 23 vjeçare korri sukses të padiskutueshëm me romanin e tij "Procesverbali"
Në vitin 2008 Le Klezio u nderua me çmimin "Nobel" për letërsi
Temat kryesore të romaneve të tij ishin:


Fëmijëria
adoleshenca
dhe udhëtimet
"Letër babait"
Bënte vapë e madhe. Vajza kërkoi me sy ku mund të lahej. Gjeti një gji fare të vogël, me një mol të rrënuar. Lyllabaj zbriti gjer poshtë, buzë ujit, dhe aty u zhvesh.

Uji ishte i ftohtë dhe kroi i tejdukshëm. Lyllabaj u krodh në të pa u ngurruar dhe ndjeu sesi iu tkurrën poret e lëkurës. Notoi për një cop herë të gjatë me sytë hapur nën ujë. Pastaj doli nga uji dhe u ul mbi cimenton e molit që të thahej. Tanimë dielli ndodhej në boshtin e vet të pingultë dhe ndricimi i tij nuk pasqyrohej më.

Uji i akullt i kishte bërë mirë. Ia kishte shpëlarë nga koka mendimet e mëparshme dhe tani vajza s'e conte më mendjen te problemet e vështira të matematikës. Ndjeu dëshirën t'i shkruante prapë një letër babait. Kërkoi në cantë bllokun dhe nisi të shkruante me stilolaps, duke u nisur nga fundi i faqes.
Pastaj shkroi mu në mes të faqes:
Pastaj pak më sipër shkroi:
U ngjit në krye të faqes:
Në fletë s'kishte mbetur më dhe shumë vend i lirë. Atëherë Lyllabaj filloi të mbushte njërën pas tjetrës hapësirat me fjalë, copëra fjalësh, copa fjalish, ashtu kot:
"Deti është i kaltër".
"Dielli"
"Dërgomë orkide të bardha"
"Kasollja prej druri, sa keq që s'është aty".

"Më shkruaj".
"Po kalon një anije, ku po shkon vallë?"
"Do të doja të isha në një mal të madh".
"Xixëllonja"

"Garë sportive"

"Lavjerrës"

"Ylli"
Pastaj, e palosi letrën më dysh dhe e futi në zarf së bashku me një fije bari, që mbante erë mjaltë
Kjo prozë mbart disa nga karakteristikat e prozës së Le Kleziosë
Në mënyrë të thjeshtë të qartë dhe të pasur emocinalisht jepet "arratia" e një vajze nga kolegji
"Letër babait" është shkëputur nga libri me titull "Lullaby"
Le Klezio e trajton figurën e Lullaby si një medalje me dy anë:
Nga njëra anë ai e "trajton" atë si një fëmijë
duke filluar që nga përzgjedhja e emrit
Lullaby vjen nga anglishtja dhe përkthehet "ninull"
Le Klezio "mer" naivitietin fëminor të vajzës dhe me të shkruan fjalë që vetëm çiltërsia e një fëmije mund ti bëj të tingëllojnë në atë mënyrë...
Nga ana tjetër i jep asaj tiparet e një adolesheteje rrebele
Lullaby thyen rregullat e shkollës
Le Klezio "shkruan me rebelimin e Lullaby rebelimin e tij"
Që ishte: thyerja e rregullave të deriatëherëshme për strukturën e shkrimit të një letre
Le Klezio në këtë prozë ka përmbledhur tre temat e tij:


Fëmijërinë,adoleshencën dhe
udhëtimet
Duke i vendosur jo rastësisht në sfondin e tij të preferuar...detin
Pranoi: Prof. Vjola Isufaj
Punoi:Valmira Mushi
Faleminderit!
Full transcript