Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Филмска музика

No description
by

Pamela Redzepovska

on 2 December 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Филмска музика

Филмска музика
Сихронизирање
Кога се пишува музика за филм, целта е да се сихронизираат драматичните настани на екранот со музиката. Тоа се врши со користење на софтвер, математички формули или со користење на SMPTE timecode.

Пишување на клик-песна
Пишување на клик-песна е метод на пишување барови во музиката со цел да воспостави темпо. Композитор ова го користи со изведувачи кои пејат во живо, или пак кога има оркестар, во увото на диригентот му свири клик-песната

Елементи на филмската музика
Понекогаш режисерите бараат од композиторите да имитираат одреден стил од друг композитор. На пример Стенли Кјубрик: „Одисеја„, Габриел Јаред „Троја„, Алан Силвестри „ Проклетството на црниот бисер„ итн. Друг елемент е структурата на филмската музика, како на пр. Џон Вилијамс за сагата „Војна на ѕвездите„ и најпоследниот елемент е изворната музика. Филмската музика се критикува на различни начини. Некогаш според музиката, според жанрот или според темата на филмот.
Процес на создавање
Композиторот обично го започнува процесот при крајот на филмот, кога филмот се едитира, или понекогаш во текот на филмот кога актерите треба да бидат свесни за музиката во позадина. Во текот на овој процес на композиторот му е најважен тајмингот бидејќи треба да знае колку долго трае една сцена, кога почнува, кога завршува и одредени моменти како музиката треба да биде поразлична. Режисерот ќе го направи филмот да одговара според музиката, наместо обратно. Односот меѓу директорот Серџо Леоне и композитор Енио Мориконе беше таков што филмовите „Добриот, лошиот и грдиот„ и „Еднаш порано во Америка„ беа уредени според музиката на Мориконе, како композитор кој ја подготвувал месеци пред производство на филмот да заврши. Исто така и финалето на Стивен Спилберг на филмот Е.Т. беше подготвено според музиката на неговиот долгогодишен соработник Џон Вилијамс. Во некои случаи, на композиторот ќе му се даде задача да ја направи музиката според сценариото на филмот, без филмот да се види, кога режисерот подоцна ќе може да ја вметне музиката во која сцена сака.
Филмска музика е оригинална музика напишана специјално за придружување во филмот. Музиката представува и дел од саундтракот, кој содржи и ефекти на дијалог и звук, а вклучува и оркестарски, инструментални и хорски парчиња наречени знаци кои се темпирани да започнат и завршат во одредени точки во текот на филмот, со цел да се придобие драматично и емоционално влијание на сцената. Голем број се напишани од страна на еден или повеќе композитори, под водство со режисерот или продуцентот на филмот, а се изведува од страна на ансамблот на музичари. Филмска музика опфаќа огромна разновидност на стилови на музика , во зависност од природата на филмовите што ја придружува. Поголемиот дел се оркестарски дела вкоренети во западнита класична музика, но голем број исто така и од џез, рок, поп , блуз, Њу Ејџ и амбиентална музика , како и широк спектар на етнички и светски музички стилови. Од 1950 год, се исто така вклучени и електронски елементи.
Според Курт Лондон музиката не е создадена како резултат на некој уметнички нагон, но, од очајна потреба да се удави бучавата направени од проекторот. Пред снимениот звук во филмовите, биле преземени напори за да се обезбеди соодветна музика. Кога се појавил звукот во филмови режисерот Фриц Ланг едвај го користел, за разлика од Питер Лор кој искористил кратко парче од делото на Едвард Григ. Во времето на 1950год. на Елиа Казан му дошла идејата за џез, кој соработувал со Алекс Норт, кој има елементи од блуз и џес. Една година подоцна Леонард Роземан, инспириран од Арнолд Шенберг, екпериментирал во „Источно од рајот„ и „Бунтовник без причина„ .
Со пронаоѓањето на дигиталната технологија, многу филмови со низок буџет се потпирале на неа за да го имитираат звукот на инструментие, а многу од нив се креирани и изведени лично од самите композитори со користење на музички софтвер. Песните не се сметаат за дел од филмот, но, формираат дел од филмскиот саундтрак. Некои песни, на пр. од мјузикли се базирани на тематските идеи. И песни кое се дадени во специфични сцени од филмот не се сметаат како дел од филмската музика, иако композиторот ќе напише песна врз основа на темата, како што е песната на James Horner "My Heart Will Go On" од „Титаник„ напишана за Селин Дион.
Кога овие две сесии ќе се завршат, композиторот треба да почне со пишување. Методите на пишување се различни на секој композитор. Некои композитори сакаат да пишуваат белешки, да пишуваат на лист со молив, додека други сакаат да користат посебен софтвер. Вистинската музичка содржина зависи од содржината на филмот и режисерот сака емоциите да бидат пренесени. Исто така, може да бидат користени поголем број на инструменти и ансамбли. Откако музиката ќе се напише, таа треба да се организира за да може да се изведе. Некои композитори, како Енио Морикони, ја диригираат само музиката, без дополнителен оркестатор, а некои имаат посебни детали, кои им ги даваат на оркестрите за тоа како да биде изведена. Примери за композитори се Џери Голдсмит со Артур Мортон , Миклош Roзца со Јуџин Задор, Алфред Њуман со Едвард Пауел , Дани Елфман со Стив Бартек, Дејвид Арнолд со Николас Дод, Пит Ентони, Брус Фаулер, Ник Рејн и други. По сето ова музиката треба да се снима.
Full transcript