Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Arta si Cultura in epoca moderna

No description
by

Vlada Postolatii

on 21 May 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Arta si Cultura in epoca moderna

Clasicismul in arta
In arta, clasicism inseamna in primul rind ordine, echilibru, rigoare, norma, canon, ierarhie si credinta intr-un ideal de frumusete, inseamna superioritate a ratiunii asupra fanteziei si a pasiunii. Elementele caracteristice clasicismului sunt:
imitarea naturii in aspectele esentiale ale omului si vietii;
finalitatea operei clasice este estetica si etica;
cadrul de desfasurare a actiunilor este unul decorativ;
eroii clasici sunt oameni tari, proprii lor stapani, care-si fac intotdeauna datoria.
Clasicismul in literatura


Clasicismul este un curent in arta si literatura europeana, aparut in Franta in secolul XVII, caracterizat prin triumful ratiunii asupra sentimentelor. Avea ca model de creatie operele antichitatii greco-latine. In literatura operele principale sunt "Mitridat" si "Fedra" al lui J. Racine si "Mizantropul" si "Tartuffe" al lui J.B. Molière. Un fenomen deosebit il prezinta
romanul
, cu autorii englezi D. Defoe si J. Swift ca principalii raprezentanti.
Mazepa-
un exemplu de opera clasica de Horace Vernet
Barocul in pictura
Romantism
Romantismul este un curent caracterizat prin exaltarea sensibilitatii si a emotiilorin detrimentul ratiunii si al intelectului. Promoveaza sentimentalismul si imaginatia. a constituit o reactie la rationalismul abstract al clasicimului, optind pentru reinvierea trecutului si intoarcerea la natura.
Scriitorii germani principali au fost J.W.Goethe si F.Schiller.
Literatura si Arta in epoca moderna
Barocul in arhitectura
A fost in floare in multe culturi europene intre sec. XVI-lea si prima jumatate a sec. XVIII-lea. Elementele sunt: folosirea accentuata a figurelor umane cuprinse in decursul miscarii, contraste de lumina si intuneric, culori puternice si un echilibru compozitional dinamic.
Castle Howard, Anglia.
Barocul in sculptura
Sculptura in stilul baroc este destinata unei citiri directe, adresindu-se simturilor umane si competentei emotionale a privitorului. Este caracterizata printr-o dorinta irezistibila a artistului de a sugera miscarea prin surprinderea unei actiuni in timpul executiei sale, preferabil in momentul sau cel mai important, relevant sau critic.
Rembrandt
Rembrandt (1606-1669), pictor si savant olandez. Opera sa trece prin faza influentei pictorilor italieni, prin cea in care este marcata de dinamismul baroc, pentru a ajunge la compozitii echilibrate in culori calde, profunde, in care importante sunt nuantele sufletesti ale personajelor.
Barocul
Barocul este o orientare culturala si stilistica deosebit de complexa, care s-a afirmat in Europa in sec. al XVII-lea, fiind incadrata intre Renastere si inceputurile iluminismului.
Realism
Miscare, curent, atitudine in creatia sau teoria literarasi asrtistica aparuta in sec. al XIX-lea, care a avut ca principiu de baza reflectarea realitatii in datele ei esenztiale, descrierea vietii reale a societatii si a comportamentului oamenilor. Cei mai de vaza au fost raprezentantii francezi (H. de Balzac cu "Comedia umana" si A. Dumas cu "Cei trei muschetari" si acei rusi (A.S.Puskin cu "Evghenii Oneghin si Gogol cu "Revizorul").
Full transcript